Food engineering to kierunek studiów oferowany przez szkoły wyższe w Krakowie. Studenci tego kierunku mają możliwość zdobycia nie tylko wiedzy teoretycznej, ale i umiejętności praktycznych, np. poprzez zajęcia w formie laboratoriów czy ćwiczeń. Kierunki studiów w Krakowie takie jak Food engineering prowadzone są w języku angielskim.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Food engineering możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Kierunki studiów takie jak Food engineering umożliwiają studentom zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie m.in. technologii żywności i żywienia oraz inżynierii żywności. Program studiów zakłada też, że studenci np. zapoznają się z zasadami funkcjonowania rynku, zdobędą wiedzę i umiejętności z zakresu marketingu produktów i usług, a także planowania i zarządzania produkcją żywności.
Studenci kierunku Food engineering mogą także zapoznać się z zagadnieniami formalno-prawnymi funkcjonującymi w tej branży, zdobyć wiedzę i umiejętności z zakresu programowania czy poznać nowoczesne technologie przetwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego. Mają również możliwość np. zdobycia wiedzy i umiejętności z zakresu statystyki i projektowania eksperymentów, nowoczesnych technologii przetwarzania węglowodanów czy przetwarzania roślin.
Program studiów zakłada również, że studenci zapoznają się z prawem żywnościowym, zdobędą umiejętności z zakresu komunikacji w zarządzaniu czy wiedzę dotyczącą żywienia człowieka, enzymologii, technologii fermentacji czy technologii i higieny produkcji żywności. Mogą też zapoznać się z zagadnieniami z kontroli procesów, poznać metody obliczeniowe w inżynierii żywności, a także poznać zależności między żywieniem a zdrowiem oraz poznać metody sensorycznej i fizykochemicznej analizy żywności.
Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie w Krakowie na kierunku Food engineering: industrial microbiology, functional and regional cousine, culture, art and tradition of the region.