• AGROBIZNES I ZARZĄDZANIE PROKLIMATYCZNE - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    Zapraszamy osoby pracujące lub posiadające przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej oraz pracujące w sektorze publicznym, a także wszystkich pragnących poszerzyć swoje kwalifikacje o zagadnienia związane z zarządzaniem proklimatycznym w agrobiznesie na studia podyplomowe Agrobiznes i zarządzanie proklimatyczne.

    Program studiów podyplomowych Agrobiznes i zarządzanie proklimatyczne jest dostosowany do wymagań Ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego art. 6 ust. 2 pkt. 2 oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 § 4 w zakresie kwalifikacji rolniczych. 

    Umiejętności i wiedza zdobyte w trakcie studiów są przydatne w pracy na stanowiskach takich jak specjalista/koordynator programów zrównoważonego rozwoju w branży rolno-spożywczej, doradca ds. zrównoważonego rozwoju w branży rolno-spożywczej, specjalista/analityk ds. klimatu w branży rolno-spożywczej, kierownik projektu zrównoważonego rozwoju w branży rolno-spożywczej.

    Dowiedz się więcej

     

    Wyświetl więcejZwiń

  • PROJEKTOWANIE OGRODU Z DOMEM RODZINNYM - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja
    Uczelnie Warszawa - studia podyplomowe na kierunku Projektowanie ogrodu z domem rodzinnym
    Proponowane studia podyplomowe przeznaczone są dla absolwentów szkół wyższych różnych kierunków. Skierowane są do wszystkich, którzy uczestniczą w procesie tworzenia siedziby rodzinnej jako projektanci lub wykonawcy czy też w inny sposób i chcą poszerzyć swą wiedzę w zakresie architektury, architektury ogrodu, czy architektury wnętrz w siedzibie rodzinnej.
    Program studiów obejmuje zagadnienia dotyczące kształtowania najbliższego otoczenia człowieka i rodziny – domu i ogrodu przy domu. Po wstępnym cyklu wykładów, który zapoznaje z programem studium, studenci wykonują projekty ogrodu rodzinnego oraz domu, drobnych form architektonicznych i wnętrza oraz projekt całości siedziby rodzinnej i ostateczny projekt dyplomowy (wykonywany pod opieką architekta krajobrazu, architekta i architekta wnętrz). W zakres studiów wchodzi nowoczesne roślinoznawstwo oraz materiałoznawstwo, kosztorysowanie i zasady prawne prowadzenia studia projektowego. Częścią zajęć może być praktyczny kurs cyfrowych technik opracowania dokumentacji projektowej (kurs uruchamiany jest w zależności od ilości chętnych).

    Wyświetl więcejZwiń

  • ROŚLINY I SUROWCE ROŚLINNE DLA ZDROWIA - JAKOŚĆ I WYKORZYSTANIE - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja
    Uczelnie Warszawa - studia podyplomowe na kierunku Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia
    Podyplomowe studia Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia – jakość i wykorzystanie są skierowane do osób pragnących pogłębić swoją wiedzę na tematy związane z wykorzystaniem ogrodniczych produktów roślinnych – roślin leczniczych, przyprawowych i warzywnych o wysokiej aktywności biologicznej ­- w profilaktyce zdrowotnej, a także pragnących nabyć umiejętności oceny jakości surowców pochodzenia roślinnego. Program studiów uwzględnia tematykę kursu z zakresu towaroznawstwa zielarskiego wymaganą do uzyskania kwalifikacji niezbędnych do prowadzenia sklepów zielarsko-medycznych, zgodnie z rozporządzeniem Min. Zdrowia z dn. 2 lutego 2009 r. Osoby potencjalnie zainteresowane tematyką studiów to osoby, które ukończyły studia wyższe na różnych kierunkach, niekoniecznie związanych z naukami biologicznymi lub naukami o żywności. Uzyskanie wiedzy w zakresie obrotu produktami zielarskimi oraz nowoczesnych metod oceny jakości zwiększy szansę na rynku pracy w uzyskaniu zatrudnienia w placówkach państwowych i prywatnych zajmujących się oceną jakości żywności, kontrolą bezpieczeństwa żywności świeżej i przetworzonej. Studia te mogą także zainteresować osoby pragnące założyć własną firmę zajmującą się produkcją, przechowywaniem, obrotem i przetwórstwem surowców roślinnych - tzw. "zdrowej żywności". Program studiów adresowany jest także do osób szukających inspiracji, jak ulepszyć metody produkcji roślinnej i przetwarzania, by zwiększyć dochodowość gospodarstwa lub w jakim kierunku dywersyfikować działalność, szukając gatunków roślin o dużym znaczeniu prozdrowotnym i jednocześnie wysokiej opłacalności w produkcji i zbycie. W dzisiejszych czasach dużego znaczenia nabrało odpowiednie przygotowanie produktów roślinnych do sprzedaży. Wysoka jakość produktów i atrakcyjne opakowanie stały się elementami często decydującymi o możliwości sprzedaży na krajowych i zagranicznych. Studia zapewnią uzyskanie odpowiedniej wiedzy praktycznej w tym zakresie. Zajęcia terenowe w nowoczesnej firmie zielarskiej zajmującej się produkcja i przetwórstwem ziół umożliwią słuchaczom praktyczne zapoznanie się z zagadnieniami omawianymi na wykładach. Tematyka studiów może także zainteresować osoby o nastawieniu hobbystycznym, pragnącym poszerzyć swoją wiedzę na temat ciekawych, często egzotycznych gatunków roślin, zdrowego trybu odżywiania, składników żywności wpływających pozytywnie na kondycję człowieka i dobre samopoczucie.
    Program VI edycji studiów obejmuje m.in. następujące zagadnienia: towaroznawstwo roślin prozdrowotnych i leczniczych z elementami biologii i metod uprawy, metody przechowywania, pakowania i konserwacji surowców roślinnych, podstawy dietetyki i suplementacji diety, metody oceny jakości surowców roślinnych, używki i przyprawy egzotyczne, charakterystyka leków roślinnych i zasady obrotu, farmakognozja, elementy farmakologii, anatomii i fizjologii człowieka oraz zagadnienia bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem zasad HACCP.
    Zajęcia będą prowadzone przez specjalistów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajęcia praktyczne będą prowadzone w laboratoriach SGGW oraz w terenie. w tym w firmie zielarskiej.

    Wyświetl więcejZwiń

Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.

Opinie (0)