Studia na kierunku Żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.
Studia na kierunku żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych - studia podyplomowe | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | zjazdy |
Poziom studiów | studia podyplomowe |
Uczelnie
Studia na kierunku żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych - studia podyplomowe możesz podjąć na | żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych - studia podyplomowe - uczelnie >
Studia możesz podjąć w trybie niestacjonarnym.
Żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych to propozycja kształcenia podyplomowego, która adresowana jest do osób, które interesują się zagadnieniami zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej oraz odpowiedniego sposobu odżywiania, i które chcą pozyskać i pogłębić wiedzę z obszaru żywienia klinicznego i dietetyki. Studia pozwalają zapoznać się z takimi problemami jak: niedożywienie szpitalne, leczenie żywieniowe w chorobach układu pokarmowego czy żywienie w chorobach neurologicznych.
Żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych to kierunek należący do obszaru studiów podyplomowych. Mówiąc o rekrutacji należy zacząć od tego, że studia podyplomowe, jak sama ich nazwa wskazuje, adresowane są do osób, które mają za sobą już pewien etap wyższej edukacji i mogą pochwalić się dyplomem ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia. Ponadto, omawiany kierunek dedykowany jest w szczególności lekarzom, pielęgniarkom, dietetykom oraz osobom zajmującym się zdrowiem publicznym.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia podyplomowe na kierunku Żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych to dwusemestralny proces kształcenia, którego fundamentalnym założeniem jest pogłębienie wiedzy oraz rozwinięcie umiejętności z zakresu żywienia klinicznego i dietetyki, które stanowią integralną część leczenia większości chorób przewlekłych przebiegających z niedożywieniem.
Studia na kierunku Żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
Słuchacze studiów podyplomowych na kierunku Żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych poznają zasady żywienia dojelitowego z wykorzystaniem diet przemysłowych w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia związanego z chorobą oraz podstawy żywienia pozajelitowego. Uczą się jak oceniać stan odżywienia, określać stopień niedożywienia i ryzyko niedożywienia szpitalnego oraz planować i wdrażać odpowiednie postępowanie żywieniowe.
Przykładowe przedmioty dla kierunku Żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych:
Kształcenie na kierunku Żywienie kliniczne z elementami dietetyki i profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych realizowane jest w ciągu dwóch semestrów, a zatem studia trwają 1 rok.
Jak już zaznaczyliśmy, wiedza oraz umiejętności pozyskane na tym kierunku studiów podyplomowych mogą być przydatne przede wszystkim lekarzom, pielęgniarkom, dietetykom oraz osobom zajmującym się zdrowiem publicznym.
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia