Technologia żywności i żywienia człowieka – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym). Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Program studiów i przedmioty
W programie studiów na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka znajdziesz takie przedmioty jak np.:
-
chemia ogólna i nieorganiczna
-
analiza żywności
-
chemia żywności
-
mikrobiologia ogólna i żywności
-
ogólna technologia żywności
-
opakowania żywności
-
podstawy żywienia człowieka
-
higiena i toksykologia żywności
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to łącznie pięć wydziałów, trzydzieści jeden katedr i dziesięć instytutów. A jakie kierunki kształcenia można znaleźć w ofercie dydaktycznej? Na przykład Technologię żywności i żywienie człowieka, prowadzone na studiach pierwszego i drugiego stopnia.
Nabywane umiejętności
Założeniem kształcenia jest pozyskanie wiedzy z szeregu zagadnień, w gronie których wymienić można biotechnologię żywności, mikrobiologię, czy ocenę jakości surowców, oraz sposoby ich przechowywania i przetwarzania. Studenci poznają zasady żywienia człowieka, zarządzania jakością produktów żywnościowych, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami oraz marketingu.
W programie nauczania znajdziemy takie przedmioty jak: chemia ogólna i nieorganiczna, analiza żywności, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności, opakowania żywności, podstawy żywienia człowieka, higiena i toksykologia żywności, współczesne trendy w technologii żywności, ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego. A co po studiach? Absolwenci Technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu znajdą zatrudnienie w zakładach przemysłu spożywczego i fermentacyjnego, gastronomii, zakładach żywienia zbiorowego, laboratoriach badań żywności, laboratoriach badań wody, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, placówkach naukowo-badawczych.
Opinie
Wybór studiów, składający się z podjęcia decyzji odnośnie kształcenia na konkretnym kierunku i konkretnej uczelni, nierzadko sprawia kandydatom problemy. Która uczelnia zapewni dobre wykształcenie? Która szkoła wyższa spełni edukacyjne oczekiwania? Takie i tym podobne pytania stawiane są niemal bez przerwy. Jakie ma Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu opinie? Aneta, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:
„Jeśli miałabym wystawić ocenę Uniwersytetowi Przyrodniczemu we Wrocławiu, to byłaby to zdecydowanie piątka z plusem. Polecam tę uczelnię każdemu, kto chce zostać specjalistą w wymarzonej dziedzinie.”
STUDIA WE WROCŁAWIU - ważne informacje
Kierunki studiów we Wrocławiu
Studia we Wrocławiu
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA - ważne informacje
Technologia żywności i żywienia człowieka studia
Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Technologię żywności i żywienie człowieka:
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
-
zasad działania i eksploatacji maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji żywności,
-
technik, metod i narzędzi oraz operacji jednostkowych stosowanych w procesach przetwarzania żywności,
-
właściwości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
-
technik analizy żywności,
-
zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
-
organizacji, zarządzania i marketingu w przemyśle żywnościowym,
-
zasad rachunkowości i dokumentowania procesów gospodarczych,
-
technologii przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego,
-
technologii przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego,
-
przemian fizyko-chemicznych i biochemicznych zachodzących podczas przetwarzania, utrwalania i przechowywania w surowcach i produktach żywnościowych,
-
zasad racjonalnego żywienia,
-
budowy i działania biologicznego aktywnych składników żywności.
Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka:
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu może znaleźć zatrudnienie w:
-
zakładach przemysłu spożywczego,
-
zakładach przemysłu fermentacyjnego,
-
gastronomii,
-
zakładach żywienia zbiorowego,
-
laboratoriach badań żywności,
-
laboratoriach badań wody,
-
stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
-
placówkach naukowo-badawczych,
-
placówkach dydaktycznych.