Dietetyka i ekologiczna żywność

Dietetyka i ekologiczna żywność

19.11.2024

Dietetyka i ekologiczna żywność – Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia rekrutacja 2025

Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).

Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność w KWSPZ KRAKÓW
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia II stopnia
Czas trwania 2 lata (studia II stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnymSpecyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej

Program kształcenia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność skonstruowany jest w taki sposób, aby pozyskać obszerną wiedzę oraz liczne umiejętności praktyczne, niezbędne do planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla różnych grup ludności, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia w zależności od wieku, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego pacjenta. W toku studiów studenci Dietetyki i ekologicznej żywności zaznajamiają się między innymi z psychologią kliniczną, demografią i epidemiologią żywienia, polityką żywieniową, czy też edukacją i poradnictwem żywieniowym i dietetycznym. Ponadto, uczestniczą w zajęciach poświęconych jakości i bezpieczeństwu żywności, przemysłowej produkcji żywności, toksykologii żywności, czy też zasadom i organizacji żywienia w szpitalach i sanatoriach.

Absolwenci studiów na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność przygotowani są do kontrolowania jakości produktów spożywczych i warunków ich przechowywania, jak również podejmowania różnego rodzaju działań w zakresie zdrowia publicznego oraz ochrony środowiska i dietoprofilaktyki chorób niezakaźnych.

 

Program studiów i przedmioty

Dietetyka i ekologiczna żywność główne przedmioty:

  • immunologia
  • żywienie kliniczne
  • metodologia badań
  • polityka żywieniowa
  • psychologia kliniczna
  • toksykologia żywności
  • towaroznawstwo żywności
  • demografia i epidemiologia żywienia
  • przemysłowa produkcja żywności i potraw
  • fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywności

 

Nietrudno zauważyć, że coraz częściej zwracamy baczniejszą uwagę na to, w jaki sposób się odżywiamy i jakie wartości dostarczamy swojemu organizmowi. Kupując produkty spożywcze sprawdzamy ich skład i zastanawiamy się, czy produkty te będą dobre nie tylko pod względem smaku. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się również produkty ekologiczne, chociaż czasami nie wiemy czym dokładnie takie produkty powinny się charakteryzować. Chcąc zostać specjalistą w zakresie żywienia oraz żywności ekologicznej należy wybrać kierunek Dietetyka i ekologiczna żywność. Jest on prowadzony w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia, na studiach drugiego stopnia.

 

Nabywane umiejętności

Kierunek Dietetyka i ekologiczna żywność oferowany przez Krakowską Wyższą Szkołę Promocji Zdrowia zakłada profesjonalne przygotowanie do wykonywania zawodu dyplomowanego dietetyka, charakteryzującego się orientacją w zakresie potrzeb społecznych w temacie żywienia, znajomością praw konsumenta i pacjenta oraz umiejętnością współpracy z innymi specjalistami. Studenci poznają zasady planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla różnych grup ludności, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia w zależności od wieku, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego konsumenta i pacjenta, jak również technologię przygotowywania potraw. Ponadto, pozyskują rozszerzoną wiedzę w zakresie fizjologii żywienia, toksykologii żywności, nutrigenomiki, immunologii, a także roli ziół i bioaktywnych składników żywności. Dietetyka i ekologiczna żywność w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia jest kierunkiem realizowanym zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym.

Studia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia proponują szeroki program nauczania, w którym odnaleźć można między innymi takie przedmioty jak: psychologia kliniczna, demografia i epidemiologia żywienia, fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywności, polityka żywieniowa, przemysłowa produkcja żywności i potraw, toksykologia żywności, towaroznawstwo żywności, diety niekonwencjonalne, diagnostyka laboratoryjna, żywienie kliniczne, aspekty mikrobiologiczne żywności i żywienia, jakość i bezpieczeństwo żywności, edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, metody statystyczne w żywieniu, żywienie w chorobach rzadkich i genetycznych, zasady i organizacja żywienia w szpitalach i sanatoriach.

Dietetyka i ekologiczna żywność jest kierunkiem stanowiącym odpowiedź na wymagania i potrzeby współczesnego pacjenta i konsumenta. Na tej podstawie studenci pozyskują szeroką wiedzę i rozwijają różnorodne umiejętności niezbędne do diagnozowania żywieniowych i psychologicznych czynników oraz mechanizmów sprzyjających zaburzeniom odżywiania. Czym charakteryzuje się absolwent Dietetyki i ekologicznej żywności? Przede wszystkim solidnym przygotowaniem do kontrolowania jakości produktów spożywczych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami odpowiednich systemów jakości, podejmowania działań w zakresie zdrowia publicznego oraz ochrony środowiska i dietoprofilaktyki chorób niezakaźnych. Dzięki zdobytym kompetencjom może znaleźć zatrudnienie w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego, organizacjach konsumenckich, placówkach sportowych, placówkach turystyczno- rekreacyjnych, ośrodkach badawczo- rozwojowych, instytutach naukowo- badawczych.

 

Opinie

Studia w Krakowie każdego roku przyciągają niezliczoną rzeszę kandydatów. Nauka w mieście nad Wisłą jest spełnieniem marzeń wielu osób, a rozpoczęcie kształcenia powodem do dumy. Studia w zakresie nauk medycznych są specyficznym zagadnieniem. Z jednej strony uznawane są za najbardziej wymagające, a z drugiej strony cieszą się niesłabnącą popularnością. Ale gdzie się kształcić? Gdzie rozwijać umiejętności? Czy omawiana przez nas uczelnia będzie słusznym wyborem? Jakie ma Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia opinie? Karolina, studentka Dietetyki i ekologicznej żywności mówi:

„Wybrałam naukę w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia, ponieważ oferuje szersze spojrzenie na temat dietetyki i całego obszaru związane z odżywianiem. Po prostu, to uczelnia dla tych, którzy chcą wiedzieć więcej.”

 

 

STUDIA W KRAKOWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Krakowie

Studia w Krakowie

 

 

DIETETYKA I EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ - ważne informacje

Dietetyka i ekologiczna żywność studia Kraków

Dietetyka i ekologiczna żywność studia

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Dietetykę i ekologiczną żywność w KWSPZ:

Absolwent kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • fizjologii żywienia człowieka,
  • profilaktyki chorób żywieniowych i żywieniowo zależnych,
  • żywienia kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt,
  • zasad i organizacji żywienia w szpitalach i sanatoriach,
  • genetyki w żywieniu i żywności,
  • żywienia w różnorodnych chorobach.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność:

Absolwent kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia  może znaleźć zatrudnienie między innymi w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
  • zakładach żywienia zbiorowego,
  • organizacjach konsumenckich,
  • placówkach sportowych,
  • placówkach turystyczno- rekreacyjnych,
  • ośrodkach badawczo- rozwojowych,
  • instytutach naukowo- badawczych.

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Komentarze (0)