Chemia żywności

Chemia żywności

01.11.2024

Chemia żywności – Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie rekrutacja 2024/2025

Studia na kierunku chemia żywności w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku chemia żywności w WSIIZ
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie  stacjonarnym lub niestacjonarnymStudia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. To także jeden z kierunków kształcenia, który odnaleźć można w ofercie edukacyjnej Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.

Kształcenie na kierunku Chemia żywności w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie umożliwia pozyskanie wiedzy z zakresu chemii żywności, technologii żywności, w tym procesów produkcyjnych z uwzględnieniem problematyki żywności i jej kontroli. Studenci uczą się jak oceniać jakość produktów, dobierać skład produktów żywnościowych w zależności od potrzeb konsumentów, organizować i zarządzać procesami wytwarzania związków i preparatów chemicznych. Chemia żywności w WSIiZ to kierunek przygotowujący do pracy w przemyśle chemicznym ukierunkowanym na problematykę gospodarki żywności, a więc w przemyśle spożywczym, przetwórczym, agrochemicznym czy firmach o profilu rolniczym.

 

Program studiów i przedmioty

Chemia żywności główne przedmioty:

  • analiza żywności,
  • chemia analityczna,
  • prawo żywnościowe,
  • chemia organiczna,
  • metrologia chemiczna,
  • mikrobiologia ogólna,
  • immunologia i alergologia,
  • matematyka stosowana,
  • podstawy żywienia człowieka,
  • materiałoznawstwo chemiczne,
  • chemia ogólna i nieorganiczna,
  • biochemia i biologia molekularna,
  • aparatura i technologia w inżynierii żywności,
  • towaroznawstwo artykułów żywnościowych

 

Nabywane umiejętności

Studenci Chemii żywności w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie nabywają umiejętności między innymi w zakresie organizowania prac laboratoryjnych, opisywania zjawisk i procesów przetwarzania żywności, przeprowadzania analizy żywności, dobierania składu produktów żywnościowych w zależności od potrzeb konsumentów.

 

Praca po studiach

Co po studiach? Absolwenci Chemii żywności w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną, jednostkach badawczych, koncernach rolno- spożywczych, jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych, przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności.

 

Opinie

Studia w Warszawie dają szerokie możliwości edukacyjne, dlatego w mieście tym każdy zainteresowany zdobyciem wiedzy powinien znaleźć coś dla siebie. W zakresie omawianej przez nas dziedziny także. Wybierając Chemię żywności warto wiedzieć, która uczelnia zapewni najlepsze przygotowanie do życia zawodowego. Jakie ma Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie opinie? Paulina, studentka Chemii żywności mówi:

„Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia to uczelnia, w której zdobywa się konkretne umiejętności praktyczne. Tutaj nie ma niepotrzebnych zajęć, które mają tylko wypełnić program. Polecam.”

 

 

STUDIA W WARSZAWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Warszawie

Studia w Warszawie

 

 

CHEMIA ŻYWNOŚCI - ważne informacje

Chemia żywności studia Warszawa

Chemia żywności studia

 

Wiedza, którą zdobędziesz studiując Chemię żywności w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia:

Absolwent kierunku Chemia żywności w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:

  • procesów chemicznych i biochemicznych zachodzących w żywności,
  • analizy żywności,
  • organizowania i zarządzania procesami wytwarzania związków i preparatów chemicznych,
  • przemian zachodzących w składnikach żywności podczas procesów produkcyjnych i przechowywania,
  • bezpieczeństwa produkcji żywności.

 

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Chemia żywności:

Absolwent kierunku Chemia żywności w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie znajdzie zatrudnienie między innymi w:

  • laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną,
  • jednostkach badawczych,
  • koncernach rolno- spożywczych,
  • jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych,
  • przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Komentarze (0)