Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
DIETETYKA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) (II) czas trwania: 3 lata • 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Studia I stopnia
Ludzkie ciało jest wspaniałą maszyną, która do prawidłowego działania potrzebuje dostarczenia odpowiednich składników odżywczych. Dietetyka to kierunek studiów dla osób zainteresowanych pracą z ludźmi, ale nie tylko takimi, którzy chcąc zrzucić zbędne kilogramy. To przede wszystkim projektowanie takich rozwiązań żywieniowych, które pomogą zoptymalizować stan odżywienia dzieci, dorosłych i starszych. To planowanie żywienia kobiet ciężarnych, sportowców, ale też osób chorych.
Przed studentami stoi otworem ogromny sektor żywienia w celu profilaktyki i dietoterapii chorób, zastosowania żywności funkcjonalnej, nowoczesnego cateringu i żywienia personalizowanego. Wciąż rozwijają się też obszary związane z usprawnieniem życia człowieka przy pomocy technologii, m.in. nowoczesnego przetwarzania surowców i produktów spożywczych.
Studia II stopnia
Studenci kontynuujący lub podejmujący naukę na drugim stopniu pogłębiają swoją wiedzę dotyczącą żywności i żywienia oraz poradnictwa dietetycznego, jak również nowoczesnego cateringu. Kierunek dietetyka jest odpowiedzią na wzrastające zapotrzebowanie na specjalistów przygotowanych do prowadzenia dietoterapii i poradnictwa dietetycznego, jak również nowoczesnego cateringu.
Program studiów obejmuje następujące bloki kształcenia:
Sylwetka absolwenta
Program kształcenia na kierunku dietetyka spełnia standardy kompetencji dietetyka przyjęte przez Europejską Federację Stowarzyszenia Dietetyków.
Absolwent dysponuje wiedzą z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do:
Perspektywy po studiach
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język polski, język obcy nowożytny oraz 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
STUDIA II STOPNIA
Postępowanie kwalifikacyjne na studia stacjonarne i niestacjonarne odbędzie się na podstawie rankingu wynikającego z podsumowania średniej z ocen kończących przedmioty studiów pierwszego stopnia oraz wyniku ukończenia tych studiów (ocena na dyplomie).Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Studia stacjonarne:
bezpłatne (limit: 90)
Studia niestacjonarne:
4000 zł
Źródło: Strony internetowe uczelni (10.06.2024)
Szczegółowe informacje odnoszące się do wysokości opłat za studia, płatności ratalnych, opłat rekrutacyjnych, a także ewentualnych promocji i zniżek znajdziesz na stronach internetowych uczelni klikając powyższy link "Dowiedz się więcej". Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Studia w Poznaniu - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - kierunek studiów jakość i bezpieczeństwo żywności
Poznaj międzynarodowe systemy, standardy i narzędzia zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w zrównoważonej produkcji. Analizuj i projektuj czynniki kształtujące jakość i bezpieczeństwo żywności. Poznaj metody oceny produktu i procesu, kontroluj ich jakość i bezpieczeństwo spełniając oczekiwania współczesnych konsumentów. Studia I stopnia
Jakość i bezpieczeństwo żywności to perspektywiczny, przyszłościowy kierunek menadżerski, dający pewność zatrudnienia. Polska znajduje się w czołówce nowoczesnych europejskich producentów żywności. Jest znaczącym nie tylko w Europie, ale również w świecie producentem i eksporterem żywności, a problematyka bezpieczeństwa żywności jest aktualna i ponadczasowa. Jakość i bezpieczeństwo żywności ma kluczowe znaczenie, ze względu na skalę rynku żywnościowego, wzrastającą świadomość i oczekiwania konsumentów. Systemowe podejście w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności jest ważne dla producentów, którzy muszą zapewnić, że żywność jest bezpieczna, zdrowa i zrównoważona dla konsumentów.
Studenci kierunku zdobywają wykształcenie w zakresie przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych oraz projektowania, wdrażania i doskonalenia systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności i środowiskiem. Potrafią identyfikować potrzeby i oczekiwania współczesnego konsumenta. Jakość i bezpieczeństwo żywności jest kierunkiem umożliwiającym poznanie zasad tworzenia produktu spożywczego w tzw. łańcuchu działań „od pola do stołu”, z uwzględnieniem jakości, ekologii i bezpieczeństwa zdrowotnego produktu.
Sylwetka absolwenta
Absolwenci kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności posiadają oczekiwane na rynku kompetencje i są chętnie zatrudniani przez firmy branży spożywczej. Dysponują wiedzą z zakresu towaroznawstwa, opakowalnictwa i przechowalnictwa, fizyki, chemii, mikrobiologii, biochemii, makro- i mikroekonomii, zarządzania jakością oraz oceny jakości produktów. Potrafią łączyć wiedzę z zarządzania z wiedzą nauk przyrodniczych, a jednocześnie mają kompetencje inżynierskie. Poznają czynniki kształtujące jakość i bezpieczeństwo żywności w procesach produkcyjnych i nabywają umiejętność stosowania metod analitycznych przydatnych w kształtowaniu i nadzorowaniu jakości i bezpieczeństwa żywności. Znają podstawy ekonomii i zarządzania przedsiębiorstwami branży spożywczej oraz nowoczesne metody logistyki, przechowywania oraz obrotu krajowego i międzynarodowego. Absolwenci są dobrze przygotowani do podjęcia kształcenia na studiach II stopnia tego samego kierunku, kierunku pokrewnego lub studiach podyplomowych.
Absolwent przygotowany jest do:
Perspektywy po studiach
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język polski, język obcy nowożytny oraz 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Studia stacjonarne:
bezpłatne (limit: 45)
Źródło: Strony internetowe uczelni (11.06.2024)
Szczegółowe informacje odnoszące się do wysokości opłat za studia, płatności ratalnych, opłat rekrutacyjnych, a także ewentualnych promocji i zniżek znajdziesz na stronach internetowych uczelni klikając powyższy link "Dowiedz się więcej". Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
PROJEKTOWANIE ŻYWNOŚCI ⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3 lata
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Studia w Poznaniu - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - kierunek studiów projektowanie żywności
Projektuj produkty żywnościowe, podążaj za najnowszymi trendami na rynku żywności, kreuj nowe rozwiązania w produkcji żywności oparte o zasady zrównoważonego rozwoju. Poznaj drogę od koncepcji do gotowego produktu i wdrożenia na rynek, angażując wiedzę i umiejętności z zakresu nauk o żywności, nauk ekonomicznych, artystycznych, rolniczych i inżynierii środowiska. Poznaj teorię i praktykę food design, odwiedzając z nami zakłady produkcyjne. Rozwijaj swoje kompetencje w zakresie pracy w zespole, zarządzania czasem i komunikacją.
Studia I stopnia
W ostatnich dziesięcioleciach rynek żywności przechodzi duże przemiany wywołane globalizacją, rozwojem techniczno-technologicznym, zmianami środowiskowymi i zmianami demograficznymi społeczeństw. Procesy te kształtuję postawy i zachowania konsumentów na rynku żywności. Współczesny konsument jest konsumentem świadomym, który zdobywa informacje na temat produktów i sposobów ich wytworzenia, nie pozostaje obojętny na aspekty zrównoważonego rozwoju, w tym wpływu produkcji żywności na klimat i dobrostan zwierząt.
Nowy kierunek kształci specjalistów w zakresie projektowania żywności, w oparciu o wykorzystanie wiedzy i umiejętności do analizowania trendów rynkowych i rzeczywistych problemów w systemach żywnościowych.
W trakcie trwania studiów, studenci poznają proces projektowania produktów spożywczych, począwszy od rozpoznania rynku, stworzenia koncepcji, doboru surowców, technologii i opakowań, metod kontroli ich jakości, testowanie rynkowe, aż po ostateczną postać produktu.
Co nas wyróżnia?
Sylwetka absolwenta
Absolwenta wyróżniają szerokie interdyscyplinarne kompetencje. Jest przygotowany do:
Silną stroną studentów kończących kierunek są umiejętności kreowania koncepcji produktów i ich rozwoju, projektowania składu produktów w oparciu o wiedzę chemiczną i żywieniową, w tym umiejętność projektowania produktów dla konkretnych odbiorców o zdefiniowanych potrzebach żywieniowych. Absolwent potrafi wykorzystywać nowoczesne metody analityczne do projektowania i rozwoju produktów spożywczych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, uwzględniając aspekty ekonomiczne, ekologiczne i społeczne.
