PRODUKCJA I MARKETING ŻYWNOŚCI studia – kierunek studiów
Studia na kierunku produkcja i marketing żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku produkcja i marketing żywności
Rok akademicki
2024/2025
Forma studiów
stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów
studia I stopnia
Czas trwania
3,5 roku (studia I stopnia)
Uczelnie
Studia na kierunku produkcja i marketing żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | produkcja i marketing żywności - uczelnie >
Opis kierunku
Celem studiów na kierunku produkcja i marketing żywności jest przekazanie studentom wiedzy na temat przetwarzania i dystrybucji żywności, a także szeroko pojętej produkcji surowców spożywczych. W czasie kształcenia nauczą się także podejmowania działań z zakresu kontroli i nadzorowania produkcji żywności. Co więcej rozwiną zdolności z obszaru zarządzania i marketingu, co z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej.
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku produkcja i marketing żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to:biologia, chemia, matematyka, informatyka, język obcy, język polski.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Praca po studiach
Absolwenci znajdą zatrudnienie w gospodarstwach rolnych, przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zakładach produkcji żywności, laboratoriach związanych z oceną jakości żywności oraz w instytucjach otoczenia rolniczego.
Aby pozytywnie przejść proces rekrutacji na kierunek produkcja i marketing żywności, należy odpowiednio wcześniej podjąć przygotowania do egzaminu maturalnego z przedmiotów branych pod uwagę przy rekrutacji na danej uczelni wyższej.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku produkcja i marketing żywności:
matematyka lub informatyka
chemia/biologia/język polski
język obcy nowożytny.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej". Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października.
Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.
Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek.
Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
Czas trwania
Czas trwania studiów na kierunku produkcja i marketing żywności na poszczególnych uczelniach
Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej". Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
Przedmioty maturalne
Produkcja i marketing żywności - jakie przedmioty zdawać na maturze
Podczas rekrutacji na kierunek produkcja i marketing żywności na większości
uczelni publicznych najczęściej punktowane są następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, informatyka, język obcy nowożytny, język polski, matematyka.
Z kolei uczelnie niepubliczne przyjmują kandydatów zazwyczaj na podstawie kolejności zgłoszeń i złożenia
wymaganych dokumentów w terminie, aż do wyczerpania limitu miejsc.
Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie
rekrutacji na kierunek produkcja i marketing żywności na poszczególnych uczelniach
Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej". Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
Limity
Orientacyjne limity miejsc na kierunku produkcja i marketing żywności na
poszczególnych uczelniach
Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej". Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
Progi
Progi punktowe na kierunek produkcja i marketing żywności na
poszczególnych uczelniach
Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej". Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
Dalsza część artykułu pod reklamą
JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU PRODUKCJA I MARKETING ŻYWNOŚCI?
Produkcja i marketing żywności to studia, których celem jest przygotowanie studentów do podjęcia pracy zawodowej w branżach związanych z przemysłem spożywczym. Dlatego też program nauczania ma wymiar praktyczny, a w planie znajdują się głównie zajęcia warsztatowe, ćwiczenia laboratoryjne, czy badania terenowe. Dzięki temu studenci mają szansę zdobyć umiejętności i podnieść swoje kwalifikacje z zakresu różnorodnych dyscyplin naukowych i tym samym zwiększyć swoje szanse na zdobycie ciekawej i dobrze płatnej pracy zawodowej.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Produkcja i marketing żywności możemy podzielić na:
Program nauczania na kierunku produkcja i marketing żywności będzie oscylował wokół zagadnień związanych przemysłem rolnym i spożywczym oraz z zarządzaniem i marketingiem. Studenci zdobędą kompleksową wiedzę na temat produkcji i przetwarzania żywności, a także dowiedzą się więcej o przetwarzaniu, utrwalaniu, przechowywaniu i kontroli jakości żywności.
W ramach kształcenia nauczą się także zarządzania produkcją i rolnictwem w fazie przetwórstwa. W planie znajdzie się także lektorat z języka obcego, którego ukończenie zwiększy szanse studentów na karierę w środowisku międzynarodowym.
Dalsza część artykułu pod reklamą
ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU PRODUKCJA I MARKETING ŻYWNOŚCI?
Studia na kierunku produkcja i marketing żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Dalsza część artykułu pod reklamą
JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU PRODUKCJA I MARKETING ŻYWNOŚCI?
Ukończenie studiów inżynierskich na kierunku produkcja i marketing żywności otwiera wiele zawodowych drzwi. Absolwenci znajdą zatrudnienie w przemyśle spożywczym i rolniczym. Przede wszystkim idealnie odnajdą się podczas pracy w gospodarstwach rolnych oraz w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem surowców pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Równie ciekawą opcją może być zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego oraz w zakładach związanych z produkcją, przetwarzaniem oraz obrotem surowców i produktów żywnościowych. Dobrym rozwiązaniem będzie praca w laboratoriach związanych z oceną jakości żywności oraz w instytucjach otoczenia rolniczego. Absolwenci mogą także założyć własną działalność gospodarczą.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku produkcja i marketing żywności:
zakłady żywienia zbiorowego
zakłady związane z produkcją i przetwarzaniem żywności
instytucje otoczenia rolniczego
laboratoria związane z oceną jakości żywności
własna działalność gospodarcza
ośrodki badawczo-rozwojowe.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Poziom i forma studiów
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach: