Dietetyka

Dietetyka

01.11.2024

Dietetyka – Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka rekrutacja 2024/2025

Studia na kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).

Studia na kierunku dietetyka w WUMED WARSZAWA
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie  stacjonarnym lub niestacjonarnym Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

 

Dietetyką zaczyna interesować się coraz więcej ludzi. To efekt zmian, jakie zachodzą w myśleniu społeczeństwa, a także pewnej mody na posiadanie i odpowiednie wykorzystywanie wiedzy. A w jaki sposób tę wiedzę nabyć? Na studiach w Warszawskiej Uczelni Medycznej im. Tadeusza Koźluka.

Kształcenie na kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej umożliwia pozyskanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Studenci nabywają umiejętności w zakresie planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz organizowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów.

Program kształcenia na kierunku Dietetyka skonstruowany jest w taki sposób, aby przekazać wiedzę złożoną z wielu elementów, a tymi elementami są przede wszystkim zagadnienia z obszaru nauk medycznych, nauk o zdrowiu i kulturze fizycznej. W toku studiów studenci zaznajamiają się między innymi z anatomią, fizjologią, czy psychologią, jak również dokładnie poznają zagadnienia dotyczące edukacji żywieniowej, analizy i oceny jakości żywności, interakcji leków z żywnością, czy toksykologii i bezpieczeństwa żywności. Ponadto, studenci kierunku otrzymują możliwość rozwijania zainteresowań w jasno określonych specjalizacjach, do których należą między innymi: poradnictwo żywieniowe, dietetyka w sporcie, czy dietetyka kliniczna.

Absolwenci studiów na kierunku Dietetyka wyróżniają się obszerną wiedzą i licznymi umiejętnościami. Sprawnie poruszają się po zagadnieniach psychologii żywienia, psychologii klinicznej, alergii pokarmowych, czy fizjologicznych i biochemicznych aspektów żywienia. Z pozyskanym wykształceniem mogą odnaleźć swoje miejsce na przykład w specjalistycznych oddziałach szpitalnych, ośrodkach badawczo- rozwojowych, czy firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia.

 

Program studiów i przedmioty

Dietetyka główne przedmioty:

  • genetyka,
  • chemia żywności,
  • anatomia człowieka,
  • etyka w dietetyce,
  • żywienie człowieka,
  • fizjologia człowieka,
  • kliniczny zarys chorób,
  • edukacja żywieniowa,
  • towaroznawstwo żywności,
  • biochemia ogólna i żywności,
  • analiza i ocena jakości żywności,
  • mikrobiologia ogólna i żywności,
  • technologia produkcji potraw dietetycznych

 

Nabywane umiejętności

Studenci Dietetyki w Warszawskiej Uczelni Medycznej nabywają wielu umiejętności. Są to umiejętności między innymi w zakresie rozpoznawania chorób żywieniowozależnych, planowania i wdrażania odpowiedniego sposobu żywienia indywidualnego, zbiorowego, szpitalnego dla różnych grup ludności, planowania i wdrażania leczenia dietetycznego, analizowania procesów metabolicznych i mechanizmów ich regulacji, kontroli jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia, prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej.

 

Praca po studiach

Jak może wyglądać droga zawodowa po zakończeniu kształcenia i otrzymaniu dyplomu? Absolwenci studiów na kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej im. Tadeusza Koźluka będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w specjalistycznych oddziałach szpitalnych, instytucjach naukowo- badawczych, ośrodkach badawczo- rozwojowych, firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia, wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych, placówkach sportowych, organizacjach konsumenckich.

 

Opinie

Studia w Warszawie to interesująca oferta dla tych, którzy chcą zdobyć wyższe wykształcenie. Oczywiście, jest to także bardzo dobre miejsce dla tych, którzy planują rozwijać się w dziedzinie dietetyki. Podejmowanie decyzji odnośnie wyboru szkoły wyższej nierzadko sprawia kłopoty, dlatego, aby rozwiać wszelakie wątpliwości dowiedzmy się – jakie ma Warszawska Uczelnia Medyczna opinie? Karolina, studentka Dietetyki mówi:

„Warszawska Uczelnia Medyczna daje studentom wszystko, aby rozwijali zainteresowania, poszerzali horyzonty, przygotowywali się do realizacji planów zawodowych. Polecam.”

 

 

STUDIA W WARSZAWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Warszawie

Studia w Warszawie

 

 

DIETETYKA - ważne informacje

Dietetyka studia Warszawa

Dietetyka studia

Dietetyka studia online

 

Wiedza, którą zdobędziesz studiując Dietetykę w Warszawskiej Uczelni Medycznej:

Absolwent kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:

  • anatomii i fizjologii człowieka,
  • biochemii ogólnej i żywności,
  • chemii żywności,
  • leczenie dietetycznego chorób uwarunkowanych genetycznie,
  • żywienia w alergiach, nietolerancji pokarmowej i zespołach złego wchłaniania,
  • wpływu chorób na stan odżywienia,
  • farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością,
  • zagrożeń zdrowotnych wynikających z niewłaściwego odżywiania,
  • analizy i oceny jakości żywności.

 

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Dietetyka:

Absolwent kierunku Dietetyka w Warszawskiej Uczelni Medycznej znajdzie zatrudnienie między innymi w:

  • specjalistycznych oddziałach szpitalnych,
  • instytucjach naukowo- badawczych,
  • ośrodkach badawczo- rozwojowych,
  • firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia,
  • wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych,
  • placówkach sportowych,
  • organizacjach konsumenckich,
  • instytucjach zajmujących się systemami zapewniania właściwej jakości żywności.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

STUDIA II STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka w Warszawie

Komentarze (0)