Studia na kierunku dietetyka wybieraj wtedy, jeśli czujesz powołanie do wykonywania tego odpowiedzialnego zawodu. Dzięki tobie bowiem inni ludzie będą mieli szansę na uporanie się tylko z problemami dietetycznymi, lecz także z wieloma innymi schorzeniami, które zależne są od diety! Zobacz, dzięki jakim przedmiotom zdobędziesz kwalifikacje!
Żywność funkcjonalna to jeden z przedmiotów w siatce. Jego celem jest nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wytwarzania, potrzeb produkcji, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych produktów klasyfikowanych jako żywność funkcjonalna. Wartość odżywcza wybranych, naturalnych produktów funkcjonalnych oraz ich wykorzystanie w dietach w profilaktyce i wspomaganiu leczenia schorzeń cywilizacyjnych.
Każdy student między innymi potrafi korzystać z naukowej literatury dotyczącej właściwości funkcjonalnych produktów. Posiada umiejętność projektowania diet z wykorzystaniem produktów funkcjonalnych i dietetycznych i oceny ich wartości odżywczej czy wykazuje znajomość podstawowych metod oceny jakości i bezpieczeństwa żywności funkcjonalnej. Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności funkcjonalnej.
idź do kierunku DIETETYKA STUDIA POZNAŃ