Niestacjonarne Podyplomowe Studium Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego
Celem studiów jest oferowanie najwyższej jakości kształcenia z zakresu dietetyki i poradnictwa żywieniowego. Studia podyplomowe mają charakter niezawodowy i są przeznaczone dla osób z wyższym wykształceniem tzn. posiadających dyplom ukończenia jednolitych 5 letnich studiów magisterskich lub studiów II stopnia. Główne zagadnienia, zawarte w programie kształcenia, obejmują: wartość odżywczą żywności i ocenę żywienia, podstawy biochemii żywienia, ustawodawstwa żywnościowego, żywienie człowieka zdrowego i chorego, a także poradnictwo żywieniowe. Ukończenie Podyplomowego Studium z zakresu dietetyki i poradnictwa żywieniowego daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej sformułowanie adekwatnej diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego. Wykłady, seminaria i ćwiczenia prowadzić będą wybitni specjaliści i doświadczeni praktycy z zakresu bromatologii, higieny żywności i żywienia, biochemii, bezpieczeństwa żywnościowego, fizjologii żywienia, gastroenterologii, dietetyki, technologii żywności i prawa żywnościowego. Zdobyty przez uczestników kursu zasób wiedzy może być wykorzystany w takich dziedzinach jak:
-
poradnictwo żywieniowe i dietetyczne,
-
planowanie żywienia na poziomie indywidualnym,
-
lekarze różnych specjalności,
-
gabinety dietetyczne,
-
gabinety odnowy biologicznej,
-
kluby sportowe, fitness, kulturystyczne,
-
planowanie żywienia na poziomie zbiorowym:
-
usługi turystyczne (agroturystyka),
-
catering żywności,
-
żywienie różnych grup ludności: dzieci, młodzież, kobiety ciężarne, w wieku podeszłym, osoby o zwiększonym wysiłku fizycznym, zdrowi i chorzy,
-
kontrola jakości żywności, poziomu spożycia i sposobu żywienia:
Zajęcia są prowadzone w soboty i niedziele (tryb weekndowy), w godzinach 8.00 – 18.00. Językiem wykładowym jest język polski. Zajęcia odbywają się na terenie Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.