Dietetyka studia stacjonarne Kraków

Dietetyka studia stacjonarne Kraków

Studia na kierunku dietetyka w Krakowie możesz podjąć na 2 uczelniach publicznych oraz 2 niepublicznych (prywatnych) szkołach wyższych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania

Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

13.03.2024

Dietetyka - studia stacjonarne (dzienne) Kraków - 2024 | woj. małopolskie

 

Studia na kierunku Dietetyka w Krakowie to studia licencjackie, inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia trwa od 3 do 3,5 roku (studia I stopnia) lub od 1,5 roku do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata, inżyniera lub magistra.

Dietetyka studia stacjonarne Kraków
Studia na kierunku dietetyka w Krakowie
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania od 3 do 3,5 roku (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia)

Studia stacjonarne na kierunku dietetyka w Krakowie możesz rozpocząć bezpłatnie na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja.

 

Za stacjonarne studiowanie dietetyki należy zapłacić na dwóch uczelniach niepublicznych:

  • Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie
  • Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia
  • Małopolska Wyższa Szkoła im. Józefa Dietla w Krakowie

 

Ponadto dietetykę jako specjalizację na innym kierunku znaleźć można w ofercie dwóch szkół wyższych w Krakowie:

  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (dietetyka i ekologiczna żywność)
  • Uniwersytet Medyczny im. Hugona Kołłątaja w Krakowie (zootechnika)

 

Dietetyka to kierunek, który obejmuje różnorodne aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego oraz żywienia w różnych stanach chorobowych. Medyczny charakter tej dziedziny umożliwia przyszłym specjalistom rozpoczęcie pracy w szpitalach, klinikach i gabinetach dietetycznych.

Absolwenci dietetyki zdobytą podczas studiów wiedzę wykorzystać mogą w praktycznym, zawodowym działaniu – szczególnie w zwalczaniu chorób żywieniowo-zależnych. Do zadań dietetyka należy planowanie żywienia dla jednego lub wielu pacjentów, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb zdrowotnych konsumentów.

 

Jakie są wymagania na studia stacjonarne (dzienne) na kierunku dietetyka w Krakowie

Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.

Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka w Krakowie:

  • biologia
  • chemia
  • fizyka i astronomia
  • matematyka

* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka w Krakowie?

 

Typ i tryb studiów

Studia na kierunku dietetyka w Krakowie możemy podzielić na:
 

1. Typ:

  •     Studia I stopnia (licencjackie, inżynierskie)
  •     Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  •     studia stacjonarne
  •     studia niestacjonarne

sprawdź wszystko o: dietetyka studia w Krakowie

 

Program studiów i przedmioty

Krakowskie uczelnie oferują na dietetyce program przewidujący zajęcia o charakterze ścisłym. Studenci powinni nie tylko być przygotowani na zagadnienia biologiczne czy chemiczne, ale także matematyczne. W trakcie studiów przyszli specjaliści zdobędą także wiedzę i doświadczenie z zakresu dziedzin humanistycznych i społecznych – zrozumieją dokładniej procesy produkcyjne żywności w Polsce. Komplementarna wiedza umożliwi absolwentom tego kierunku rozwój kariery w przestrzeni doradczej, medycznej, edukacyjnej, badawczej czy gastronomicznej.

 

W programie studiów na kierunku dietetyka w Krakowie znajdują się przedmioty takie jak:

  • Chemia ogólna i organiczna
  • Matematyka z elementami statystyki
  • Obliczenia chemiczne
  • Grafika inżynierska
  • Ekologia i ochrona środowiska
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Biochemia
  • Wyposażenie techniczne w produkcji żywności
  • Żywność niekonwencjonalna
  • Higiena i toksykologia żywności
  • Higiena produkcji potraw i żywienia
  • Fizjologia człowieka
  • Żywieniowe aspekty przetwórstwa węglowodanów
  • Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
  • Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia

 

Ponadto studenci krakowskich uczelni mają szansę poznać szczegółowo określone aspekty środowiska żywieniowego człowieka. W zależności od wybranej ścieżki kształcenia mogą oni zbadać przetwórstwo produktów zwierzęcych (Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka), a także technologie wykorzystywane w produkcji alkoholu (Podstawy produkcji napojów alkoholowych).

 

Wiedza i umiejętności

Studenci dietetyki w trakcie studiów poszerzają swoją wiedzę oraz zdobywają doświadczenie w zakresie profesjonalnego prowadzenia działań profilaktycznych związanych z promowaniem zdrowego trybu życia. Absolwenci krakowskich uczelni przygotowani są do samodzielnej pracy w klinikach i gabinetach dietetycznych. Przedmioty przewidywane w programie tego kierunku dotyczą w szczególności zagadnień medycznych.

 

Wiedza

Zajęcia teoretyczne na kierunku dietetyka poświęcone są naukom medycznym – studenci poszerzają swoją wiedzę z zakresu m.in. biologii, chemii, farmakologii czy matematyki. Ponadto przyszli specjaliści w trakcie studiów poznają społeczne i prawne aspekty współczesnej dietetyki oraz produkcji żywności. Dzięki interdyscyplinarnemu charakterowi kierunek ten przygotowuje studentów do pełnienia roli doradczej w kwestii żywienia. Uczestnicy zajęć uczą się tego, w jaki sposób przeprowadzać poprawną ocenę stanu odżywienia pacjenta, jego sposobu żywienia czy stanu chorobowego (np. niedożywienia).

Przyszli specjaliści rozumieją wpływ różnorodnych chorób na procesy żywieniowe chorych, a także wiedzą, w jaki sposób żywienie oddziałuje na wyniki leczenia. Wiedza zdobyta w trakcie studiów dietetycznych umożliwia absolwentom występowanie w roli eksperta w środowisku medialnym czy prowadzenie działań doradczych przy produkcji żywności lub sprzętów gastronomicznych.

 

Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:

  • Zna anatomię człowieka
  • Rozumie funkcjonowanie metabolizmu
  • Rozumie reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu związane z żywieniem
  • Zna działanie i zastosowanie leków w terapii żywieniowej
  • Przewiduje reakcje będące wynikiem interakcji poszczególnych leków ze składnikami pokarmowymi
  • Rozumie społeczny i psychologiczny kontekst dietetyki

 

 

Umiejętności

Studenci dietetyki w trakcie praktycznych zajęć planują i przygotowują oryginalne i dopracowane potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet w ramach obowiązującej klasyfikacji. Profilaktyczne działania, do których przygotowywani są uczestnicy, uczą przyszłych dietetyków, w jaki sposób zapobiegać chorobom żywieniowo-zależnym.

Studenci tego kierunku szkolą się do przeprowadzania poprawnej kontroli jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania, a także potrafią prowadzić działania edukacyjne mające na celu promocję zdrowego stylu życia. Wyspecjalizowani dietetycy planują racjonalne żywienie dla różnych grup ludzi, z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb. Dzięki temu absolwenci dietetyki mogą organizować żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dostosowane do zdrowia i wieku pacjentów.

 

Umiejętności, które nabywa student dietetyki:

  • Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
  • Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
  • Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
  • Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
  • Promuje zdrowy tryb życia

 

Jak wyglądają studia stacjonarne

Studia stacjonarne to szansa dla tych studentów, którym zależy na wykorzystaniu w pełni możliwości studiowania. W trakcie stacjonarnych zajęć studenci mają okazję nawiązać nowe znajomości, które istotne mogą się okazać nie tylko na podłożu prywatnym, ale i zawodowym. Bezpośredni kontakt z osobami o podobnych pasjach, zainteresowaniach czy celach, a także możliwość nawiązania dyskusji z doświadczonymi ekspertami zachęcają przyszłych specjalistów do zdobywania wiedzy.

Stacjonarni studenci mogą uczyć się w komfortowych warunkach, które ciężko jest osiągnąć poza terenem uczelni. Polskie szkoły wyższe oferują studentom dostęp do wyposażonych pomieszczeń dydaktycznych, w których znaleźć można nowoczesny sprzęt oraz narzędzia stosowane w środowiskach profesjonalnych. Ponadto uczestnicy wielu kierunków korzystać mogą z programów komputerowych ułatwiających realizację praktycznych projektów oraz mają okazję przygotowywać się do egzaminów w uczelnianych bibliotekach.

Uczelnie publiczne to szansa dla studentów, którzy chcieliby rozpocząć naukę w szkole wyższej za darmo. Kandydaci do państwowych placówek edukacyjnych musza jednak przygotować się jeszcze w czasie zdawania egzaminów maturalnych – o przyjęciu na studia decydują głównie wyniki z wyszczególnionych na różnych kierunkach przedmiotów, a także dodatkowe osiągnięcia naukowe. Studia można rozpocząć także na uczelni niepublicznej, na którą kandydaci przyjmowani są zgodnie z kolejnością zgłoszeń. Prywatna nauka jednak kosztuje.

