Dietetyka onkologiczna to propozycja kształcenia, która adresowana jest do osób zainteresowanych zdobyciem wiedzy między innymi na temat: zasad klasyfikacji, leczenia, objawów i patogenezy nowotworów złośliwych oraz metod planowania diety w trakcie leczenia systemowego oraz zasad żywienia pacjenta z chorobą nowotworową.
Studenci zaznajamiają się również z zasadami żywienia klinicznego obejmującego żywienie pozajelitowe i dojelitowe, stosowania suplementów diety i środków spożywczych specjalnego przeznaczenia, jak również prowadzenia poradnictwa żywieniowego oraz planowania i prowadzenia opieki żywieniowej nad pacjentami w szpitalu.
Co po studiach? Absolwenci Dietetyki onkologicznej mogą pracować w: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, działach żywienia w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, poradniach dietetycznych, firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia, wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych, stacjach sanitarno- epidemiologicznych, organizacjach konsumenckich oraz instytutach naukowych.