Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
18.10.2024
Ekologiczne rolnictwo oznacza system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa. Oparty jest na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego nieprzetworzonych technologicznie. Celem ekologicznego rolnictwa jest życie zgodne z prawami natury, jak również produkcja żywności wysokiej jakości służącej zdrowiu człowieka przy utrzymaniu lub podwyższaniu żyzności gleby, a także naturalna ochrona roślin przed chorobami. Więcej na temat tego zagadnienia dowiedzą się ci, którzy wybiorą kierunek o nazwie Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności, który prowadzi Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w SGGW | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3 lata (studia I stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Kształcenie na kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie umożliwia pozyskanie wiedzy z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki niezbędnej do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w rolniczej przestrzeni produkcyjnej i środowisku. Studenci poznają zjawiska składające się na funkcjonowanie organizmów żywych, a także przyrody nieożywionej na różnych poziomach jej organizacji, podstawowe pojęcia ekologiczne, agrometeorologiczne, właściwości środowiska glebowego, jak również metody, techniki i technologie oraz narzędzia i materiały pozwalające na maksymalizację plonu i jego jakości w warunkach rolnictwa ekologicznego.
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności główne przedmioty:
Studenci kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie nabywają licznych umiejętności. Jakie są to umiejętności? Między innymi w zakresie identyfikowania standardowych zjawisk przyrodniczych, ekonomicznych i społecznych na poziomie lokalnym i światowym, stosowania podstawowych metod matematycznych i statystycznych w celu gromadzenia, przetwarzania i analizy danych, oceniania i interpretowania podstawowych parametrów biologicznych roślin w celu diagnozowania fizjologiczno- biochemicznego stanu roślin, projektowania modyfikacji stanu środowiska w celu polepszenia warunków wzrostu roślin i stanu środowiska przyrodniczego, projektowania procesów produkcji ekologicznych środków spożywczych.
Jak może wyglądać droga zawodowa po ukończeniu nauki? Z bogatym bagażem wiedzy i szerokim wachlarzem umiejętności absolwenci Ekologicznego rolnictwa i produkcji żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w gospodarstwach ekologicznych, zakładach przetwórstwa ekologicznej żywności, firmach zajmujących się obsługą produkcji ekologicznej, agrobiznesie, redakcjach czasopism rolniczych.
Czy wybór kierunku kształcenia to jedyna decyzja jaką należy podjąć w związku z naszą edukacją? Nie. Należy jeszcze wybrać odpowiednią uczelnię. Jeśli zdecydowaliśmy się studiować Ekologiczne rolnictwo i produkcję żywności, a nasza uwaga skierowana jest na stolicę, należy zadać pytanie: Jakie ma Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opinie? Ewelina, studentka Ekologicznego rolnictwa i produkcji żywności mówi:
„SGGW to uczelnia, która podąża za trendami, a dzięki temu każdy student ma pewność, że zdobywa wykształcenie, które jest potrzebne na rynku.”
Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności prowadzone są przez Wydział Rolnictwa i Ekologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zlokalizowany przy ul. Nowoursynowskiej 159 w Warszawie.
Kontakt:
tel. (22) 59 325 15
Absolwent kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
Absolwent kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Warszawie znajdzie zatrudnienie między innymi w:
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie