Bezpieczeństwo żywności - Warszawa

Bezpieczeństwo żywności - Warszawa

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności w Warszawie możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym).

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Bezpieczeństwo żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne

Uczelnie, gdzie bezpieczeństwo żywności jako specjalność / ścieżka kształcenia

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Chemia żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

Pokaż więcej

15.01.2024

Bezpieczeństwo żywności studia Warszawa 2024 | woj. mazowieckie

Studia na kierunku bezpieczeństo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa do 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu inżyniera. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

Bezpieczeństwo żywności - Warszawa
Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności w Warszawie
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku bezpieczeństwo żywności w Warszawie rozpocznie się 15 marca 2024 r. i potrwa do 25 września 2024 r. | Bezpieczeństwo żywności Warszawa - terminy rekrutacji >

Uczelnie

Studia w Warszawie 2024/2025 na kierunku bezpieczeństwo żywności możesz podjąć w ramach kierunku lub specjalności na 1 uczelni publicznej: Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Wydział Technologi Żywności SGGW) oraz 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej: Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
 

Opis kierunku

Dziś coraz większe znaczenie ma jakość spożywanych przez nas pokarmów. Chcemy mieć pewność, że to, co jemy jest więc nie tylko smaczne, ale i zdrowe i co najważniejsze – bezpieczne. Byśmy mieli tę pewność, żywność przez nas kupowana musi być najpierw dokładnie przebadana. Kto się tym zajmie? Specjaliści do spraw bezpieczeństwa żywności. W Warszawie czekają studia, które pozwolą zdobyć kwalifikacje niezbędne do pracy na tym stanowisku! Studenci uczestniczyć będą w szeregu wykładów, ale też laboratoriów. Poznają tajniki chemii żywności, toksykologii, chemii organicznej i wielu innych, szczegółowych zagadnień ścisłych.

 

Praca po studiach

Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie między innymi w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, laboratoriach analitycznych czy inspektoratach sanitarnych. Odnajdą się również w centrach zarządzania kryzysowego i jednostkach urzędowej kontroli żywności. Będą atrakcyjnymi kandydatami do pracy w instytucjach badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych, a także w firmach zajmujących się obrotem żywnością. 

Jakie wymagania podczas rekrutacji na bezpieczeństwo żywności?

Na początku warto sprawdzić, jakie przedmioty zdawać podczas egzaminów maturalnych. Można zaliczyć do nich biologię, chemię lub matematykę. Odpowiednio wcześnie podjąć należy decyzję, które z nich będzie się zdawać na poziomie rozszerzonym. To może zwiększyć szansę znalezienia się na listach osób przyjętych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku bezpieczeństwo żywności w Warszawie?

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności w Warszawie zostały stworzone z myślą o osobach, które nie boją się wyzwań związanych z przedmiotami ścisłymi. Pozwalają one na zdobycie unikalnych kwalifikacji, ale przyniosą satysfakcję tym osobom, które cenią sobie laboratoryjną precyzję i dokładność.

Kierunek ten łączy w sobie różnorodne nauki ścisłe – biologiczne, biotechnologiczne, chemiczne oraz techniczne. Jeśli zdecydujesz się wziąć udział w rekrutacji, muszą towarzyszyć ci zainteresowania oscylujące właśnie wokół tych obszarów.

Bezpieczeństwo żywności to jeden z innowacyjnych kierunków, który stanowi również aktywną odpowiedź na konsumenckie zapotrzebowanie. Każdy chce mieć bowiem pewność, że wybierana przez niego żywność została dokładnie zbadana, wiec jest nie tylko zdrowa, lecz co najważniejsze – bezpieczna.

 

Typ i tryb studiów

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • studia I stopnia (inżynierskie).

2. Tryb:

  • stacjonarne.

Studia I stopnia trwają 3,5 roku, więc siedem semestrów. To czas zdobywania podstawowej wiedzy i kwalifikacji. Ukończenie studiów I stopnia na tym kierunku pozwala również na otrzymanie tytułu inżynieria.

Naukę na kierunku takim jak bezpieczeństwo żywności można rozpocząć wyłącznie w trybie stacjonarnym. Wiąże się to z dużą ilością zajęć i ćwiczeń laboratoryjnych, które trudno byłoby zrealizować podczas weekendowych zjazdów.

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Kierunki takie jak bezpieczeństwo żywności zapewniają swoim studentom bardzo konkretne kwalifikacje oscylujące wokół różnorodnych zagadnień ścisłych. Podczas wszystkich semestrów kształcenia inżynierskiego otrzymasz wiedzę z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym, technologii i higieny produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego czy z zakresu produkcji i monitorowania żywności.

Studenci tego kierunku otrzymają także unikalne kwalifikacje zawodowe. Można zaliczyć do nich przykładowo umiejętność zarządzania ryzykiem związanym z zagrożeniami chemicznymi, biologicznymi czy fizycznymi czy umiejętność świadomego i zintegrowanego zarządzania w łańcuchu żywnościowym.

Uczelnie w Warszawie - kierunek bezpieczeństwo żywności:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Wydział Technologii Żywności SGGW) stacjonarne I stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Ile trwają studia na kierunku bezpieczeństwo żywności w Warszawie?

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności w Warszawie trwają 3,5 roku (siedem semestrów) i kończą się uzyskaniem tytułu inżyniera.

Bezpieczeństwo żywności w Warszawie - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3,5 roku inżynier

Jaka praca po studiach na kierunku bezpieczeństwo żywności w Warszawie?

Kierunki takie jak bezpieczeństwo żywności sprawiają, że ich absolwenci nie powinni obawiać się o swoje perspektywy zatrudnienia. Otrzymanie bowiem tytułu inżyniera z tego zakresu pozwala bowiem na rozpoczynanie pierwszych aktywności zawodowych w różnorodnych przedsiębiorstwach, które mają związek z przemysłem spożywczym.

Przykładowe miejsca zatrudnienia dla absolwentów kierunku bezpieczeństwo żywności w Warszawie:

  • zakłady przemysłu spożywczego;
  • laboratoria oceniające jakość i bezpieczeństwo żywności;
  • centra zarządzania kryzysowego;
  • jednostki urzędowej kontroli żywności itd.

Co warto sprawdzić przed rekrutacją na kierunek Bezpieczeństwo żywności w Warszawie?

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo żywności Warszawa studia i stopnia


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo żywności Warszawa studia stacjonarne

Bezpieczeństwo żywności w Warszawie

komentarze (0)

Teraz najważniejsze

matura 2024

zmiany na maturze 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2023

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Bezpieczeństwo żywności w miastach

Nadchodzące wydarzenia