uniwersytet rolniczy w krakowie kierunki

O Wydziale

Historia nauczania przedmiotów związanych z przetwórstwem żywności w Krakowie swą tradycją sięga do Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 1974 roku utworzono Oddział Technologii Żywności przy Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej w Krakowie, który w 1994 roku został przekształcony w samodzielny Wydział Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Krakowie (od 2008 roku Uniwersytet Rolniczy w Krakowie).

Prace naukowo-badawcze z zakresu przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, technicznych i technologicznych uwarunkowań procesów produkcji żywności, higieny żywności, żywienia człowieka i wielu innych pokrewnych zagadnień realizowane są w 9 jednostkach.

Jednostki organizacyjne, które funkcjonują obecnie w strukturze Wydziału wraz z ich główną tematyką badawczą to:

  • Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności – cena jakości i analiza fizykochemiczna żywności oraz badania sensoryczne żywności,
  • Katedra Biotechnologii Żywności i Ogólnej Technologii żywności – zastosowanie enzymów w procesach technologicznych, biosynteza, ocena jakościowa żywności genetycznie modyfikowanej, chłodnictwo i przechowalnictwo żywności, koncentraty spożywcze, procesy jednostkowe w technologii żywności
  • Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego – maszyny i urządzenia, operacje jednostkowe, inżynieria procesowa,
  • Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych – surowce i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwórstwo mleka, przetwórstwo mięsa,
  • Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii – piwowarstwo, winiarstwo, gorzelnictwo i produkcja wódek, drożdżownictwo i napoje bezalkoholowe oraz mikrobiologia żywności, przemysłowa i środowiska,
  • Katedra Technologii Węglowodanów – przetwórstwo zbóż i ziemniaków, cukiernictwo i piekarnictwo, skrobia i jej modyfikowanie,
  • Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki – żywienie człowieka, nauka o żywności, higiena i toksykologia żywności, dietetyka,
  • Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia – technologia gastronomiczna, higiena produkcji, planowanie produkcji w zakładach żywienia zbiorowego, ocena i kontrola jakości żywności, przetwórstwo owoców, warzyw i grzybów, surowce do przetwórstwa owoców, warzyw i grzybów,
  • Katedra Chemii – synteza, modyfikacje i charakterystyka różnych związków chemicznych organicznych i nieorganicznych, m.in. oligomerów, polimerów, związków chiralnych, oligonukleotydów; badania nad strukturą i aktywacją enzymów, działaniem widzialnego światła liniowo spolaryzowanego oraz wytwarzanie nanostruktur.

Kadra naukowo-dydaktyczna Wydziału Technologii Żywności, prowadząc badania naukowe wykorzystuje nowoczesną bazę aparaturowo-analityczną oraz pozostaje w ciągłym kontakcie z naukowcami z różnych ośrodków krajowych i zagranicznych. Tematyka badawcza jest stale dostosowywana do potrzeb współczesnego przetwórstwa żywności i nauk żywieniowych i podejmuje także nowe problemy badawcze, które będą istotne w przyszłości.

Wspólnie z krakowskimi uczelniami, m. in. Uniwersytetem Jagiellońskim, Akademią Górniczo-Hutniczą czy Politechniką Krakowską są realizowane granty badawcze, współpraca rozwija się także z innymi ośrodkami naukowymi w Polsce (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wrocławiu i Lublinie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Politechnika Łódzka i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie).

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podstawie przeprowadzonej kompleksowej oceny działalności jednostek naukowych za okres 2013-2016, przyznało Wydziałowi Technologii Żywności w 2017 roku kategorię naukową A (poziom bardzo dobry).

Na Wydziale zatrudnionych jest 169 osób, w tym 121 pracowników naukowo-dydaktycznych (78 profesorów i doktorów habilitowanych oraz 43 doktorów, wykładowców i asystentów), uczestniczących w procesie dydaktycznym.”

Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.

Opinie (25)

Blanka Ocena odpowiedz

Mam nadzieje, ze bez problemu skoncze tu studia i znajdę wymarzona pracę w zawodzie

Marta Ocena odpowiedz

studiuje gastronomie, wiąże z tym swoja przyszlosc :) podoba mi sie bardzo

Laura Ocena odpowiedz

Dietetyka super, uczelnia doklada staran, zeby bylo maksymalnie komfortowo i naturalnie, mozna się tu czuć naprawde dobrze

Kasia Ocena odpowiedz

Kierunek mega, nie zapowiadalo sie ze bedzie az tak ciekawie :)

Arleta Ocena odpowiedz

Ciekawe kierunki, nie wiedzialam na co sie zdecydować :) kadra pierwsza klasa!

Karolina Ocena odpowiedz

Tak wlasnie wyobrazal sobie studia ;) super, bo wydzial jest naprawde swietny, ludzie przyjaznie nastawieni

Beata Ocena odpowiedz

Bardzo mi zaimponowało doswiadczenie wykladowców i ich zaangażowanie w caly proces ksztalcenia tu na uczelni

Lidka Ocena odpowiedz

Ciekawe kierunki i specjalnosci, a do tego uczelnia dba o dlugofalowy rozwoj i to, aby studenci jak nawiecej wyniesli

Maks Ocena odpowiedz

Bardzo ciekawe kierunki do wyboru, sam nie wiedzialem na co sie zdecydowac tak do konca, super podejscie wykladowców

Malwina Ocena odpowiedz

Ciesze sie, ze wybralam tą uczelnie, zdobyte tutaj wykształcenie na pewno bedzie wartosciowe

Paulina Ocena odpowiedz

Oferta skierowana do przyszłych studentów jest naprawdę imponująca

Karolina Ocena odpowiedz

Mozna sie wiele nauczyć, bo wykladowcy bardzo powaznie podchodzą do swojej pracy

Ewa Ocena odpowiedz

Bardzo fajni wykladowcy od ktorych mozna sie wiele nauczyc

Adam Ocena odpowiedz

Wymagające studia, ale naprawde wiele mozna sie nauczyc, doswiadczeni wykladowcy

Gaja Ocena odpowiedz

Bardzo fajny wydział. Uczelnia okej, wszystko jest dokladnie tak jak oczekiwałam

Eliza Ocena odpowiedz

Uczelnia funkcjonuje bez zarzutu, pracownicy dziekanatu, wykładowcy, wszyscy naprawde bardzo w porzadku

Darek Ocena odpowiedz

Kierunek trudny, wiec i nauki sporo, nie ma sie co dziwic. Szkola ma wysoki poziom

Kibi Ocena odpowiedz

Nie polecam, studia o kierunku technologia zywnosci bardzo ciężkie, jakby co najmniej była to medycyna. Jak jedynym waszym zajęciem będzie nauka to zdacie (albo o nie) inaczej nie ma opcji.

Weronika Ocena odpowiedz

Zastanawiałam się nad tą uczelnią, ale mieszkam i pracuję pod Krakowem, więc wieczne dojazdy na stacjonarne zajęcia byłyby dla mnie sporym utrudnieniem. Ostatenicze wybrałam technologie żywności i żywienie człowieka dla nauczycieli na WSKZ, bo wszystkie zjazdy są w formie zdalnej i już niedługo będę miała uprawnienia do nauczania kolejnego przedmiotu w mojej szkole :)

Dietetyczka Ocena odpowiedz

Studiowałam na WTZ dietetyke. Dziedzina zawierająca wiedzę z zakresu medycyny jak i chemii, technologii produkcji żywności co jest podstawą aby wiedzieć jak żywność w rzeczywistości od postaw jest tworzona i jakim procesom podlega. Mimo dużej ilości godzin na temat produkcji, składów żywności itp. Spory zakres to zajęcia odbywające się w szpitalu z którym uczelnia współpracuje gdzie wykłady prowadzili lekarze ze szpitala Jana Pawła II oraz szpitala uniwersyteckiego im. Kopernika. Zdobyty tytuł na kierunku dietetyka - lider kształcenia mówi sam za sobie. Dużo praktycznej wiedzy na tym wydziale na pewno dowiecie się dokładnie co to jest żywność jakie ma znaczenie i zastosowanie.

Emsi Ocena odpowiedz

Uczelnia na wysokim poziomie. WTŻ to wydział górujący na Rolniczym. Jeśli masz jakąś wiedzę w dziedzinach chemii to zapraszamy. Wspaniała atmosfera, a władze wydziału niezastąpione !!! :)

MONA Ocena odpowiedz

DB

zn Ocena odpowiedz

Zgadzam się z Karo. I jeszcze dopowiem od siebie, że na wydziale jest naprawdę fajna kadra. Cud, miód i orzeszki. : )

Karo Ocena odpowiedz

Technologia Żywności to fajny kierunek i nie tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Dużo techniki i chemii :)

fred Ocena odpowiedz

może być, nic więcej w temacie