Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
22.03.2024
Studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 roku do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w UP LUBLIN | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarne (zaoczne). Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Progi punktowe na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Kandydaci na Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2024/2025 na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka musieli uzyskać co najmniej 110 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.
Żywność to temat, który potrafi namieszać w głowach. Co chwilę słyszymy o produktach zdrowych, szkodliwych, by następnie usłyszeć, iż wcale tak nie jest a rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Ile razy natknęliśmy się na artykuły przestrzegające przed konkretnymi składnikami? I ile razy przeczytaliśmy artykuł, w którym pisano, iż produkt uznawany za zdrowy jest jednak poważnym zagrożeniem dla organizmu? Przykłady można wymieniać bez końca. Aby rzeczywiście wiedzieć i poznać podział na produkty zdrowe i niezdrowe, a także zgłębić procesy ich produkcji należy pozyskać szeroką i złożoną wiedzę. Wiedza ta płynie z kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka, który realizowany jest na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.
Kształcenie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie umożliwia pozyskanie wiedzy, będącej połączeniem zagadnień z zakresu chemii żywności, a także nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Studenci rozwijają umiejętności w obszarze przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, a ponadto uczą się organizować produkcję włącznie z doborem maszyn i urządzeń i przeprowadzać kalkulację ekonomiczną.
Technologia żywności i żywienie człowieka główne przedmioty:
Studenci kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie rozwijają szereg umiejętności. Między innymi potrafią zaprojektować produkt spożywczy, proces technologiczny oraz system zapewnienia jakości związany z produkcją żywności, a także posługiwać się dokumentacją techniczną, interpretować i oceniać informacje, przeprowadzać zadania badawcze i eksperymenty.
Absolwenci Technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w przemyśle spożywczym, chłodnictwie i przechowalnictwie żywności, placówkach kontroli jakości, laboratoriach analizy żywności, zakładach żywienia zbiorowego, dystrybucji i handlu żywnością.
Wybór odpowiedniej uczelni nierzadko sprawia kandydatom niemałe kłopoty. Startujący na studia porównują oferty dydaktyczne, sprawdzają siatkę zajęć, przeglądają wybór specjalności. Planując studiować omawiany przez nas kierunek warto poznać bliżej uczelnię, która go realizuje. Jakie ma Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie opinie? Malwina, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:
„Studia powinny dawać możliwość rozwijania zainteresowań i prowadzić do tego, aby robić w życiu to, co się lubi. Uniwersytet Przyrodniczy proponuje różne opcje i ścieżki kształcenia, aby każdy wybrał drogę dla siebie.”
Studia na kierunku technologia żywności i żywienia prowadzone są przez Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego zlokalizowany przy ul. Skromnej 8 w Lublinie.
Kontakt:
tel. 81 462 33 74
https://up.lublin.pl/foodscience/
STUDIA W LUBLINIE - ważne informacje
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - ważne informacje
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie znajdzie zatrudnienie między innymi w:
STUDIA I STOPNIA
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka - wszystko co musisz wiedzieć
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie kierunki