Enologia i cydrownictwo - Lublin

Enologia i cydrownictwo - Lublin

Studia na kierunku enologia i cydrownictwo w Lublinie możesz podjąć na.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Poziom studiów
    Forma studiów
      Czas trwania
        Więcej filtrów

        Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

        29.01.2024

        Enologia i cydrownictwo studia Lublin 2024 | woj. lubelskie

        Studia na kierunku enologia i cydrownictwo to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu inżyniera. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

        Enologia i cydrownictwo - Lublin
        Studia na kierunku enologia i cydrownictwo w Lublinie
        Rok akademicki 2024/2025
        Forma studiów
        Poziom studiów
        Czas trwania

        Uczelnie

        Studia w Lublinie 2024/2025 na kierunku enologia i cydrownictwo możesz podjąć na 1 uczelni publicznej: Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie (Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu UP).
         
        Opis kierunku

        Studia na kierunku enologia i cydrownictwo to szansa na zdobycie wszechstronnego wykształcenia z zakresu nauk przyrodniczych, biologicznych, chemicznych oraz rolniczych. Co więcej, w trakcie kształcenia studenci poznają też zagadnienia dotyczące botaniki, chemii i biochemii, a także fizjologii oraz żywienia roślin. Program kształcenia przewiduje realizację przedmiotów takich jak m.in.: enoturystyka, mikrobiologia i biochemia napojów alkoholowych, fizjologia roślin, projektowanie winnic i winiarni czy kultura in vitro w sadownictwie.

         

        Praca po studiach

        Absolwenci powyższego kierunku studiów będą kompleksowo przygotowani do pracy na stanowisku właściciela lub kierownika winnicy, rzeczoznawcy winnic, kierownika szkółki winnic, brokera win, kierownika bankietów winiarskich oraz właściciela lub pracownika winiarni. Ponadto, absolwenci mogą pracować na stanowiskach inspektorów do spraw jakości w branży winiarskiej i cydrowniczej.

        Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek enologia i cydrownictwo w Lublinie?

        Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia 2024/2025 na kierunku enologia i cydrownictwo:

        • język obcy nowożytny,
        • biologia,
        • chemia,
        • fizyka i astronomia,
        • geografia,
        • informatyka,
        • matematyka.

         

        *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

         

        Jak wyglądają studia na kierunku enologia i cydrownictwo w Lublinie?

        Jako że w Polsce uprawa winorośli i przetwórstwo winogron mają coraz większe znaczenie gospodarcze, towarzyszy im też duże zainteresowanie społeczne oraz szybki wzrost powierzchni upraw. W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku w Lublinie powstał więc innowacyjny kierunek studiów – enologia i cydrownictwo. Jego celem jest wykształcenie specjalistów w zakresie uprawy winogron i pozostałych gatunków sadowniczych oraz produkcji wina, cydru i innych alkoholi owocowych.

        Program studiów, oprócz szeregu nowatorskich rozwiązań dydaktycznych, oferuje również szeroką gamę obligatoryjnych oraz fakultatywnych przedmiotów specjalistycznych. Jako student, w czasie zajęć zyskasz szansę na poznanie licznych zagadnień dotyczących m.in. gleb winnic i sadów, biologii i uprawy roślin sadowniczych, szkółkarstwa winorośli i innych roślin sadowniczych, entomologii i fitopatologii sadowniczej, agrotechniki winnic i sadów, hodowli i odmianoznawstwa, herbologii, kultur in vitro w sadownictwie, a także mikrobiologii i biochemii napojów alkoholowych.

         

        Typ i tryb studiów:

        Studia na kierunku enologia i cydrownictwo możemy podzielić na:

        1. Typ

        • studia I stopnia (inżynierskie)

        2. Tryb

        • studia stacjonarne

         

        Zdobywana wiedza i umiejętności

        Enologia i cydrownictwo to innowacyjny kierunek studiów, który oferuje zdobycie wszechstronnej wiedzy z obszaru różnorodnych nauk. Jeśli zdecydujesz się na kształcenie w tym obszarze, w Twoim planie zajęć znajdą się przedmioty oscylujące wokół nauk przyrodniczych, biologicznych, chemicznych oraz rolniczych. Pod okiem doświadczonej kadry akademickiej będziesz miał szansę dowiedzieć się więcej na temat botaniki, biochemii i agrotechniki, a także poznać zasady sadownictwa czy uprawiania roślin. Zagłębisz się w tematykę dotyczącą somelierstwa, enoturystyki, rynku wina, handlu oraz marketingu. Ponadto nauczysz się, w jaki sposób projektować winnice i winiarnie, a także jak dokonywać oceny jakości surowców oraz jak rozpoznawać choroby i wady alkoholi. Dodatkowo nieobce staną Ci się aspekty prozdrowotne win i nalewek oraz zasady dotyczące doboru win do potraw.

         

        Uczelnie w Lublinie - kierunek enologia i cydrownictwo:

        Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  

        Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

        Ile trwają studia na kierunku enologia i cydrownictwo w Lublinie?

        Studia na kierunku enologia i cydrownictwo trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

         

        Jaka praca po studiach na kierunku enologia i cydrownictwo w Lublinie?

        Jako absolwent studiów na kierunku enologia i cydrownictwo będziesz posiadał szerokie wykształcenie praktyczne, które pozwoli Ci na efektywną pracę i umożliwi elastyczne dostosowanie się do wymagań rynku. Przede wszystkim doskonale odnajdziesz się na stanowisku właściciela lub kierownika winnicy, jak również rzeczoznawcy winnic czy brokera win. Nic nie stoi też na przeszkodzie, abyś związał swoją przyszłość zawodową z pracą kierownika szkółki winnic czy różnego rodzaju bankietów winiarskich.

         

        Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku enologia i cydrownictwo:

        • właściciel winnicy,
        • kierownik winnicy,
        • kierownik szkółki winnic,
        • rzeczoznawca winnic,
        • broker win,
        • kierownik bankietów winiarskich,
        • właściciel/pracownik winiarni.

         

        komentarze (0)

        Teraz najważniejsze

        matura 2024

        zmiany na maturze 2024

        arkusze maturalne

        wyniki matur 2023

        rekrutacja na studia

        studia

        kierunki studiów

        studia podyplomowe

         

        Ciekawe

         


        gdzie studiować

         

         

        Nadchodzące wydarzenia

        • Kampus AGH https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJIZu1VqdbFkcR0RezIbqNDLI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/b9653-agh.jpg Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
        • Kampus przy ul. Warszawskiej 24 w Krakowie https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJv9WgpARbFkcR6xkKhuEVqEE https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/b117c-politechnika-krakowska.jpg Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
        • ul. Podchorążych 2, 30-084 Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=UNIWERSYTET%20PEDAGOGICZNY%20KRAK%C3%93W https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/40a0a-miniatura-na-miescie.jpg Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
        • pl. Kopernika 11a,, 45-040 Opole Uniwersytet Opolski
        • ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, Warszawa https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJCWP6Nl7MHkcRf_xabKDNoaQ https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/be790-uniwersytet-warszawski.jpg Uniwersytet Warszawski
        • Dzień otwarty Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu