Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Artykuł archiwalny
Opracowanie zawiera zasady rekrutacji na studia w roku akademickim 2023/2024 na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. W zestawieniu znajdziesz informacje na temat rekrutacji na poszczególne kierunki studiów, przeliczniki punktów, przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie kwalifikacji, limity miejsc oraz terminy rekrutacji 2023.
Uchwała nr 38/2022 Senatu Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie z dnia 25 maja 2022 r.
Dotyczy: ustalenia warunków, trybu i terminu rozpoczęcia i zakończenia rekrutacji na studia oraz sposobu jej przeprowadzenia w roku akademickim 2023/2024.
W jawnym głosowaniu Senat podjął uchwałę nr 38/2022 następującej treści:
Na podstawie § 18 ust. 1 pkt 8 Statutu Uczelni z dnia 28 czerwca 2021 roku, na wniosek Rektora,
1. Senat Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie ustala:
1) warunki, tryb i termin rekrutacji na stacjonarne
i niestacjonarne studia pierwszego i drugiego stopnia oraz jednolite studia magisterskie w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie w roku akademickim 2023/2024 – w brzmieniu załącznika nr 1 do uchwały;
2) sposób przeliczania ocen na punkty URK, na podstawie świadectw maturalnych uzyskanych poza granicami Polski, obowiązujący w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
– w brzmieniu załącznika nr 2 do uchwały;
3) zasady kwalifikacji obowiązujące w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie przy postępowaniu rekrutacyjnym dla kandydatów na studia pierwszego i drugiego stopnia, przyjmowanych na podstawie osiągnięć uzyskanych w procesie potwierdzenia efektów uczenia się w roku akademickim 2023/2024
– w brzmieniu załącznika nr 3 do uchwały;
4) warunki i tryb rekrutacji dla kandydatów cudzoziemców na studia w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie w roku akademickim 2023/2024 – w brzmieniu załącznika nr 4 do uchwały.
2. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Uprawnionych do głosowania 40 członków Senatu, w głosowaniu udział wzięło 38. Oddano 38 ważnych głosów: 38 za.
Przewodniczący Senatu
dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK
Warunki, tryb i termin rekrutacji na stacjonarne i niestacjonarne studia pierwszego i drugiego stopnia oraz jednolite studia magisterskie w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie w roku akademickim 2023/2024
Rozdział I
Przepisy ogólne
§ 1
Przyjęcie na studia następuje przez:
§ 2
4) |
świadectwo |
dojrzałości |
i |
zaświadczenie |
o |
wynikach |
egzaminu |
maturalnego |
|
z poszczególnych przedmiotów oraz dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe |
|||||||
|
w zawodzie nauczanym na poziomie technika, o których mowa w przepisach o systemie |
|||||||
|
oświaty; |
|
|
|
|
|
|
|
5) |
świadectwo |
dojrzałości |
i |
zaświadczenie |
o |
wynikach |
egzaminu |
maturalnego |
|
z poszczególnych przedmiotów oraz dyplom zawodowy w zawodzie nauczanym na |
|||||||
|
poziomie technika, o których mowa w przepisach o systemie oświaty; |
|
§ 3
§ 4
Liczbę miejsc na I rok studiów stacjonarnych i niestacjonarnych określa odrębne zarządzenie Rektora w sprawie limitów przyjęć na studia.
§ 5
1. Rekrutację na studia przeprowadza Komisja, zwana dalej Komisją, której skład i strukturę określa Rektor.
§ 6
§ 7
3. Kandydat jest zobowiązany do postępowania według wskazówek podanych w systemie i ponosi odpowiedzialność za sprawdzenie czy proces rejestracji został zakończony pomyślnie.
§ 8
2) kandydatów, którzy przeszli postępowanie rekrutacyjne, a nie zakwalifikowali się z powodu niewystarczającej liczby wymaganych punktów, z zachowaniem kolejności terminów przeprowadzonego postępowania kwalifikacyjnego – lista rezerwowa.
złożenia rezygnacji z podjęcia studiów, Komisja dokonuje zmian na listach, zgodnie z kolejnością wynikającą z liczby uzyskanych punktów i miejsca na liście rezerwowej.
§ 9
§ 10
Rozdział II
Zasady kwalifikacji przy postępowaniu rekrutacyjnym na studia pierwszego stopnia i jednolite studia magisterskie
§ 11
o uzyskane przez kandydatów w |
ramach |
egzaminu maturalnego wyniki |
przedmiotowe |
||||||||
i przypisane im wagi, zamieszczone w tabeli 1. |
|
|
|
|
|
|
|
||||
Tabela 1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kierunek studiów |
Wynik |
|
Poziom podstawowy lub rozszerzony |
|
|
Waga wyniku |
|||||
|
|
przedmiotowego |
|||||||||
w Uczelni |
przedmiotowy |
|
jeden przedmiot do wyboru spośród: |
||||||||
|
|
(N) |
|||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
architektura krajobrazu |
W1 |
biologia, chemia, geografia, matematyka |
|
4 |
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
biogospodarka |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
4 |
|||
geografia, matematyka |
|
|
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
bioinżynieria zwierząt |
W1 |
biologia, |
chemia, |
geografia, |
informatyka, |
|
4 |
||||
matematyka |
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
biologia stosowana |
W1 |
biologia, |
chemia, |
geografia, |
informatyka, |
|
4 |
||||
matematyka |
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
biotechnologia |
W1 |
biologia p. rozszerzony |
|
|
|
|
|
4 |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
W2 |
chemia, matematyka |
|
|
|
|
4 |
|||||
|
|
|
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
Browarnictwo |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
4 |
|||
i słodownictwo |
matematyka |
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
dietetyka |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
4 |
|||
matematyka |
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|||||
ekonomia |
W1 |
biologia, |
geografia, historia, |
informatyka, |
|
4 |
|||||
matematyka, wiedza o społeczeństwie |
|
||||||||||
|
|
|
|
||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
etologia i psychologia |
W1 |
biologia, |
chemia, |
geografia, |
informatyka, |
|
4 |
||||
zwierząt |
matematyka |
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
Food Processing, Safety |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
4 |
|||
and Quality |
W2 |
matematyka |
|
|
|
|
|
|
4 |
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
geodezja i kartografia |
W1 |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
informatyka, |
|
4 |
|||
matematyka |
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|||||
gospodarka przestrzenna |
W1 |
chemia, |
fizyka z |
astronomią, geografia, |
|
4 |
|||||
matematyka |
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
inżynieria i gospodarka |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
4 |
|||
wodna |
geografia, matematyka |
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
inżynieria mechatroniczna |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
4 |
|||
geografia, informatyka, matematyka |
|
||||||||||
|
|
|
|
||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
inżynieria środowiska |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
4 |
|||
geografia, matematyka |
|
|
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
leśnictwo |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
4 |
|||
geografia, matematyka |
|
|
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||
ochrona środowiska |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
4 |
|||
geografia, matematyka |
|
|
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
odnawialne źródła energii |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
4 |
|
i gospodarka odpadami |
geografia, informatyka, matematyka |
|||||||
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ogrodnictwo |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
4 |
|
geografia, matematyka |
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rolnictwo |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
4 |
|
geografia, matematyka |
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|||
sztuka ogrodowa |
W1 |
biologia, |
chemia, geografia, |
historia sztuki, |
4 |
|||
matematyka |
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
technologia roślin |
|
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
|
|
leczniczych i |
W1 |
4 |
||||||
geografia, matematyka |
|
|
||||||
prozdrowotnych |
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
technologia żywności |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
4 |
|
i żywienie człowieka |
matematyka |
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
transport i logistyka |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
4 |
|
geografia, informatyka, matematyka |
||||||||
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
|
|
||
|
W1 |
biologia poz. rozszerzony |
|
|
|
4 |
||
|
|
|
|
|
|
|
||
weterynaria |
W2 |
chemia poz. rozszerzony |
|
|
|
4 |
||
|
|
|
|
|
|
|
||
|
W3 |
matematyka |
|
|
|
1 |
||
|
|
|
|
|
|
|
||
weterynaria (rekrutacja dla |
W1 |
biologia, chemia |
|
|
|
1 |
||
cudzoziemców) |
W2 |
matematyka, informatyka, fizyka |
1 |
|||||
|
|
|
|
|
|
|
||
zarządzanie |
W1 |
biologia, |
geografia, |
historia, |
informatyka, |
4 |
||
matematyka, wiedza o społeczeństwie |
||||||||
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zarządzanie i inżynieria |
W1 |
biologia, |
chemia, |
fizyka |
z |
astronomią, |
4 |
|
produkcji |
geografia, informatyka, matematyka |
|||||||
|
|
|||||||
|
|
|
|
|
|
|||
zootechnika |
W1 |
biologia, |
chemia, geografia, |
informatyka, |
4 |
|||
matematyka |
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wszystkie kierunki z |
|
język obcy: angielski, francuski, hiszpański, |
|
|||||
wyjątkiem biotechnologii |
|
|
||||||
JO |
łaciński |
i kultura |
antyczna, niemiecki, |
1 |
||||
i Food Processing, Safety |
||||||||
|
rosyjski, włoski |
|
|
|
|
|||
and Quality |
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
– część pisemna. W sytuacji, gdy oba zdawane przedmioty (obowiązkowy i dodatkowy – część pisemna) mieszczą się w katalogu przedmiotów kierunkowych, wybierany jest przedmiot wskazany przez kandydata z wyższą punktacją.
WPK=W1·N+W2·N
S
WPK – wynik postepowania kwalifikacyjnego,
W1 i 2 – liczba punktów z przedmiotów kierunkowych w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
WPK= W1·N+W2·N+W3·N+JO·N
S
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 – liczba punktów z biologii na poziomie rozszerzonym (minimum 30%) w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
W2 – liczba punktów z chemii na poziomie rozszerzonym (minimum 30%) w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
W3 – liczba punktów z matematyki w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
JO – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
WPK= W1·N+JO·N +T
S
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
JO – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
S – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,
Tabela 2
Średnia arytmetyczna wyników z części pisemnej i części |
