Żywienie człowieka i dietetyka - studia podyplomowe w Krakowie

Żywienie człowieka i dietetyka - studia podyplomowe w Krakowie

Żywienie człowieka i dietetyka - studia podyplomowe w Krakowie
Dodaj do ulubionych

Żywienie człowieka i dietetyka - studia podyplomowe w Krakowie

Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka to studia podyplomowe, których program kształcenia trwa 1,5 roku. Studia możesz podjąć w formie niestacjonarnej.

 

Kształcenie na kierunku studiów związane żywieniem człowieka i dietetyką koncentruje się na przekazywaniu wiedzy z zakresu nauk o żywieniu, dietetyki klinicznej, zdrowego odżywiania i wpływu żywienia na zdrowie człowieka. Obejmuje zarówno aspekty teoretyczne, jak i praktyczne związane z planowaniem diet, oceną stanu odżywienia, prowadzeniem poradnictwa dietetycznego czy badaniami naukowymi nad wpływem żywienia na zdrowie. Studenci zdobywają także wiedzę na temat podstawowych pojęć i procesów obejmujących żywienie – metabolizm, trawienie, wchłanianie składników odżywczych.

Absolwenci po ukończeniu tych studiów mogą pracować jako dietetycy kliniczni w placówkach opieki zdrowotnej – szpitale, kliniki, przychodnie czy gabinety lekarskie. Ich głównym zadaniem będzie ocena stanu odżywienia pacjentów, opracowywanie spersonalizowanych planów żywieniowych oraz udzielanie porad dietetycznych. Mogą także podjąć zatrudnienie w sektorze zdrowia publicznego, zajmując się promocją zdrowego odżywiania, edukacją żywieniową czy oceną spożycia pokarmowego w populacji.

Zobacz, na jakich uczelniach w Krakowie jest kierunek żywienie człowieka i dietetyka - studia podyplomowe

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

JAKIE WYMAGANIA REKRUTACYJNE?

Rekrutacja na studia podyplomowe w Krakowie na ten kierunek skierowana jest do absolwentów studiów wyższych z tytułem co najmniej licencjata – po dowolnym profilu kształcenia.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka?

Uczestnicy w ramach kształcenia, jakie prowadzą studia w Krakowie na kierunku żywienie człowieka i dietetyka, zapoznają się z podstawowymi pojęciami i procesami związanymi z żywieniem – metabolizm, trawienie, wchłanianie składników odżywczych.

Program kształcenia obejmuje także naukę o dietetyce klinicznej, czyli dziedzinie zajmującej się oceną stanu odżywienia pacjentów, planowaniem indywidualnych diet terapeutycznych oraz monitorowaniem skuteczności terapii dietetycznej w leczeniu różnych schorzeń.

Studenci uczą się również zasad zdrowego odżywiania, bilansowania diety, planowania posiłków z uwzględnieniem zaleceń żywieniowych dla różnych grup wiekowych i stanów fizjologicznych.

W programie kształcenia uwzględniono także zagadnienia związane z żywieniem w różnych okresach życia – żywienie kobiet w ciąży, żywienie niemowląt i małych dzieci, osób starszych.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka, możemy podzielić na:

1. Typ

2. Tryb:

 

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Absolwenci tych studiów mają wiedzę na temat fizjologii, biochemii i metabolizmu składników odżywczych, a także ich roli w utrzymaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom. Potrafią analizować skład chemiczny żywności, oceniać jej wartość odżywczą i zalecać odpowiednie diety z uwzględnieniem potrzeb żywieniowych różnych grup społecznych.

Absolwent jest w stanie przeprowadzać kompleksową diagnozę stanu odżywienia pacjentów, interpretować wyniki badań laboratoryjnych oraz oceniać ryzyko i występowanie niedożywienia lub nadwagi. Opracuje też spersonalizowane plany żywieniowe, uwzględniając potrzeby, preferencje kulinarne, choroby współistniejące i cele zdrowotne pacjentów.

Uczestnicy studiów mają także umiejętności komunikacji interpersonalnej i doradztwa dietetycznego, dzięki czemu będą w stanie motywować pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych oraz wspierać ich w procesie osiągania celów zdrowotnych.

 

Ile trwają studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka?

Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka, trwają 1,5 roku (studia podyplomowe).

 

Jaka praca po studiach na kierunku żywienie człowieka i dietetyka

Absolwenci studiów na kierunku żywienie człowieka i dietetyka mogą pracować jako doradcy żywieniowi, prowadząc własny gabinet dietetyczny i udzielając porad żywieniowych klientom indywidualnym, grupowym czy firmom.

Znajdą zatrudnienie także w instytucjach edukacyjnych jako wykładowcy czy badawcze, prowadząc badania naukowe nad wpływem żywienia na zdrowie. Absolwent podejmie zatrudnienie także w pracy w przemyśle spożywczym, w działach związanych z badaniami i rozwojem produktów żywnościowych, marketingiem zdrowej żywności czy jako konsultanci do spraw żywienia i dietetyki w firmach produkujących żywność.

Absolwenci znajdą zatrudnienie również w sektorze zdrowia publicznego, zajmując się promocją zdrowego odżywiania, edukacją żywieniową, oceną spożycia pokarmowego w populacji oraz opracowywaniem strategii zapobiegania chorobom dietozależnym.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku żywienie człowieka i dietetyka

  • dietetycy kliniczni,
  • placówki opieki zdrowotnej,
  • edukatorzy żywieniowi,
  • przemysł spożywczy,
  • doradcy żywieniowi.

Studia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki mają więc na celu dostarczenie studentom kompleksowej wiedzy z zakresu nauk o żywieniu, dietetyki klinicznej, promocji zdrowia oraz nauk behawioralnych. W efekcie absolwenci będą mogli skutecznie działać w obszarze promocji zdrowego żywienia i zapobiegania chorobom związanym z dietą. Dzięki tym studiom absolwenci są przygotowani do pracy zarówno w służbie zdrowia, jak i w innych sektorach – przemysł spożywczy, edukacja czy badania naukowe.

Komentarze (0)