Perspektywy po studiach
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język polski, język obcy nowożytny oraz 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Studia w Poznaniu - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - kierunek studiów technologia żywności i żywienie człowieka
Twórz nowe rozwiązania technologiczne, zarządzaj procesami pozwalającymi zdrowo i bezpiecznie żywić społeczeństwa. Poznaj zasady projektowania żywności i twórz innowacyjne, pełnowartościowe produkty żywnościowe, dostosowane do różnych potrzeb żywieniowych i oczekiwań konsumentów.
Studia I stopnia
Branżę żywieniową czeka prawdziwa rewolucja. Dieta ludzi staje się bardziej roślinna. Społeczeństwa, chcąc chronić środowisko, będą sięgać po produkty, których wytworzenie jest bardziej ekologiczne. Konsumenci coraz uważniej analizują skład produktów i doceniają te lokalne, produkowane w sposób zrównoważony. Ponadto do 2050 roku co trzeci Europejczyk będzie miał ponad 60 lat, a dodatkowo na świecie będzie żyło aż 9,7 miliarda ludzi, dlatego ważne jest, aby żywność była zbilansowana i dostarczała niezbędnych składników odżywczych, a także pokrywała zapotrzebowanie żywieniowe rosnącej liczby populacji ludności. Dlatego specjaliści z innowacyjnym spojrzeniem na produkcję żywności nie zostaną zastąpieni przez sztuczną inteligencję.
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka umożliwiają zdobycie wiedzy na temat zrównoważonych metod produkcji, przechowywania żywności, innowacyjnych opakowań oraz zasad marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Studenci poznają zasady tworzenia nowych receptur i rozwiązań technologicznych, dbając o wysoką jakość stosowanych surowców i konstruowanych produktów, zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym.
Program studiów obejmuje następujące bloki kształcenia:
Studia II stopnia
Osoby podejmujące naukę na drugim stopniu pogłębiają swoją wiedzę na temat kierunków rozwoju przetwórstwa i metod analityki żywności i żywienia jak również systemów bezpieczeństwa w procesach produkcyjnych. Kierunek umożliwia zdobycie wiedzy i umiejętności przydatnych do zajmowania wyższych stanowisk (w tym stanowisk kierowniczych) w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka – od mikrofirm do przedsiębiorstw międzynarodowych, w firmach opracowujących i dostarczających nowe rozwiązania technologiczne do zakładów przemysłu spożywczego, laboratoriach oraz w wielu innych instytucjach łańcucha żywnościowego.
Program studiów obejmuje następujące zakresy kształcenia:
Sylwetka absolwenta
Absolwent posiada wiedzę i umiejętności z zakresu nauk technicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Posiada umiejętności kreatywne, które pozwalają na projektowanie produktów żywnościowych z wykorzystaniem nowych technologii i procesu produkcyjnego - “od pola do stołu”. Dysponuje wiedzą z zakresu:
Perspektywy po studiach
Kursy uzupełniające
Nie masz tytułu inżyniera, a chcesz kontynuować naukę na studiach magisterskich II stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka? Zrealizuj kurs uzupełniający kompetencje inżynierskie.
Forma kursu: niestacjonarna (zajęcia w piątki, soboty i niedziele)
Warunek uruchomienia: min. 5 uczestników
Start: semestr zimowy (rekrutacja prowadzona latem)
Czas trwania studiów: 1 semestr
Kurs przeznaczony dla osób posiadających dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia z tytułem zawodowym licencjata, studiów drugiego stopnia lub jednolitych studiów magisterskich – z tytułem zawodowym magistra.
Po uzupełnieniu kompetencji inżynierskich kandydat może ubiegać się o przyjęcie na studia II stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język polski, język obcy nowożytny oraz 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
STUDIA II STOPNIA
Postępowanie kwalifikacyjne na studia stacjonarne i niestacjonarne odbędzie się na podstawie rankingu wynikającego z podsumowania średniej z ocen kończących przedmioty studiów pierwszego stopnia oraz wyniku ukończenia tych studiów (ocena na dyplomie).Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych
informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.