Bonus punktowy |
praktycznej na dyplomie |
URK (T) |
|
|
90,1–100,0% |
10 |
|
|
80,1–90,0% |
8 |
|
|
70,0–80,0% |
6 |
|
|
poniżej 70% |
0 |
|
|
dla kierunków nie wymienionych w tab. 3 |
0 |
Tabela 3
Kierunek studiów w Uczelni |
Zawód technika |
|
|
|
|
architektura krajobrazu |
technik architektury krajobrazu |
|
|
|
|
biogospodarka |
technik rolnik |
|
|
|
|
|
technik żywienia i usług gastronomicznych |
|
dietetyka |
technik żywienia i gospodarstwa domowego |
|
|
technik chemik |
|
|
|
|
ekonomia |
technik ekonomista |
|
technik rachunkowości |
||
|
||
|
|
|
geodezja i kartografia |
technik geodeta |
|
|
|
|
gospodarka przestrzenna |
technik geodeta |
|
|
|
|
|
technik inżynierii sanitarnej |
|
inżynieria i gospodarka wodna |
technik budownictwa wodnego |
|
technik inżynierii środowiska i melioracji |
||
|
||
|
technik żeglugi śródlądowej |
|
|
|
|
|
technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki |
|
|
technik mechatronik |
|
inżynieria mechatroniczna |
technik mechanik |
|
|
technik elektronik |
|
|
technik informatyk |
|
|
|
|
|
technik inżynierii sanitarnej |
|
inżynieria środowiska |
technik budownictwa wodnego |
|
|
technik inżynierii środowiska i melioracji |
|
|
|
|
ochrona środowiska |
technik ochrony środowiska |
|
|
|
|
|
technik urządzeń i systemów energetyki |
|
odnawialne źródła energii i gospodarka |
odnawialnej |
|
odpadami |
technik mechanik |
|
|
technik energetyk |
|
|
|
|
ogrodnictwo |
technik ogrodnik |
|
|
|
rolnictwo |
technik rolnik |
|
|
|
|
|
technik technologii żywności |
|
technologia żywności i żywienie człowieka |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
|
technik żywienia i gospodarstwa domowego |
||
|
||
|
technik chemik |
|
|
|
|
|
technik logistyk |
|
transport i logistyka |
technik mechanik |
|
|
technik informatyk |
|
|
|
|
|
technik agrobiznesu |
|
zarządzanie |
technik ekonomista |
|
|
technik rachunkowości |
|
|
|
|
|
technik logistyk |
|
zarządzanie i inżynieria produkcji |
technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki |
|
technik mechanik |
||
|
||
|
technik informatyk |
|
|
|
|
|
technik hodowca koni |
|
|
technik przetwórstwa mleczarskiego |
|
zootechnika |
technik rolnik |
|
|
technik rybactwa śródlądowego |
|
|
technik weterynarii |
|
|
|
|
skala ocen 1–6 |
|
|
skala ocen 2–5 |
||||
|
|
|
|
|
|
|
||
ocena 2 (dop./mier.) |
– 20 pkt. |
ocena 3 (dst.) – 40 pkt. |
||||||
3 |
(dst.) |
– 40 pkt. |
4 |
(db.) – 70 pkt. |
||||
4 |
(db.) |
– 60 pkt. |
5 |
(bdb.) – 100 pkt. |
||||
5 |
(bdb.) |
– 80 pkt. |
|
|
|
|
||
6 |
(cel.) |
– 100 pkt. |
|
|
|
|
||
W związku z powyższym kandydat, zobowiązany jest przed upływem terminu rejestracji do dostarczenia kserokopii świadectwa dojrzałości do sekretarza Komisji. Brak wymaganego przedmiotu na świadectwie dojrzałości jest równoznaczny z wynikiem zero dla tego przedmiotu.
maturalnych pisemnych i przeliczane na punkty URK według poniższych zasad w zależności od roku, w którym uzyskano maturę:
a) matura z 2002 r. i z lat 2005–2007, dla kandydatów:
b) matura z lat 2008–2023
Rozdział III
Zasady kwalifikacji przy postępowaniu rekrutacyjnym na studia drugiego stopnia
§ 12
§ 13
§ 14
Tabela 4
Kierunek studiów w Uczelni |
Kierunek studiów pokrewny |
|
|
|
|
|
architektura i urbanistyka |
|
architektura krajobrazu |
architektura |
|
sztuka ogrodowa |
||
|
||
|
urbanistyka |
|
|
|
|
|
bioinżynieria |
|
|
biotechnologia |
|
|
leśnictwo |
|
|
ochrona środowiska |
|
biogospodarka |
odnawialne źródła energii |
|
|
ogrodnictwo |
|
|
technika rolnicza i leśna |
|
|
technologia żywności i żywienie człowieka |
|
|
towaroznawstwo |
|
|
|
|
|
bioinżynieria |
|
bioinżynieria zwierząt |
biotechnologia |
|
|
zootechnika |
|
|
|
|
dietetyka – studia stacjonarne |
brak |
|
|
|
|
geodezja i kartografia |
brak |
|
|
|
|
|
architektura krajobrazu |
|
gospodarka przestrzenna |
geodezja i kartografia |
|
|
urbanistyka |
|
|
|
|
|
budownictwo hydrotechniczne |
|
|
budownictwo |
|
inżynieria i gospodarka wodna |
inżynieria środowiska |
|
|
inżynieria wodna i sanitarna |
|
|
melioracje |
|
|
|
|
|
budownictwo hydrotechniczne |
|
|
budownictwo |
|
inżynieria środowiska |
inżynieria i gospodarka wodna |
|
|
inżynieria wodna i sanitarna |
|
|
melioracje |
|
|
|
|
leśnictwo |
brak |
|
|
|
|
|
architektura krajobrazu |
|
ochrona środowiska |
bioinżynieria |
|
biologia |
||
|
||
|
biotechnologia |
|
|
|
|
gospodarka przestrzenna |
|
|
inżynieria środowiska |
|
|
jakość i bezpieczeństwo żywności |
|
|
leśnictwo |
|
|
odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami |
|
|
rolnictwo |
|
|
technologia chemiczna |
|
|
towaroznawstwo |
|
|
zarządzanie środowiskiem przyrodniczym |
|
|
|
|
|
biogospodarka |
|
|
energetyka |
|
|
gospodarka przestrzenna |
|
|
inżynieria chemiczna i procesowa |
|
odnawialne źródła energii i gospodarka |
inżynieria odnawialnych źródeł energii |
|
inżynieria środowiska |
||
odpadami |
||
jakość i bezpieczeństwo środowiska |
||
|
||
|
ochrona środowiska |
|
|
odnawialne źródła energii |
|
|
rolnictwo |
|
|
technologia chemiczna |
|
|
|
|
|
ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności |
|
ogrodnictwo |
rolnictwo |
|
sztuka ogrodowa |
||
|
||
|
technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych |
|
|
|
|
|
bioinżynieria |
|
|
biotechnologia |
|
|
leśnictwo |
|
rolnictwo |
ochrona środowiska |
|
odnawialne źródła energii |
||
|
||
|
ogrodnictwo |
|
|
technika rolnicza i leśna |
|
|
technologia żywności i żywienie człowieka |
|
|
|
|
sztuka ogrodowa |
architektura krajobrazu |
|
ogrodnictwo |
||
|
||
|
|
|
|
ogrodnictwo |
|
technologia roślin leczniczych |
rolnictwo |
|
zielarstwo i fitopatologia |
||
i prozdrowotnych |
||
zielarstwo i terapie roślinne |
||
|
||
|
zielarstwo |
|
|
|
|
|
browarnictwo i słodownictwo (URK) |
|
technologia żywności i żywienie człowieka |
dietetyka (URK) |
|
jakość i bezpieczeństwo żywności (URK) |
||
|
||
|
technologia żywności i żywienie człowieka (poza URK) |
|
|
|
|
|
technika rolnicza i leśna |
|
transport i logistyka |
transport |
|
|
zarządzanie i inżynieria produkcji |
|
|
|
|
|
biotechnologia |
|
|
odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami |
|
|
ogrodnictwo |
|
zarządzanie i inżynieria produkcji |
rolnictwo |
|
|
technika rolnicza i leśna |
|
|
technologia żywności i żywienie człowieka |
|
|
towaroznawstwo |
|
|
|
|
|
behawiorystyka zwierząt |
|
zootechnika |
bioinżynieria zwierząt |
|
biotechnologia |
||
|
hipologia i jeździectwo |
|
|
hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich |
|
|
|
Tabela 5
Kierunek studiów w Uczelni |
Kierunek studiów pokrewny |
|
|
|
|
|
bioinżynieria zwierząt |
|
|
biologia |
|
biologia stosowana |
biotechnologia |
|
hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich |
||
|
ogrodnictwo |
|
|
rolnictwo |
|
|
weterynaria |
|
|
zootechnika |
|
|
|
|
|
bioinżynieria |
|
biotechnologia |
biologia stosowana |
|
biomonitoring i biotechnologia ekologiczna |
||
|
||
|
biotechnologia stosowana roślin |
|
|
|
|
dietetyka – studia niestacjonarne |
