Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Artykuł archiwalny
Kierunek może nie być dostępny w ofercie uczelni. Informację należy zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Co wydaje się oczywiste, żywność jest kluczowym elementem naszej codzienności. Ponadto, przemysł spożywczy należy do najważniejszych gałęzi gospodarki. Połączenie tych aspektów prowadzi do wniosku, że technologia żywności jest dyscypliną niezwykle ważną, na dodatek wciąż poszukującą nowych wykształconych specjalistów. Kształcenie w tym zakresie oferuje Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie w ramach anglojęzycznego kierunku o nazwie Food Technology and Human Nutrition, którego założeniem jest pozyskanie wiedzy i umiejętności z obszaru przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności, a także z zakresu wielu innych elementów, które związane są z żywieniem człowieka.
Kształcenie na kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie umożliwia pozyskanie szerokiej wiedzy, stanowiącej połączenie zagadnień z zakresu nauk technicznych, nauk technologicznych, nauk o żywieniu oraz nauk ekonomicznych. Studenci zaznajamiają się między innymi z najnowszymi trendami w przetwórstwie żywności, prawem żywnościowym, nowoczesną technologią przetwórstwa owoców i warzyw, nowoczesną technologią przetwórstwa produktów zwierzęcych, chemią żywności, czy zasadami prawidłowego żywienia.
Studia na kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oparte są na programie nauczania, w którym odnaleźć można między innymi takie przedmioty jak:
Studenci Food Technology and Human Nutrition nabywają umiejętności między innymi w zakresie planowania i wykonywania analiz i doświadczeń, przeprowadzania analizy dotyczącej składu chemicznego, przeprowadzania analizy dotyczącej wartości odżywczej, sporządzania bilansu materiałowego i energetycznego wskazanego procesu produkcji żywności. Ponadto, uczą się jak zaprojektować nowy produkt żywnościowy, dobrać odpowiedni rodzaj opakowania, przeprowadzać ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Co po studiach? Jak przedstawiają się perspektywy zawodowe? Absolwenci studiów na kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w zakładach przetwórstwa spożywczego, jednostkach zajmujących się pozyskiwaniem, magazynowaniem i dystrybucją żywności, zakładach żywienia zbiorowego.
Studia w Krakowie to bardzo szerokie zagadnienie, bowiem złożone z niezliczonej ilości ofert edukacyjnych. W stolicy Małopolski można studiować kierunki prowadzone zarówno w języku polskim, jak i języku angielskim. Przykładem jest kierunek Food Technology and Human Nutrition, oferowany przez omawianą uczelnię. Jakie ma Uniwersytet Rolniczy w Krakowie opinie? Ewelina, studentka Food Technology and Human Nutrition mówi:
„Uniwersytet Rolniczy daje szansę na pozyskanie takiego wykształcenia, dzięki któremu można podjąć pracę w dowolnym miejscu na świecie. Oczywiście, nauki jest sporo i trzeba włożyć w nią dużo wysiłku, ale może się to opłacić. Warto więc spróbować i studiować właśnie tutaj.”
Studia na kierunku Food Technology and Human Nutrition prowadzone są przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego zlokalizowany przy ul. Balickiej 122 w Krakowie.
Kontakt:
tel. 12 662 47 48
Absolwent kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
Absolwent kierunku Food Technology and Human Nutrition na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie znajdzie zatrudnienie między innymi w:
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie