Browarnictwo i słodownictwo

Browarnictwo i słodownictwo

15.11.2024

Browarnictwo i słodownictwo – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie rekrutacja 2025

Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo w URK KRAKÓW
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnymStudia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej

Progi punktowe na kierunek browarnictwo i słodownictwo - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Kandydaci na Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2023/2024 na kierunek browarnictwo i słodownictwo musieli uzyskać co najmniej 42.20 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.

Sprawdź progi na Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Program studiów i przedmioty

Browarnictwo i słodownictwo główne przedmioty:

  • procesy warzelni
  • technologia słodu
  • obliczenia chemiczne
  • mikrobiologia żywności
  • inżynieria bioprocesowa
  • inżynieria bioreaktorowa
  • ekologia i ochrona środowiska
  • biochemia, chemia żywności
  • analiza i ocena jakości żywności
  • maszyny i urządzenia w słodownictwie i browarnictwie

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie to jedna z największych szkół wyższych tego typu w naszym kraju. W ramach siedmiu wydziałów studenci mogą kształcić się na kierunkach związanych z rolnictwem, leśnictwem, ochroną środowiska, a jednym z nich jest Browarnictwo i słodownictwo, prowadzony na studiach pierwszego stopnia.

 

Nabywane umiejętności

Założeniem kształcenia jest pozyskanie wiedzy i nabycie umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej. Studenci przygotowują się do bycia specjalistą z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym. Browarnictwo i słodownictwo na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie to poznanie zasad funkcjonowania rynku i zasad marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą oraz dotyczących zagadnień formalno- prawnych w tym segmencie działalności gospodarczej.

Program nauczania składa się z następujących przedmiotów: ekologia i ochrona środowiska, biochemia, chemia żywności, inżynieria bioprocesowa, analiza i ocena jakości żywności, maszyny i urządzenia w słodownictwie i browarnictwie, inżynieria bioreaktorowa, biologiczne podstawy produkcji surowców dla browarnictwa, chmiel i produkty chmielarskie, media w słodowni i browarze, technologia słodu, praktyczne aspekty produkcji słodu, procesy warzelni, projektowanie nowych produktów piwowarskich, fermentacja i dojrzewanie piwa, praktyczne aspekty produkcji piwa, technologia rozlewu i pakowania. A jaka przyszłość czeka absolwentów tego kierunku? Osoby, które ukończyły Browarnictwo i słodownictwo na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie znajdą zatrudnienie w zakładach produkujących piwo.

 

Opinie

Wybór odpowiedniej uczelni nierzadko sprawia kandydatom niemałe kłopoty. Startujący na studia porównują oferty dydaktyczne, sprawdzają siatkę zajęć, przeglądają wybór specjalności. Jakie ma Uniwersytet Rolniczy w Krakowie opinie? Łukasz, student Browarnictwa i słodownictwa mówi:

„Uniwersytet Rolniczy w Krakowie to nowoczesna uczelnia, idąca z duchem czasu i odpowiadająca na zapotrzebowania współczesności. Warto tutaj studiować, bo ma się przekonanie, że zdobywa się wiedzę potrzebną.”

 

Gdzie studiować browarnictwo i słodownictwo na Uniwersytecie Rolniczym

Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo prowadzone są przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego zlokalizowany przy ul. Balickiej 122 w Krakowie.

Kontakt:

tel. 12 662 47 48

www.wtz.urk.edu.pl

 

STUDIA W KRAKOWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Krakowie

Studia w Krakowie

 

 

BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO - ważne informacje

Browarnictwo i słodownictwo studia Kraków

Browarnictwo i słodownictwo studia

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Browarnictwo i słodownictwo na Uniwersytecie Rolniczym:

Absolwent kierunku Browarnictwo i słodownictwo na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • ogólnej technologii żywności,
  • mikrobiologii żywności,
  • praktycznych aspektów produkcji słodu,
  • fermentacji i dojrzewania piwa,
  • technologii rozlewu i pakowania,
  • analizy jakości surowców,
  • systemów zapewniania jakości,
  • projektowania i uruchamiania browaru,
  • analizy sensorycznej piwa.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Browarnictwo i słodownictwo:

Absolwent kierunku Browarnictwo i słodownictwo na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie może znaleźć zatrudnienie w:

  • -zakładach produkujących piwo.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku browarnictwo i słodownictwo brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka, język obcy nowożytny, język łaciński i kultura antyczna

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Komentarze (5)

Julek odpowiedz

Jednym z ciekawszych doświadczeń na tym kierunku jest analiza sensoryczna piwa. Polecam!

Inny odpowiedz

Ten kierunek umożliwia nabycie odpowiedniej wiedzy eksperckiej, aby rozpocząć swój własny biznes piwowarski.

Maciek odpowiedz

Wraz ze znajomym planujemy otwarcie browaru piw rzemieślniczych. Pierwszy krok odnośnie zdobycia odpowiedniej wiedzy już został zrobiony poprzez znalezienie się na UR.

Romek odpowiedz

Jeśli, tak jak mnie, interesują Cię techniki i etapy wytwarzania piwa, to kierunek Browarnictwo i słodownictwo jest do tego jak najbardziej odpowiedni.

Grzegorz odpowiedz

Kierunek jest bardzo ciekawy.