1. Typ i tryb studiów
Gastronomia i catering dietetyczny to kierunek studiów, który łączy zagadnienia z zakresu nauk rolniczych oraz technologii żywności i żywienia.
Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Powyższy kierunek można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Zajęcia prowadzone są od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni lub w formie weekendowych zjazdów.
2. Program studiów i przedmioty
Program zajęć obejmuje wiele tematycznych przedmiotów, które skupiają się na omówieniu problemów i wyzwań, jakie stoją przed nowoczesnym przetwórstwem żywności. Przedmioty dydaktyczne realizowane są przez doświadczonych praktyków zawodowych, dietetyków i wykładowców akademickich, którzy za pomocą odpowiednich technik edukacyjnych przekazują swoją wiedzę.
W programie studiów na kierunku gastronomia i catering dietetyczny uwzględniono takie przedmioty, jak np.:
-
grafika i carving w owocach i warzywach,
-
analiza żywności i ocena sensoryczna produktów spożywczych,
-
prawo żywnościowe,
-
żywienie człowieka i podstawy fizjologii.
3. Nabywane umiejętności
W czasie studiów na kierunku gastronomia i catering dietetyczny uczestnicy zdobywają wiedzę na temat racjonalnego żywienia człowieka. Znają wartości odżywcze gotowych produktów i to, jaki wpływ mają na nie przemiany biochemiczne czy fizyczne.
Absolwenci dobierają właściwe metody i materiały w celu rozwiązywania problemu obejmującego produkcję i przechowywanie potraw. Wykorzystują sprzęt czy aparaturę w technologii gastronomii w celu wykonania analiz składu chemicznego czy jakości mikrobiologicznej potraw. Projektują receptury potraw, w tym także dla osób z odmiennymi problemami żywieniowymi.
4. Dla kogo ten kierunek
Gastronomia i catering dietetyczny to kierunek przeznaczony dla osób, które chciałyby w przyszłości mieć wpływ na jakość przygotowywanego pożywienia w ramach cateringu. To również doskonała propozycja dla osób zainteresowanych technikami prawidłowego żywienia człowieka.
5. Gdzie studiować kierunek gastronomia i catering dietetyczny
Popularne uczelnie, na których można studiować kierunek gastronomia i catering dietetyczny: