Chemia żywności - Warszawa

Chemia żywności - Warszawa

Chemia żywności - Warszawa

Studia w Warszawie

chemia żywności

Odkryj kierunek chemia żywności w Warszawie i sprawdź, gdzie możesz studiować

Dodaj do ulubionych

Chemia żywności studia Warszawa 2021 | woj. mazowieckie

Studia na kierunku chemia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa  3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu inżyniera.

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym  lub niestacjonarnym. 

 

Lubisz przedmioty ścisłe, fascynują Cię tajniki chemii i chcesz zdobyć precyzyjne wykształcenie? Studia w Warszawie na kierunku chemia żywności mogą spełnić Twoje oczekiwania! W siatce programowej znajdziesz przedmioty poświęcone różnorodnym odmianom chemii. Nieobce będą Ci również zagadnienia z pogranicza innych dyscyplin ścisłych – biologii, chemii fizycznej czy biochemii.

W szczegółowy sposób zapoznawać się będziesz z technologiami wytwarzania żywności. Poznasz jej skład, zastosowanie poszczególnych składników oraz uczestniczyć będziesz w zajęciach pokazujących produkcję żywności. Nauczysz się badania jej składu, jakości oraz wykrywania substancji toksycznych. Po zakończeniu nauki zatrudnienie znajdziesz w laboratoriach analitycznych czy przemyśle spożywczym.

czytaj dalej wszystko o Chemia żywności - Warszawa

Zobacz, na jakich uczelniach w Warszawie jest kierunek chemia żywności

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Jednostka prowadząca

Chemia żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek chemia żywności?

Studia na kierunku chemia żywności zostały stworzone z myślą o maturzystach, którzy nie obawiają się wyzwań związanych z przedmiotami ścisłymi. Osoby zainteresowane tym profilem kształcenia podczas przygotowań do egzaminów maturalnych powinny zwrócić uwagę w szczególności na przedmioty takie jak chemia czy biologia. Warto rozważyć również, które z nich zdawać na poziomie rozszerzonym!

szczegółowe wymagania na uczelniach

Chemia żywności w Warszawie - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania na uczelniach

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

CHEMIA ŻYWNOŚCI WARSZAWA STUDIA I STOPNIA


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

CHEMIA ŻYWNOŚCI WARSZAWA STUDIA STACJONARNE

CHEMIA ŻYWNOŚCI WARSZAWA STUDIA NIESTACJONARNE

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności w Warszawie

Studia I stopnia

Jak wyglądają studia na kierunku chemia żywności w Warszawie?

Chemia żywności to jeden z kierunków kształcenia, który został przygotowany przez uczelnie w Warszawie. Studenci podczas siedmiu semestrów kształcenia zdobywać będą rozległą wiedzę i kwalifikacje nie tylko podczas wykładów, lecz przede wszystkim podczas ćwiczeń laboratoryjnych.

Chemia żywności może wydawać się dziś innowacyjną propozycją kształcenia, ale warto wziąć ją pod uwagę podczas planowania swojej intelektualnej ścieżki rozwoju. Dziś bowiem przemysł rolno-spożywczy uchodzi za jeden z najprężniej rozwijających się sektorów gospodarczych. Współcześnie zwiększają się konsumenckie wymagania – każdy chce mieć bowiem pewność, że jakość spożywanych przez niego produktów jest wysoka. Tak wysoką jakość mogą zapewnić wyłącznie mądrze i świadomie wdrażane rozwiązania związane z chemią żywności.

 

Typ i tryb studiów

Studia na kierunku chemia żywości możemy podzielić na:

1. Typ:

  • studia I stopnia (inżynierskie).

2. Tryb:

  • studia stacjonarne;
  • studia niestacjonarne.

Studia na kierunku chemia żywności w Warszawie można odbyć podczas kształcenia I stopnia. Podczas nauki studenci otrzymają wiedzę i kwalifikacje umożliwiające podjęcie pierwszych aktywności zawodowych. Warto zadbać o kontynuację kształcenia podczas studiów II stopnia, ale na kierunku pokrewnym.

Uczelnie w Warszawie przygotowały dla swoich studentów dwa tryby kształcenia – studia stacjonarne, czyli dzienne oraz studia niestacjonarne. Nauka w tym drugim trybie pozwala na większą elastyczność, zajęcia odbywają się wtedy podczas weekendowych zjazdów. To wtedy też można uczestniczyć w wykładach, ćwiczeniach czy porozmawiać z wykładowcami. Należy pamiętać jednak, że studia niestacjonarne wiążą się z uiszczaniem opłat za czesne.

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Kierunki takie jak chemia żywności mają przemyślane programy kształcenia. Znalazły się w nich wykłady, ćwiczenia oraz zajęcia w laboratoriach. Studenci podczas wszystkich semestrów kształcenia otrzymują rozbudowaną wiedzę z zakresu ścisłego, która staje się puntem wyjścia do świadomego wykonywania różnorodnych działań.

Jakie umiejętności można wykształcić zatem na kierunku chemia żywności? Studenci uczą się, jak wykorzystać wiedzę z zakresu różnych obszarów analityki żywności, chemii analitycznej czy też podstawową wiedzę z technologii żywienia umożliwiającą podejmowanie aktywności zawodowej w sprofilowanych podmiotach czy też jak ocenić jakość produktu z wykorzystaniem metod analitycznych i fizyko-chemicznych.

Ile trwają studia na kierunku chemia żywności w Warszawie?

Studia na kierunku chemia żywności trwają 3,5 roku.

Jaka praca po studiach na kierunku chemia żywności w Warszawie?

Chemia żywności w Warszawie to studia inżynierskie. Oznacza to, że studenci w trakcie ich trwania otrzymują kwalifikacje pozwalające na podejmowanie pierwszych aktywności zawodowych. Warto pomyśleć jednak o kontynuacji kształcenia na jednym z wielu kierunków pokrewnych, które pozwolą na otrzymanie pełni kwalifikacji. Chemia żywności to jednak jedna z tych propozycji kształcenia umożliwiająca w przyszłości pracę w szerokim przemyśle rolno-spożywczym.

Możliwe miejsca zatrudnienia to między innymi:

  • laboratoria zajmujące się analizą chemiczną;
  • jednostki badawcze;
  • koncerny rolno spożywcze;
  • jednostki kontrolujące jakość produktów spożywczych itd.

Kierunki chemiczne w Warszawie

chemia medyczna
Rozwiń

Komentarze (0)