Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
08.04.2024
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w UR | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym). Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Żywność i żywienie to zagadnienia, które budzą emocje i wywracają wszystko do góry nogami. Produkty, które wczoraj uznawane były za zdrowe dzisiaj określane są jako szkodliwe i odpowiedzialne za powstawanie chorób. Z czego to wynika? Ze zmian światopoglądowych? Niekoniecznie. Wynika to z wiedzy, która płynie z badań nad produktami żywnościowymi.
Kształcenie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim umożliwia pozyskanie wiedzy z zakresu chemii żywności oraz zagadnień inżynieryjnych, technologicznych i ekonomicznych. Studenci rozwijają umiejętności w zakresie wytwarzania, przetwarzania, utrwalania, przechowywania, kontroli i monitorowania jakości żywności. Uczą się wdrażać i sprawować kontrolę nad procesem produkcji żywności, a także planować i organizować produkcję, ekonomiczną kalkulacją oraz prowadzić ocenę efektywności podjętych działań.
Technologia żywności i żywienie człowieka główne przedmioty:
W toku studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka studenci poznają zasady funkcjonowania rynku rolno- spożywczego oraz mechanizmy marketingowe związane z obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Zaznajamiają się z zasadami racjonalnego żywienia człowieka oraz związkiem pomiędzy jakością i ilością spożywanej żywności a stanem zdrowia społeczeństwa. Ponadto, nabywają umiejętności z zakresu posługiwania się technikami komputerowymi w celu sterowania produkcją i przedsiębiorstwem, wykorzystywania metod analitycznych, planowania prac badawczych i interpretowania uzyskanych wyników.
Absolwenci Technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w zakładach przemysłu spożywczego, instytutach i laboratoriach badania żywności, instytutach naukowych, instytutach badawczo- rozwojowych, firmach doradczych, firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów, administracji państwowej i samorządowej.
Niejeden kandydat na studia bije się z myślami i zwyczajnie nie wie, w którym kierunku poprowadzić dalszą edukację. Wybór jest duży, poziom wysoki – w jaki sposób wybrać odpowiednią dla siebie uczelnię? Studia w Rzeszowie oferują wiele możliwości, a jeśli planujemy związać się z dyscypliną z obszaru żywności i żywienia, warto dowiedzieć się – jakie ma Uniwersytet Rzeszowski opinie? Milena, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:
„Studia na Uniwersytecie Rzeszowskim to dobry wybór dla każdego, kto chce zyskać wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy. Nauka przygotowuje do wejścia na rynek pracy, który jak wiemy bywa zmienny. Ale mając w kieszeni dyplom takiej uczelni wszyscy sobie poradzą.”
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka prowadzone są przez Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego zlokalizowane przy al. Rejtana 16c w Rzeszowie.
Kontakt:
tel. 17 872 10 00
https://www.ur.edu.pl/pl/kolegia/kolegium-nauk-przyrodniczych
STUDIA W RZESZOWIE - ważne informacje
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - ważne informacje
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim znajdzie zatrudnienie między innymi w:
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, matematyka, język obcy nowożytny, język polski
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
Ocena na dyplomie ukończenia studiów z kierunków technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, bezpieczeństwo i produkcja żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności, produkcja i bezpieczeństwo żywności, towaroznawstwo.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rzeszowski
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka - wszystko co musisz wiedzieć
Uniwersytet Rzeszowski kierunki