brak |
|
|
|
|
|
analityka gospodarcza |
|
|
finanse i rachunkowość |
|
|
gospodarka i administracja publiczna |
|
|
informatyka i ekonomia |
|
ekonomia |
logistyka |
|
międzynarodowe stosunki gospodarcze |
||
|
||
|
polityka społeczna |
|
|
rachunkowość i controlling |
|
|
stosunki międzynarodowe |
|
|
zarządzanie |
|
|
|
|
|
biologia |
|
|
biologia stosowana |
|
|
biotechnologia |
|
|
bioinżynieria zwierząt |
|
|
behawiorystyka zwierząt |
|
etologia i psychologia zwierząt |
hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich |
|
hipologia i jeździectwo |
||
|
||
|
ochrona środowiska |
|
|
psychologia |
|
|
rolnictwo |
|
|
weterynaria |
|
|
zootechnika |
|
|
|
|
|
architektura krajobrazu |
|
|
bioinżynieria |
|
|
biologia |
|
|
biotechnologia |
|
|
gospodarka przestrzenna |
|
jakość i bezpieczeństwo środowiska |
inżynieria środowiska |
|
jakość i bezpieczeństwo żywności |
||
|
||
|
leśnictwo |
|
|
odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami |
|
|
ochrona środowiska |
|
|
rolnictwo |
|
|
technologia chemiczna |
|
|
|
|
towaroznawstwo |
|
|
zarządzanie środowiskiem przyrodniczym |
|
|
zootechnika |
|
|
|
|
|
biologia |
|
|
biologia stosowana |
|
|
biotechnologia |
|
winogrodnictwo i enologia |
mikrobiologia i farmacja |
|
ogrodnictwo |
||
|
||
|
rolnictwo |
|
|
technologia żywności i żywienie człowieka |
|
|
technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych |
|
|
|
Tabela 6
Kierunek studiów / specjalność |
Kierunek studiów pokrewny |
|
w Uczelni |
||
|
||
|
|
|
Agriculture |
ogrodnictwo |
|
rolnictwo |
||
|
||
|
|
|
|
bioinżynieria zwierząt |
|
Environmental and Plant |
biologia |
|
biotechnologia |
||
Biotechnology |
||
ogrodnictwo |
||
|
||
|
rolnictwo |
|
|
|
|
|
leśnictwo |
|
Environment Protection / Agroecology |
ogrodnictwo |
|
|
rolnictwo |
|
|
|
|
|
analityka gospodarcza |
|
|
finanse i rachunkowość |
|
|
gospodarka i administracja publiczna |
|
|
informatyka i ekonomia |
|
Ekonomia / Business Economics |
logistyka |
|
międzynarodowe stosunki gospodarcze |
||
|
||
|
polityka społeczna |
|
|
rachunkowość i controlling |
|
|
stosunki międzynarodowe |
|
|
zarządzanie |
|
|
|
|
|
agroinżynieria |
|
|
bioinżynieria produkcji żywności |
|
|
biotechnologia (inż.) |
|
|
biotechnologia przemysłowa |
|
|
biotechnologia żywności |
|
|
browarnictwo i słodownictwo |
|
Food Engineering |
inżynieria biochemiczna |
|
|
inżynieria chemiczna |
|
|
inżynieria chemiczna i procesowa |
|
|
inżynieria mechaniczna |
|
|
inżynieria mechatroniczna |
|
|
inżynieria procesowa |
|
|
jakość i bezpieczeństwo żywności |
|
|
|
|
|
|
|
nanotechnologia |
|
|
technologia biochemiczna |
|
|
technologia chemiczna |
|
|
technologia żywności i żywienie człowieka |
|
|
towaroznawstwo żywności |
|
|
|
|
|
ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności |
|
|
ochrona zdrowia roślin |
|
International Master of Horticultural |
ochrona zdrowia roślin i kontrola fitosanitarna |
|
Science |
rolnictwo |
|
|
sztuka ogrodowa |
|
|
technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych |
|
|
|
|
|
biogospodarka |
|
|
energetyka |
|
|
gospodarka przestrzenna |
|
|
inżynieria chemiczna i procesowa |
|
Renewable Energy Sources and Waste |
inżynieria odnawialnych źródeł energii |
|
inżynieria środowiska |
||
Management |
||
jakość i bezpieczeństwo środowiska |
||
|
||
|
ochrona środowiska |
|
|
odnawialne źródła energii |
|
|
rolnictwo |
|
|
technologia chemiczna |
|
|
|
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie