BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
    Typ uczelni
      Więcej filtrów
      Poziom studiów
      Forma studiów
        Czas trwania
          Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie

          Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie

          Bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe

          Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.

          Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe
          Rok akademicki 2024/2025
          Forma studiów zjazdy
          Poziom studiów studia podyplomowe

          Uczelnie

          Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na | bezpieczeństwo i jakość żywności - studia podyplomowe - uczelnie >

          Studia przeznaczone są dla absolwentów kierunków związanych z żywnością, którzy chcieliby dalej rozwijać swoje umiejętności w tym zakresie, a także pracowników jednostek związanych z wytwarzaniem, dystrybucją czy kontrolą produktów spożywczych. Kierunek może zainteresować również osoby związane zawodowo z żywieniem zbiorowym.

           

          JAKIE WYMAGANIA REKRUTACYJNE?

          Kandydaci na kierunek bezpieczeństwo i jakość żywności powinni legitymować się dyplomem magistra, licencjata lub inżyniera. Zwykle nie jest wymagane doświadczenie, jednak preferowani mogą być absolwenci studiów związanych z żywnością. W celu rekrutacji najczęściej należy wysłać zgłoszenie i dostarczyć odpowiednie dokumenty w terminie. Nauka może się wiązać z dodatkowymi opłatami, takimi jak np. czesne. Na studiach mogą obowiązywać limity miejsc, a w przypadku zbyt małej liczby kandydatów kierunek może nie zostać otwarty.

          *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

           

          szczegółowe wymagania na uczelniach

          JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

          Kierunek bezpieczeństwo i jakość żywności jest realizowany niestacjonarnie. W zależności od sytuacji zajęcia mogą się odbywać również w formie zdalnej za pomocą narzędzi do tego przeznaczonych. Studenci zdobywają niezbędną wiedzę teoretyczną na wykładach oraz mogą trenować umiejętności praktyczne na ćwiczeniach. Czasem mają okazję także uczestniczyć w projektach grupowych, podczas których mogą się nauczyć pracy w zespole. Zajęcia prowadzone są przeważnie przez pracowników dydaktycznych uczelni i specjalistów, którzy mają doświadczenie w pracy związanej z tematyką studiów. Efekty kształcenia weryfikowane są zwykle za pomocą zaliczeń i egzaminów z poszczególnych przedmiotów. Najczęściej ważne jest także samo uczestnictwo w zajęciach. Studia mogą się kończyć obroną pracy dyplomowej.

           

          1. Typ i tryb studiów:

          Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności możemy podzielić na:

          1. Typ

           

          2. Tryb:

           

          2. Zdobywana wiedza i umiejętności

          Studenci kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności zdobywają wiedzę niezbędną do pracy w przemyśle spożywczym oraz mogą zwiększyć swoje kwalifikacje w tym zakresie. Studia łączą wiedzę teoretyczną z umiejętnościami praktycznymi. Słuchacze mogą dowiedzieć się, w jaki sposób funkcjonują placówki żywienia publicznego sieci otwartej i zamkniętej. Uczą się zwykle, jak poprawnie przeprowadzić kontrolę produktów spożywczych, warunków ich transportu czy przechowywania. W programie mogą się znaleźć zajęcia omawiające metody i techniki zarządzania bezpieczeństwem żywności. Studenci mają też możliwość zapoznania się z przetwórstwem rolno-spożywczym. Mogą nauczyć się jego zasad działania i dowiedzieć się jak nadzorować procesy w nim zachodzące.

           

          ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

          Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).

           

          JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI?

          Absolwenci kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności są przygotowani do pracy z produktami spożywczymi na różnych etapach łańcucha żywności. Mogą zostać zatrudnieni w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego, przedsiębiorstwach produkcyjnych i zajmujących się dystrybucją. Mają również możliwość pracy w jednostkach kontroli jakości nadzorujących procesy w firmach sektora spożywczego. Absolwenci mają także kwalifikacje do pracy w placówkach żywienia zbiorowego sieci otwartej i zamkniętej. Studia mogą się przyczynić do uzyskania awansu w obecnym miejscu pracy. Ukończenie kierunku często umożliwia absolwentom pełnienie funkcji kierowniczych i nadzorczych w przedsiębiorstwach.

          Możliwości zatrudnienia po ukończeniu kierunku bezpieczeństwo i jakość żywności to m.in.:

          • specjalista ds. jakości żywności

           

          Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

          Filtrowanie
          Województwo
          Poziom studiów

          Miasta, które oferują studia na kierunku BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI - STUDIA PODYPLOMOWE

          Teraz najważniejsze

          kalkulator maturalny

          matura 2025

          arkusze maturalne

          wyniki matur 2024

          rekrutacja na studia

          studia

          kierunki studiów

          studia podyplomowe

           

          Ciekawe

           


          gdzie studiować

           

           

          Nadchodzące wydarzenia

          Komentarze (0)