Dietetyka w sporcie to propozycja kształcenia, która pozwala pozyskać wiedzę na temat opracowywania planów żywieniowych, mających na celu przygotowanie organizmu do określonego wysiłku fizycznego, a także rozwinąć umiejętności w zakresie dostosowywania diet i suplementacji osób uprawiających aktywność fizyczną w zwiększonym wymiarze.
Realizowane w toku studiów zajęcia poświęcone są między innymi: anatomii, biochemii ogólnej i biochemii żywności, fizjologii, psychologii sportu, fizjologii wysiłku fizycznego, suplementacji i wspomaganiu w sporcie, technologii przygotowywania posiłków dla sportowców oraz żywieniu w różnych dyscyplinach sportu i rekreacji.
Absolwenci Dietetyki w sporcie wyróżniają się gruntowną wiedzą w zakresie potrzeb żywieniowych i funkcjonowania organizmu człowieka poddanego aktywności fizycznej oraz osób pragnących utrzymać zdrowie i sylwetkę. Dzięki niej mogą znaleźć zatrudnienie między innymi w: placówkach sportowych, klubach fitness, firmach zajmujących się produkcją żywności oraz suplementów diety, jak również ośrodkach odnowy biologicznej.