Zajęcia na studiach stacjonarnych organizowane są zazwyczaj od poniedziałku do piątku. Studenci spotykają się systematycznie na terenie uczelni najczęściej w godzinach dziennych – od rana i po południu. Pozostały czas pozostaje do dyspozycji studentów, którzy wieczorami oraz w weekendy mogą rozwijać swoje zainteresowania, brać aktywny udział w życiu pozauczelnianym czy pracować dorywczo.

zobacz wszystkie:

studia stacjonarne w Krakowie

studia niestacjonarne w Krakowie


Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne

Studenci dietetyki powinni wiedzieć o tym, jak dynamicznie rozwija się ta dziedzina we współczesnym świecie. Postępujące choroby cywilizacyjne, stale kształtujące się warunki rozwojowe człowieka, a także nowe możliwości technologiczne sprawiają, że przyszli specjaliści muszą ciągle rozwijać swoje umiejętności oraz wiedzę. Dobrze, by kandydat na ten kierunek radził sobie dobrze ze stresem, a także działał odpowiedzialnie i rzetelnie.

W pracy z klientem potrzebna będzie specjaliście umiejętność nawiązywania i utrzymywania relacji zawodowych – nie obędzie się także bez otwartości, cierpliwości i komunikatywności. Studenci tego kierunku muszą umiejętnie organizować sobie czas i pracę, a także chętnie promować zdrowy i aktywny tryb życia. Przydatne będzie zainteresowanie gotowaniem lub spożywczymi produktami.

 

Studenta dietetyki cechują:

  • chęć do stałego uczenia się
  • umiejętność radzenia ze stresem
  • dokładność, odpowiedzialność
  • cierpliwość, empatia
  • komunikatywność
  • zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
  • chęć promowania zdrowego życia
  • organizacja czasu i pracy

 

Gdzie studiować stacjonarnie na kierunku dietetyka w Krakowie

Uczelnie, na których można studiować dietetykę w Krakowie:

czytaj dalej 

uczelnie w Krakowie

dietetyka studia niestacjonarne w Krakowie

Uczelnie w Krakowie - kierunek dietetyka:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia stacjonarne, niestacjonarne I stopnia więcej
Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie stacjonarne, niestacjonarne I stopnia więcej
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie (Wydział Lekarski UJ) stacjonarne I stopnia, II stopnia więcej
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie (Wydział Technologii Żywności URK) stacjonarne, niestacjonarne I stopnia, II stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Praca po studiach na kierunku dietetyka w Krakowie

Kompetencje dietetyków cenione są w różnorodnych dziedzinach zawodowych, które czerpią z nauk medycznych i promują zdrowy tryb życia. Dzięki temu przyszli specjaliści mogą odnaleźć się w takich miejscach, jak m.in. szpitale, gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne czy sanatoria. Umiejętność tworzenia planów żywieniowych dostosowanych do potrzeb klientów poszukiwana jest przez właścicieli restauracji i firm cateringowych. Wiedza teoretyczna, którą posiadają dietetycy, przyda się im także do nawiązania współpracy ze środowiskami medialnymi, a także zakładami przemysłu spożywczego lub firmami produkującymi wyposażenie i sprzęt gastronomiczny.

 

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka:

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria);
  • placówki lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych);
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe);
  • zakłady przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.);
  • zakłady produkujące wyposażenie i sprzęt gastronomiczny;
  • organizacje konsumenckie;
  • placówki oświatowe (żłobki, przedszkola, szkoły);
  • placówki sportowe i inne (kluby fitness);


Wielu absolwentów dietetyki decyduje się na założenie własnej działalności gospodarczej i świadczenie usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego. Wymaga to od przyszłego dietetyka nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale także znajomości podstaw dziedzin ekonomicznych, gospodarczych czy prawnych, a także umiejętności zarządzania. Dobrze też, by przyszły dietetyk, który zamierza prowadzić własną firmę, miał już pewne doświadczenie zawodowe.

 

Ile zarabiają absolwenci kierunku studiów dietetycznych w Krakowie?

Absolwenci dietetyki mają kompetencje umożliwiające im rozpoczęcie pracy w jednostkach medycznych (szpitale, kliniki itp.), a także w klasycznie rozumianej gastronomii. Dietetycy w Polsce zarabiają średnio 3210 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie co drugiego specjalisty tej dziedziny wynosi od 2840 zł do 3860 zł.*

 

Do zadań dietetyka należą między innymi:

  • Planowanie i przeprowadzanie programów zdrowego żywienia
  • Badanie produktów żywnościowych
  • Opracowywanie menu i receptur potraw dostosowanych do potrzeb określonej osoby lub grupy osób.

 

Źródło: wynagrodzenia.pl (październik 2021)

 

* Wysokość wynagrodzenia może różnić się w zależności od kompetencji kandydata oraz jego stażu w pracy, a nawet od województwa lub miasta, na którego terenie wykonuje on pracę.

Co warto sprawdzić przed rekrutacją na dietetykę

Aktualności rekrutacyjne

Pozostałe uczelnie w Krakowie na których jest kierunek DIETETYKA

komentarze (0)