Studia na kierunku Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku.
Studia na kierunku żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna - studia podyplomowe | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | zjazdy, online |
Poziom studiów | studia podyplomowe |
Uczelnie
Studia na kierunku żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna - studia podyplomowe możesz podjąć na w trybie online | żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna - studia podyplomowe - uczelnie >
Studia możesz podjąć w trybie niestacjonarnym.
Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna to propozycja kształcenia podyplomowego, która adresowana jest do osób o różnych zainteresowaniach. Na studiach odnajdą się osoby pasjonujące się między innymi poradnictwem żywieniowym, gastronomią czy sztuką kulinarną. Oprócz tego, że proces kształcenia pozwala pozyskać wiedzę między innymi na temat toksykologii i bezpieczeństwa żywności, psychodietetyki czy technologii gastronomii umożliwia również uzyskanie kompetencji do nauczania i prowadzenia zajęć.
Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna to kierunek reprezentujący obszar studiów podyplomowych. Jak sama nazwa podpowiada, są to studia przeznaczone dla osób, które mają za sobą już pewien etap kształcenia i posiadają dyplom ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia. Ponadto, kandydaci chcący zdobyć przygotowanie dydaktyczne muszą posiadać przygotowanie merytoryczne, psychologiczno- pedagogiczne, w zakresie podstaw dydaktyki i emisji głosu oraz dydaktyczne do nauczania przedmiotu lub prowadzenia zajęć.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia podyplomowe na kierunku Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna to trzysemestralny proces kształcenia, realizowany w formie wykładów, warsztatów, ćwiczeń i seminariów.
Studia na kierunku Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Słuchacze studiów podyplomowych na kierunku Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna zdobywają wiedzę z zakresu poradnictwa żywieniowego, żywienia zbiorowego różnych grup ludności, dietetyki oraz gastronomi. W toku kształcenia poruszają się po zagadnieniach: biologii, psychologii odżywiania, edukacji żywieniowej, anatomii i fizjologii układu pokarmowego, bezpieczeństwa żywności czy też bezpieczeństwa i higieny pracy w w gastronomii i zakładach żywienia zbiorowego.
Przykładowe przedmioty dla kierunku Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna:
Kształcenie na kierunku Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna realizowane jest w ciągu trzech semestrów, a zatem studia trwają 1,5 roku.
Absolwenci studiów podyplomowych na kierunku Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna przygotowani są do prowadzenia poradnictwa żywieniowego, a także nauczania przedmiotów zawodowych z zakresu żywienia człowieka i gastronomii w szkołach ponadpodstawowych.
Miasta, które oferują studia na kierunku ŻYWIENIE, DIETETYKA I SZTUKA KULINARNA - STUDIA PODYPLOMOWE
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia