Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

08.03.2024

Technologia żywności i żywienie człowieka – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rekrutacja 2024/2025

Studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w SGGW
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnymStudia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

Progi punktowe na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Kandydaci na Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2023/2024 na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka musieli uzyskać co najmniej 30 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.

Sprawdź progi na Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Program studiów i przedmioty

Technologia żywności i żywienia człowieka główne przedmioty:

  • chemia ogólna i nieorganiczna
  • ekonomia
  • matematyka
  • propedeutyka przemysłu społecznego
  • podstawy żywienia człowieka
  • biochemia
  • statystyka
  • chemia żywności
  • mikrobiologia żywności
  • analiza i ocena jakości żywności
  • technologia zbóż
  • technologia mleka
  • ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa żywnościowego

 

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to jedna z najstarszych uczelni rolniczych na Starym kontynencie. Obecnie oferuje kandydatom możliwość kształcenia na prawie czterdziestu kierunkach, a jednym z nich jest Technologia żywności i żywienie człowieka, prowadzony na studiach pierwszego i drugiego stopnia.

 

Nabywane Umiejętności

Celem kształcenia jest pozyskanie wiedzy z zakresu chemii, matematyki, biologii, fizyki i nauk pokrewnych, która przekłada się na zrozumienie zjawisk i procesów zachodzących w technologii żywności i żywieniu człowieka. Studenci poznają podstawy produkcji żywności i żywienia człowieka, zasady inżynierii żywności i maszynoznawstwa przemysłu spożywczego, chemiczne, biologiczne i fizyczne przemiany w procesach przetwarzania i utrwalania żywności, reguły kształtowania jakości produktów spożywczych. Ponadto, uczą się metod i technik analizy chemicznej, fizykochemicznej, biologicznej, fizycznej i sensorycznej surowców, półproduktów i produktów żywnościowych, jak również zaznajamiają się z zagadnieniami związanymi z ekonomiką i organizacją procesów przetwarzania żywności oraz zagadnieniami prawnymi.

Jakie przedmioty widnieją w programie nauczania? Na przykład: chemia ogólna i nieorganiczna, statystyka, chemia żywności, mikrobiologia żywności, analiza i ocena jakości żywności, technologia zbóż, ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa żywnościowego, podstawy technologii gastronomicznej, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, technologia mięsa, ekologia i ochrona środowiska. Zdobytą wiedzę i rozwinięte umiejętności absolwenci Technologii żywności i żywienia człowieka będą mogli wykorzystać w przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego, instytutach naukowych i badawczo- rozwojowych, laboratoriach i instytucjach kontrolnych, jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności, firmach doradczych i audytujących.

 

Opinie

Wybór odpowiedniej uczelni nierzadko sprawia kandydatom niemałe kłopoty. Startujący na studia porównują oferty dydaktyczne, sprawdzają siatkę zajęć, przeglądają wybór specjalności. Jakie ma Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opinie? Paulina, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:

„Studia w SGGW to ciekawa przygoda. Można tutaj spotkać ludzi o podobnych zainteresowaniach i pasjach, a dzięki temu nauka przebiega w miłej atmosferze. To fajna uczelnia, którą polecam każdemu.”

 

Gdzie studiować kierunek technologia żywności i żywnienia człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka prowadzone są przez Wydział Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zlokalizowany przy ul. Nowoursynowskiej 159c w Warszawie.

Kontakt:

tel. (0 22) 59 37 509

www.wtz.sggw.edu.pl

STUDIA W WARSZAWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Warszawie

Studia w Warszawie

 

 

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKE - ważne informacje

Technologia żywności i żywienie człowieka studia

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Technologię żywności i żywienie człowieka:

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • biotechnologii żywności,
  • oceny jakości żywności,
  • ekonomiki i marketingu w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka:

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może znaleźć zatrudnienie w:

  • przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego,
  • instytutach naukowych i badawczo- rozwojowych,
  • laboratoriach i instytucjach kontrolnych,
  • jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności,
  • firmach doradczych i audytujących,
  • szkolnictwie zawodowym.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

biologia, chemia, matematyka, język obcy nowożytny

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

STUDIA II STOPNIA

O przyjęcie na studia II stopnia mogą ubiegać się osoby mające dyplom ukończenia studiów. W Systemie Obsługi Kandydatów (SOK) kandydaci nie mogą wybrać kierunku, na którym uzyskali tytuł magistra lub magistra inżyniera. Przyjęcia kandydatów na studia odbywają się na podstawie list rankingowych powstałych w wyniku postępowania kwalifikacyjnego.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Komentarze (0)