Studia na kierunku Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.
Studia na kierunku żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie - studia podyplomowe | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | zjazdy |
Poziom studiów | studia podyplomowe |
Uczelnie
Studia na kierunku żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie - studia podyplomowe możesz podjąć na 1 uczelni publicznej | żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie - studia podyplomowe - uczelnie >
Studia możesz podjąć w trybie niestacjonarnym.
Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie to propozycja kształcenia podyplomowego, która wprowadza zainteresowanych w obszar zagadnień związanych z jednym z najistotniejszych elementów niezbędnych do optymalizacji wyników sportowych. Studia obejmują zasady planowania diety w odniesieniu do ćwiczeń i sportu i pozwalają pozyskać zarówno wiedzę teoretyczną, jak i konkretne umiejętności praktyczne.
Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie to kierunek należący do przestrzeni studiów podyplomowych. Studia podyplomowe adresowane są wyłącznie do osób, które mogą pochwalić się posiadaniem dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia podyplomowe na kierunku Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie to dwusemestralny proces kształcenia, który pozwala pozyskać wiedzę, umiejętności oraz kompetencje społeczne. Umożliwia słuchaczom zaznajomienie się z zasadami tworzenia planów żywieniowych dla osób zawodowo zajmujących się sportem i ćwiczeniami fizycznymi, strategiami żywieniowymi, które wspierają różne rodzaje sportu, a także zasadami żywienia, dzięki którym możliwe jest osiąganie lepszych wyników.
Studia na kierunku Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
Słuchacze studiów podyplomowych na kierunku Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie zaznajamiają się między innymi z: podstawowymi procesami fizjologicznymi zachodzącymi w organizmie człowieka w czasie wysiłku fizycznego, pojęciami związanymi z treningiem sportowym, potrzebami energetycznymi organizmu, mechanizmami regulującymi spożycie pokarmów, podstawowymi zasadami odnowy biologicznej, rolą podstawowych składników odżywczych, normami żywieniowymi, a także zasadami układania jadłospisów z uwzględnieniem żywienia osób podejmujących różne rodzaje wysiłku fizycznego.
Przykładowe przedmioty dla kierunku Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie:
Kształcenie na kierunku Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie realizowane jest w ciągu dwóch semestrów, a zatem studia trwają 1 rok.
Absolwenci studiów podyplomowych na kierunku Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie przygotowani są do prowadzenia działalności w obszarze poradnictwa żywieniowo- dietetycznego w sporcie. Pozyskaną w toku kształcenia wiedzę najlepiej wykorzystają dietetycy, trenerzy, lekarze lub fizjoterapeuci.
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia