Chemia żywności - Warszawa

Chemia żywności - Warszawa

Studia na kierunku chemia żywności w Warszawie możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Więcej filtrów
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Chemia żywności stopień: (I) , czas trwania: 3,5 roku ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

15.01.2024

Chemia żywności studia Warszawa 2024 | woj. mazowieckie

Studia na kierunku chemia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa  3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu inżyniera. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym  lub niestacjonarnym.

Chemia żywności - Warszawa
Studia na kierunku chemia żywności w Warszawie
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia w Warszawie 2024/2025 na kierunku chemia żywności możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej: Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.

 

Opis kierunku

Lubisz przedmioty ścisłe, fascynują Cię tajniki chemii i chcesz zdobyć precyzyjne wykształcenie? Studia w Warszawie na kierunku chemia żywności mogą spełnić Twoje oczekiwania! W siatce programowej znajdziesz przedmioty poświęcone różnorodnym odmianom chemii. Nieobce będą Ci również zagadnienia z pogranicza innych dyscyplin ścisłych – biologii, chemii fizycznej czy biochemii. W szczegółowy sposób zapoznawać się będziesz z technologiami wytwarzania żywności. Poznasz jej skład, zastosowanie poszczególnych składników oraz uczestniczyć będziesz w zajęciach pokazujących produkcję żywności. Nauczysz się badania jej składu, jakości oraz wykrywania substancji toksycznych.

 

Praca po studiach

Po ukończeniu studiów znajdziesz zatrudnienie  w laboratoriach analitycznych oraz  jednostkach kontroli jakości produktów spożywczych. Specjaliści z zakresu chemii spożywczej są poszukiwani także w firmach z branży technologii i produkcji żywności oraz w firmach spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją produktów spożywczych. Zajmują także stanowiska w przedsiębiorstwach przemysłowych jako konsultanci i menadżerowie, a także eksperci surowcowi i technolodzy.

Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek chemia żywności?

Studia na kierunku chemia żywności zostały stworzone z myślą o maturzystach, którzy nie obawiają się wyzwań związanych z przedmiotami ścisłymi. Osoby zainteresowane tym profilem kształcenia podczas przygotowań do egzaminów maturalnych powinny zwrócić uwagę w szczególności na przedmioty takie jak chemia czy biologia. Warto rozważyć również, które z nich zdawać na poziomie rozszerzonym!

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku chemia żywności w Warszawie?

Chemia żywności to jeden z kierunków kształcenia, który został przygotowany przez uczelnie w Warszawie. Studenci podczas siedmiu semestrów kształcenia zdobywać będą rozległą wiedzę i kwalifikacje nie tylko podczas wykładów, lecz przede wszystkim podczas ćwiczeń laboratoryjnych.

Chemia żywności może wydawać się dziś innowacyjną propozycją kształcenia, ale warto wziąć ją pod uwagę podczas planowania swojej intelektualnej ścieżki rozwoju. Dziś bowiem przemysł rolno-spożywczy uchodzi za jeden z najprężniej rozwijających się sektorów gospodarczych. Współcześnie zwiększają się konsumenckie wymagania – każdy chce mieć bowiem pewność, że jakość spożywanych przez niego produktów jest wysoka. Tak wysoką jakość mogą zapewnić wyłącznie mądrze i świadomie wdrażane rozwiązania związane z chemią żywności.

 

Typ i tryb studiów

Studia na kierunku chemia żywości możemy podzielić na:

1. Typ:

  • studia I stopnia (inżynierskie).

2. Tryb:

  • studia stacjonarne;
  • studia niestacjonarne.

Studia na kierunku chemia żywności w Warszawie można odbyć podczas kształcenia I stopnia. Podczas nauki studenci otrzymają wiedzę i kwalifikacje umożliwiające podjęcie pierwszych aktywności zawodowych. Warto zadbać o kontynuację kształcenia podczas studiów II stopnia, ale na kierunku pokrewnym.

Uczelnie w Warszawie przygotowały dla swoich studentów dwa tryby kształcenia – studia stacjonarne, czyli dzienne oraz studia niestacjonarne. Nauka w tym drugim trybie pozwala na większą elastyczność, zajęcia odbywają się wtedy podczas weekendowych zjazdów. To wtedy też można uczestniczyć w wykładach, ćwiczeniach czy porozmawiać z wykładowcami. Należy pamiętać jednak, że studia niestacjonarne wiążą się z uiszczaniem opłat za czesne.

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Kierunki takie jak chemia żywności mają przemyślane programy kształcenia. Znalazły się w nich wykłady, ćwiczenia oraz zajęcia w laboratoriach. Studenci podczas wszystkich semestrów kształcenia otrzymują rozbudowaną wiedzę z zakresu ścisłego, która staje się puntem wyjścia do świadomego wykonywania różnorodnych działań.

Jakie umiejętności można wykształcić zatem na kierunku chemia żywności? Studenci uczą się, jak wykorzystać wiedzę z zakresu różnych obszarów analityki żywności, chemii analitycznej czy też podstawową wiedzę z technologii żywienia umożliwiającą podejmowanie aktywności zawodowej w sprofilowanych podmiotach czy też jak ocenić jakość produktu z wykorzystaniem metod analitycznych i fizyko-chemicznych.

Uczelnie w Warszawie - kierunek chemia żywności:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie stacjonarne, niestacjonarne I stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Ile trwają studia na kierunku chemia żywności w Warszawie?

Studia na kierunku chemia żywności trwają 3,5 roku.

Chemia żywności w Warszawie - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3,5 roku inżynier

Jaka praca po studiach na kierunku chemia żywności w Warszawie?

Chemia żywności w Warszawie to studia inżynierskie. Oznacza to, że studenci w trakcie ich trwania otrzymują kwalifikacje pozwalające na podejmowanie pierwszych aktywności zawodowych. Warto pomyśleć jednak o kontynuacji kształcenia na jednym z wielu kierunków pokrewnych, które pozwolą na otrzymanie pełni kwalifikacji. Chemia żywności to jednak jedna z tych propozycji kształcenia umożliwiająca w przyszłości pracę w szerokim przemyśle rolno-spożywczym.

Możliwe miejsca zatrudnienia to między innymi:

  • laboratoria zajmujące się analizą chemiczną;
  • jednostki badawcze;
  • koncerny rolno spożywcze;
  • jednostki kontrolujące jakość produktów spożywczych itd.

Co warto sprawdzić przed rekrutacją na kierunek Chemia żywności w Warszawie?

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Chemia żywności Warszawa studia i stopnia


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Chemia żywności Warszawa studia stacjonarne

Chemia żywności Warszawa studia niestacjonarne

Chemia żywności w Warszawie

komentarze (0)

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować