05.02.2024
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w UR | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym). Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Żywność i żywienie to zagadnienia, które budzą emocje i wywracają wszystko do góry nogami. Produkty, które wczoraj uznawane były za zdrowe dzisiaj określane są jako szkodliwe i odpowiedzialne za powstawanie chorób. Z czego to wynika? Ze zmian światopoglądowych? Niekoniecznie. Wynika to z wiedzy, która płynie z badań nad produktami żywnościowymi.
Kształcenie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim umożliwia pozyskanie wiedzy z zakresu chemii żywności oraz zagadnień inżynieryjnych, technologicznych i ekonomicznych. Studenci rozwijają umiejętności w zakresie wytwarzania, przetwarzania, utrwalania, przechowywania, kontroli i monitorowania jakości żywności. Uczą się wdrażać i sprawować kontrolę nad procesem produkcji żywności, a także planować i organizować produkcję, ekonomiczną kalkulacją oraz prowadzić ocenę efektywności podjętych działań.
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim charakteryzują się szerokim programem kształcenia, w którym odnaleźć można między innymi takie przedmioty jak:
W toku studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka studenci poznają zasady funkcjonowania rynku rolno- spożywczego oraz mechanizmy marketingowe związane z obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Zaznajamiają się z zasadami racjonalnego żywienia człowieka oraz związkiem pomiędzy jakością i ilością spożywanej żywności a stanem zdrowia społeczeństwa. Ponadto, nabywają umiejętności z zakresu posługiwania się technikami komputerowymi w celu sterowania produkcją i przedsiębiorstwem, wykorzystywania metod analitycznych, planowania prac badawczych i interpretowania uzyskanych wyników.
Absolwenci Technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w zakładach przemysłu spożywczego, instytutach i laboratoriach badania żywności, instytutach naukowych, instytutach badawczo- rozwojowych, firmach doradczych, firmach zajmujących się projektowaniem nowych produktów, administracji państwowej i samorządowej.
Niejeden kandydat na studia bije się z myślami i zwyczajnie nie wie, w którym kierunku poprowadzić dalszą edukację. Wybór jest duży, poziom wysoki – w jaki sposób wybrać odpowiednią dla siebie uczelnię? Studia w Rzeszowie oferują wiele możliwości, a jeśli planujemy związać się z dyscypliną z obszaru żywności i żywienia, warto dowiedzieć się – jakie ma Uniwersytet Rzeszowski opinie? Milena, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:
„Studia na Uniwersytecie Rzeszowskim to dobry wybór dla każdego, kto chce zyskać wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy. Nauka przygotowuje do wejścia na rynek pracy, który jak wiemy bywa zmienny. Ale mając w kieszeni dyplom takiej uczelni wszyscy sobie poradzą.”
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka prowadzone są przez Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego zlokalizowane przy al. Rejtana 16c w Rzeszowie.
Kontakt:
tel. 17 872 10 00
https://www.ur.edu.pl/pl/kolegia/kolegium-nauk-przyrodniczych
STUDIA W RZESZOWIE - ważne informacje
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - ważne informacje
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim znajdzie zatrudnienie między innymi w:
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, język obcy nowożytny, język polski, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
Ocena na dyplomie ukończenia studiów dla absolwentów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, jakość i bezpieczeństwo żywności, towaroznawstwo, bezpieczeństwo i produkcja żywności, produkcja i bezpieczeństwo żywności. Dla absolwentów kierunków studiów innych niż wymienione powyżej, ale związanych z dyscypliną technologia żywności i żywienia: pozytywny wynik rozmowy kwalifikacyjnej (ocena), opartej na zagadnieniach kierunkowych do egzaminu inżynierskiego dla kierunku technologia żywności i żywienie człowieka prowadzonego przez UR. Kandydat zobowiązany jest dostarczyć do Komisji Egzaminacyjnej opis efektów uczenia się określonych w programie studiów, które ukończył.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rzeszowski
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka - wszystko co musisz wiedzieć
Uniwersytet Rzeszowski kierunki