Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
18.10.2024
Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).
Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności w SGGW | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Progi punktowe na kierunek żywienie człowieka i ocena żywności - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Kandydaci na Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2024/2025 na kierunek żywienie człowieka i ocena żywności musieli uzyskać co najmniej 21 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.
Sprawdź progi na Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Żywienie człowieka i ocena żywności główne przedmioty:
To najstarsza rolnicza uczelnia w kraju. Jakie kierunki proponuje kandydatom? Na przykład: Żywienie człowieka i ocena żywności, prowadzony na studiach pierwszego i drugiego stopnia.
Założeniem kształcenia jest pozyskanie wiedzy na temat współzależności między pożywieniem, a organizmem człowieka na różnych poziomach: molekularnym, komórkowym, tkankowym, organizmu oraz populacji. Studenci poznają wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu, zasady analizy stanu odżywienia i sposobu żywienia różnych grup populacyjnych, epidemiologię żywieniową, dietoterapię schorzeń powstałych na tle nieprawidłowego żywienia, reguły projektowania i charakterystyki żywności specjalnego przeznaczenia i żywności funkcjonalnej.
W programie nauczania zawarte są następujące przedmioty: żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, analiza żywności, toksykologia żywności, higiena żywności, towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, wyposażenie zakładów żywienia, opakowania i przechowalnictwo żywności, prawo żywnościowe, ochrona konsumenta, psychologia żywienia, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, etyka w łańcuchu żywnościowym, ekonomika konsumpcji, socjologia żywienia. A co po studiach? Absolwenci Żywienia człowieka i oceny żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie znajdą zatrudnienie w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka, inspekcji urzędowej kontroli żywności, przedsiębiorstwach usług gastronomicznych i cateringowych, organizacjach zajmujących się ochroną konsumentów, jednostkach badawczych i konsultingowych w zakresie rynku żywności, placówkach zajmujących się edukacją żywieniową.
Czy wybór uczelni może być łatwy? Oczywiście, że tak. Wybierając się na studia do stolicy, warto wiedzieć: Jakie ma Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opinie? Marlena, studentka Żywienia człowieka i oceny żywności mówi:
„SGGW to jedyna uczelnia, na której znalazłam tak wnikliwy i szczegółowy program nauki i badań w dziedzinie, która mnie interesuje. Studia są wyczerpujące, ale w takim znaczeniu, że zdobywamy wiedzę kompletną, na dodatek o praktycznym wymiarze.”
Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności prowadzone są przez Wydział Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zlokalizowany przy ul. Nowoursynowskiej 159c w Warszawie.
Kontakt:
tel. 22 59 37 004
STUDIA W WARSZAWIE - ważne informacje
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I OCENA ŻYWNOŚCI - ważne informacje
Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może znaleźć zatrudnienie w:
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
O przyjęcie na studia II stopnia mogą ubiegać się osoby mające dyplom ukończenia studiów. W Systemie Obsługi Kandydatów (SOK) kandydaci nie mogą wybrać kierunku, na którym uzyskali tytuł magistra lub magistra inżyniera. Przyjęcia kandydatów na studia odbywają się na podstawie list rankingowych powstałych w wyniku postępowania kwalifikacyjnego.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności - wszystko co musisz wiedzieć