DIETETYKA I PLANOWANIE ŻYWIENIA - STUDIA PODYPLOMOWE

DIETETYKA I PLANOWANIE ŻYWIENIA - STUDIA PODYPLOMOWE

Studia na kierunku dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe możesz podjąć na w trybie online

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
    Typ uczelni
      Więcej filtrów
      Poziom studiów
      Forma studiów
      Czas trwania
        Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

        Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu

        Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

        Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

        Dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe

        Studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.

        Studia na kierunku dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe
        Rok akademicki 2024/2025
        Forma studiów zjazdy, online
        Poziom studiów studia podyplomowe

        Uczelnie

        Studia na kierunku dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe możesz podjąć na w trybie online | dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe - uczelnie >

        Studia możesz podjąć w trybie niestacjonarnym lub online.

        Dietetyka i planowanie żywienia to propozycja kształcenia podyplomowego, która adresowana jest do osób zainteresowanych zdobyciem szczegółowej wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego w różnych okresach rozwojowych oraz żywienia człowieka chorego. Studia pozwalają zaznajomić się między innymi z: anatomią i fizjologią, żywnością dietetyczną i funkcjonalną oraz zasadami tworzenia programów żywnościowych dla osób indywidualnych i wybranych grup.

         

        Jakie wymagania rekrutacyjne?

        Dietetyka i planowanie żywienia to kierunek należący do oferty studiów podyplomowych. Studia podyplomowe przeznaczone są wyłącznie dla osób, które mają za sobą już pewien etap wyższej edukacji i mogą pochwalić się posiadaniem dyplomu ukończenia studiów licencjackich, inżynierskich lub magisterskich.

        *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych

         

        szczegółowe wymagania na uczelniach

        Jak wyglądają studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia?

        Studia podyplomowe na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia to dwusemestralny proces kształcenia, którego program wprowadza w bogatą przestrzeń zagadnień, dotyczących w szczególności odpowiedniego planowania żywienia, ustalania diet i jadłospisów.

        1. Typ i tryb studiów:

        Studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia możemy podzielić na:

        1. Typ:

        2. Tryb:

        2. Zdobywana wiedza i umiejętności

        Słuchacze studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia poruszają się po zagadnieniach: anatomii i fizjologii, bromatologii, technologii produkcji żywności, przechowalnictwa żywności, prawidłowego żywienia człowieka zdrowego i chorego w różnych okresach rozwojowych i warunkach życia, technologii przygotowywania potraw, żywności dietetycznej i funkcjonalnej, bezpieczeństwa w higienie żywienia. Nabywają umiejętności w zakresie: tworzenia programów żywnościowych dla osób indywidualnych i wybranych grup, dokonywania oceny potrzeb żywnościowych różnych grup społecznych, kształtowania postaw związanych z promowaniem zdrowego trybu życia oraz prowadzenia zajęć profilaktyki zdrowotnej mających na celu poprawę zdrowia wśród dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych i seniorów.

        Przykładowe przedmioty dla kierunku Dietetyka i planowanie żywienia:

        • podstawy nauki o żywieniu
        • mikrobiologia
        • towaroznawstwo artykułów spożywczych
        • kliniczny zarys chorób
        • żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia

         

        Ile trwają studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia?

        Kształcenie na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia realizowane jest w ciągu dwóch semestrów, a zatem studia trwają 1 rok.

         

        Jaka praca po studiach na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia?

        Absolwenci studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia przygotowani są do pracy w poradniach dietetycznych, organizacjach konsumenckich, klubach sportowych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe.

         

        Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

        Filtrowanie
        Województwo
        Poziom studiów

        Miasta, które oferują studia na kierunku DIETETYKA I PLANOWANIE ŻYWIENIA - STUDIA PODYPLOMOWE

        Teraz najważniejsze

        kalkulator maturalny

        matura 2025

        arkusze maturalne

        wyniki matur 2024

        rekrutacja na studia

        studia

        kierunki studiów

        studia podyplomowe

         

        Ciekawe

         


        gdzie studiować

         

         

        Nadchodzące wydarzenia

        Komentarze (1)

        Kasia odpowiedz

        Dietetyka to bardzo ciekawy kierunek studiów. Nie dość nie aktualnie jest mnóstwo ofert pracy w tej dziedzinie to jeszcze bardzo dużo można wykorzystać wiedze w życiu prywatnym co jest ogromnym plusem. Ja ukończyłam na WSKZ już trzy kierunki związane właśnie z dietetyką i jestem bardzo zadowolona.