Żywienie człowieka i ocena żywności

Żywienie człowieka i ocena żywności

08.03.2024

Żywienie człowieka i ocena żywności – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rekrutacja 2024/2025

Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).

Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności w SGGW
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnymStudia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

 

Program studiów i przedmioty

Żywienie człowieka i ocena żywności główne przedmioty:

  • żywienie człowieka
  • surowce spożywcze
  • biologia z elementami genetyki
  • mikrobiologia ogólna i żywności
  • analiza sensoryczna
  • ocena żywienia
  • podstawy dietetyki
  • analiza żywności
  • toksykologia żywności
  • higiena żywności
  • towaroznawstwo żywności
  • technologia gastronomiczna
  • wyposażenie zakładów żywienia

 

To najstarsza rolnicza uczelnia w kraju. Jakie kierunki proponuje kandydatom? Na przykład: Żywienie człowieka i ocena żywności, prowadzony na studiach pierwszego i drugiego stopnia.

 

Nabywane Umiejętności

Założeniem kształcenia jest pozyskanie wiedzy na temat współzależności między pożywieniem, a organizmem człowieka na różnych poziomach: molekularnym, komórkowym, tkankowym, organizmu oraz populacji. Studenci poznają wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu, zasady analizy stanu odżywienia i sposobu żywienia różnych grup populacyjnych, epidemiologię żywieniową, dietoterapię schorzeń powstałych na tle nieprawidłowego żywienia, reguły projektowania i charakterystyki żywności specjalnego przeznaczenia i żywności funkcjonalnej.

W programie nauczania zawarte są następujące przedmioty: żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, analiza żywności, toksykologia żywności, higiena żywności, towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, wyposażenie zakładów żywienia, opakowania i przechowalnictwo żywności, prawo żywnościowe, ochrona konsumenta, psychologia żywienia, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, etyka w łańcuchu żywnościowym, ekonomika konsumpcji, socjologia żywienia. A co po studiach? Absolwenci Żywienia człowieka i oceny żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie znajdą zatrudnienie w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka, inspekcji urzędowej kontroli żywności, przedsiębiorstwach usług gastronomicznych i cateringowych, organizacjach zajmujących się ochroną konsumentów, jednostkach badawczych i konsultingowych w zakresie rynku żywności, placówkach zajmujących się edukacją żywieniową.

 

Opinie

Czy wybór uczelni może być łatwy? Oczywiście, że tak. Wybierając się na studia do stolicy, warto wiedzieć: Jakie ma Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opinie? Marlena, studentka Żywienia człowieka i oceny żywności mówi:

„SGGW to jedyna uczelnia, na której znalazłam tak wnikliwy i szczegółowy program nauki i badań w dziedzinie, która mnie interesuje. Studia są wyczerpujące, ale w takim znaczeniu, że zdobywamy wiedzę kompletną, na dodatek o praktycznym wymiarze.”

 

Gdzie studiować kierunek żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności prowadzone są przez Wydział Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zlokalizowany przy ul. Nowoursynowskiej 159c w Warszawie.

Kontakt:

tel. 22 59 37 004

www.wzc.sggw.edu.pl

STUDIA W WARSZAWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Warszawie

Studia w Warszawie

 

 

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I OCENA ŻYWNOŚCI - ważne informacje

Żywienie człowieka i ocena żywności studia Warszawa

Żywienie człowieka i ocena żywności studia

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Żywienie człowieka i ocenę żywności:

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • funkcjonowania organizmu człowieka,
  • uwarunkowań i metod diagnozowania sposobu żywienia i stanu odżywienia poszczególnych osób i grup populacyjnych,
  • potrzeb żywieniowych różnych grup populacyjnych odnośnie stosowanych diet, produktów spożywczych adresowanych do tych grup oraz systemów i organizacji żywienia,
  • metod wytwarzania i sposobów utrwalania żywności,
  • czynników determinujących jakość żywności,
  • metod zarządzania jakością żywności,
  • nowoczesnych technik analizy żywności,
  • prawidłowości i uwarunkowań konsumpcji żywności, z uwzględnieniem ludności miejskiej i z obszarów wiejskich.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności:

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może znaleźć zatrudnienie w:

  • przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
  • inspekcji urzędowej kontroli żywności,
  • przedsiębiorstwach usług gastronomicznych i cateringowych,
  • organizacjach zajmujących się ochroną konsumentów,
  • jednostkach badawczych i konsultingowych w zakresie rynku żywności,
  • placówkach zajmujących się edukacją żywieniową.

 

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

biologia, chemia, matematyka

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

STUDIA II STOPNIA

O przyjęcie na studia II stopnia mogą ubiegać się osoby mające dyplom ukończenia studiów. W Systemie Obsługi Kandydatów (SOK) kandydaci nie mogą wybrać kierunku, na którym uzyskali tytuł magistra lub magistra inżyniera. Przyjęcia kandydatów na studia odbywają się na podstawie list rankingowych powstałych w wyniku postępowania kwalifikacyjnego.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Komentarze (0)