Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania
Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Uczelnie
Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | produkcja i bezpieczeństwo żywności - uczelnie >
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności: fizyka, chemia żywności, przetwórstwo żywności, zrównoważony rozwój, technologia informacyjna.
Jaką wiedzę zdobędziesz w toku studiów i jakie umiejętności będą Twoją mocną stroną jako absolwent tego kierunku? Produkcja i bezpieczeństwo żywności to dziedzina, która wyspecjalizuje Cię jako eksperta przede wszystkim w zakresie produkcji i przetwarzania żywności.
Zdobędziesz wiedzę, która pozwoli Ci swobodnie manipulować innowacyjnymi technologiami w perspektywie doboru odpowiedniego sprzętu, aby zapewnić ciągłość i brak jakichkolwiek uchybień w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Dowiesz się, jak najlepiej oceniać surowce żywnościowe i jakie mechanizmy ułatwiają ten proces.
Poznasz system organizacji procesu produkcji żywności, jak zarządzać przedsiębiorstwami, które działają w obszarze produkcji. Ponadto przekonasz się, które systemy gwarantują bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji i w jaki sposób należy przestrzegać prawa żywnościowego.
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Jednym z największych priorytetów sektora żywnościowego w kraju jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia i interesów konsumentów, włączając w to przede wszystkim kontrolę prawidłowości całego procesu produkcji żywieniowej.
Dla zachowania równowagi w branży najistotniejsze jest bezpieczeństwo całego łańcucha spożywczego od samej hodowli/uprawy, przez produkcję aż po konsumpcję.
Jak zatem zoptymalizować procesy produkcji żywności zarówno w małych, jak i dużych przedsiębiorstwach, zajmujących się przetwórstwem? Na czym polega prawo żywnościowe i jakie kwestie porusza? W jakim celu kontroluje się procesy produkcji żywności?
Aspekt żywienia i całość procesów produkcji żywności w zakresie bezpieczeństwa to nie tylko część sektora gospodarczego, ale także istotny element europejskiej polityki rozwoju, polityki zdrowotnej, jak również polityki edukacyjnej.
Kierunek produkcja i bezpieczeństwo żywności jest obecnie dostępny zarówno w trybie stacjonarnym jak i niestacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. To rozwiązanie jest skierowane do osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie nauce i zdobywaniu wykształcenia. Jeżeli wybierzesz tryb studiów niestacjonarnych, zajęcia odbywać się będą w wybrane weekendy semestru.
Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk o zdrowiu oraz nauk technicznych.
Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
W czasie studiów na powyższym kierunku rozwiniesz swoją dotychczasową wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, rolniczych, ekonomicznych czy nauk o zdrowiu i żywieniu. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów, powiązanych z powyższymi zagadnieniami, między innymi takich jak:
Program nauczania zakłada także realizacje obieralnych bloków specjalizacyjnych, których aktualną ofertę znajdziesz na oficjalnych stronach internetowych, wybranych uczelni wyższych.
Jako student kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczysz się produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją surowców i żywności.
Ponadto rozwiniesz kompetencje z zakresu zarządzania produkcją i zespołem pracowników. Integralną część studiów będą stanowić praktyki, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.
Jeśli interesujesz się tym, jak przebiegają procesy produkcji żywności, zależy Ci na promowaniu zdrowych produktów i bliskie Ci są założenia unijne na linii produkcja-konsumpcja żywności, studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to opcja doskonała dla Ciebie.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Studia pierwszego stopnia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Praca po studiach
Jakie perspektywy zawodowe będą w Twoim zasięgu? Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to świetny wybór, aby móc realnie wpłynąć na rynek żywieniowy i podjąć zatrudnienie na wielu dedykowanych stanowiskach.
Możesz z łatwością znaleźć pracę w sektorze kontroli jakości i oceniać stan poszczególnych procesów w produkcji żywności. Ponadto Twoje kompetencje pozwolą Ci zrealizować się na polu wzorowej organizacji procesu produkcji żywności oraz jej dystrybucji w ramach własnej działalności gospodarczej.
Co więcej, jako absolwent produkcji i bezpieczeństwa żywności możesz zarządzać przedsiębiorstwami, które zajmują się przetwórstwem żywieniowym, implementować wykładnie prawa żywnościowego i monitorować jego działanie w obszarze funkcjonowania konkretnych przedsiębiorstw.
Absolwent kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia