Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
BEZPIECZEŃSTWO SUPLEMENTÓW DIETY ORAZ ŻYWNOŚCI WZBOGACONEJ I SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Celem kształcenia na studiach jest zdobycie przez Słuchaczy wiedzy z zakresu suplementów diety, żywności wzbogaconej, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, z uwzględnieniem aspektów żywieniowych, toksykologicznych i analitycznych.
Studia umożliwią Słuchaczom nabycie umiejętności określania ryzyka zdrowotnego wynikającego ze spożywania omawianych produktów, interpretacji wyników oznaczeń analitycznych tych produktów, a także oceny prawidłowości ich oznakowania w kontekście odpowiednich regulacji prawnych, w tym tych dotyczących oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.
Zwiń
DYPLOMOWANY ENOLOG - TECHNOLOGIA WINIARSKA I MIODOSYTNICZNA - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Celem kształcenia w ramach studiów podyplomowych „Dyplomowany Enolog – technologia winiarska i miodosytnicza” jest przekazanie wiedzy studentom oraz nabycie przez nich umiejętności i kompetencji z technologii żywności, w szczególności technologii winiarskiej, a także podstaw uprawy wybranych owoców wykorzystywanych do produkcji win. Wykłady i ćwiczenia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego oraz specjalistów z dziedziny enologii. Program studiów obejmuje następujące moduły:
Zwiń
RZEMIEŚLNICZY WYRÓB ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ I NOWOCZESNEJ - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Studia umożliwiają zdobycie bądź doskonalenie wiedzy przedmiotowej, przez absolwentów szkół wyższych o dowolnym poziomie i profilu, przyporządkowanych do dyscypliny technologia żywności i żywienia, rolnictwo, zootechnika lub pokrewnych. Ponadto słuchacze zdobywają i doskonalą wiedzę z zakresu rzemieślniczego wyrobu żywności tradycyjnej i regionalnej, a także poznają sposoby wytwarzania żywności nowoczesnej.
Zwiń
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Studia kwalifikacyjne umożliwiające Nauczycielom nabycie uprawnień do prowadzenia kolejnego przedmiotu z zakresu Żywienia Człowieka, Dietetyki, Nowoczesnej gastronomii – metod produkcji, wyposażania i projektowania oraz Nowoczesnych Metod Technologii Żywności.
Studia są 3-semestralne, obejmują 350 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń – zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia MNiSW z dnia 23 września 2003 r. pt. „Standardy kształcenia nauczycieli w szkołach wyższych na studiach wyższych zawodowych, studiach magisterskich oraz studiach podyplomowych”.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 17 stycznia 2012 r. (w porozumieniu z Ministrem Edukacji Narodowej) w sprawie standardów kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, punkt II.2., w programie studiów uwzględniono dodatkowo 60 godzin praktyk (3 punkty ECTS), a każdy z wymienionych poniżej modułów kształcenia obejmuje nie mniej niż 60 godzin zajęć (nie mniej niż 10 punktów ECTS) oraz wymagany standardami kształcenia nauczycielskiego przedmiot „Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych” w wymiarze 10 godzin.
Zwiń
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA (STUDIA KWALIFIKACYJNE DLA NAUCZYCIELI) - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Studia obejmują 350 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń – zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia MNiSW z dnia 23 września 2003 r. pt. „Standardy kształcenia nauczycieli w szkołach wyższych na studiach wyższych zawodowych, studiach magisterskich oraz studiach podyplomowych”.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 17 stycznia 2012 r. (w porozumieniu z Ministrem Edukacji Narodowej) w sprawie standardów kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, punkt II.2. w programie studiów uwzględniono 60 godzin praktyk (3 punkty ECTS), a każdy z wymienionych poniżej modułów kształcenia obejmuje nie mniej niż 60 godzin zajęć (nie mniej niż 10 punktów ECTS) oraz wymagany standardami kształcenia nauczycielskiego przedmiot „Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych” w wymiarze 10 godzin.
Zwiń
Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych
informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
Mam nadzieje, ze bez problemu skoncze tu studia i znajdę wymarzona pracę w zawodzie
studiuje gastronomie, wiąże z tym swoja przyszlosc :) podoba mi sie bardzo
Dietetyka super, uczelnia doklada staran, zeby bylo maksymalnie komfortowo i naturalnie, mozna się tu czuć naprawde dobrze
Kierunek mega, nie zapowiadalo sie ze bedzie az tak ciekawie :)
Ciekawe kierunki, nie wiedzialam na co sie zdecydować :) kadra pierwsza klasa!
Tak wlasnie wyobrazal sobie studia ;) super, bo wydzial jest naprawde swietny, ludzie przyjaznie nastawieni
Bardzo mi zaimponowało doswiadczenie wykladowców i ich zaangażowanie w caly proces ksztalcenia tu na uczelni
Ciekawe kierunki i specjalnosci, a do tego uczelnia dba o dlugofalowy rozwoj i to, aby studenci jak nawiecej wyniesli
Bardzo ciekawe kierunki do wyboru, sam nie wiedzialem na co sie zdecydowac tak do konca, super podejscie wykladowców
Ciesze sie, ze wybralam tą uczelnie, zdobyte tutaj wykształcenie na pewno bedzie wartosciowe
Oferta skierowana do przyszłych studentów jest naprawdę imponująca
Mozna sie wiele nauczyć, bo wykladowcy bardzo powaznie podchodzą do swojej pracy
Bardzo fajni wykladowcy od ktorych mozna sie wiele nauczyc
Wymagające studia, ale naprawde wiele mozna sie nauczyc, doswiadczeni wykladowcy
Bardzo fajny wydział. Uczelnia okej, wszystko jest dokladnie tak jak oczekiwałam
Uczelnia funkcjonuje bez zarzutu, pracownicy dziekanatu, wykładowcy, wszyscy naprawde bardzo w porzadku
Kierunek trudny, wiec i nauki sporo, nie ma sie co dziwic. Szkola ma wysoki poziom
Nie polecam, studia o kierunku technologia zywnosci bardzo ciężkie, jakby co najmniej była to medycyna. Jak jedynym waszym zajęciem będzie nauka to zdacie (albo o nie) inaczej nie ma opcji.
Zastanawiałam się nad tą uczelnią, ale mieszkam i pracuję pod Krakowem, więc wieczne dojazdy na stacjonarne zajęcia byłyby dla mnie sporym utrudnieniem. Ostatenicze wybrałam technologie żywności i żywienie człowieka dla nauczycieli na WSKZ, bo wszystkie zjazdy są w formie zdalnej i już niedługo będę miała uprawnienia do nauczania kolejnego przedmiotu w mojej szkole :)
Studiowałam na WTZ dietetyke. Dziedzina zawierająca wiedzę z zakresu medycyny jak i chemii, technologii produkcji żywności co jest podstawą aby wiedzieć jak żywność w rzeczywistości od postaw jest tworzona i jakim procesom podlega. Mimo dużej ilości godzin na temat produkcji, składów żywności itp. Spory zakres to zajęcia odbywające się w szpitalu z którym uczelnia współpracuje gdzie wykłady prowadzili lekarze ze szpitala Jana Pawła II oraz szpitala uniwersyteckiego im. Kopernika. Zdobyty tytuł na kierunku dietetyka - lider kształcenia mówi sam za sobie. Dużo praktycznej wiedzy na tym wydziale na pewno dowiecie się dokładnie co to jest żywność jakie ma znaczenie i zastosowanie.
Uczelnia na wysokim poziomie. WTŻ to wydział górujący na Rolniczym. Jeśli masz jakąś wiedzę w dziedzinach chemii to zapraszamy. Wspaniała atmosfera, a władze wydziału niezastąpione !!! :)
DB
Zgadzam się z Karo. I jeszcze dopowiem od siebie, że na wydziale jest naprawdę fajna kadra. Cud, miód i orzeszki. : )
Technologia Żywności to fajny kierunek i nie tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Dużo techniki i chemii :)
może być, nic więcej w temacie