Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Historia nauczania przedmiotów związanych z przetwórstwem żywności w Krakowie swą tradycją sięga do Uniwersytetu Jagiellońskiego. W 1974 roku utworzono Oddział Technologii Żywności przy Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej w Krakowie, który w 1994 roku został przekształcony w samodzielny Wydział Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Krakowie (od 2008 roku Uniwersytet Rolniczy w Krakowie).
Prace naukowo-badawcze z zakresu przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, technicznych i technologicznych uwarunkowań procesów produkcji żywności, higieny żywności, żywienia człowieka i wielu innych pokrewnych zagadnień realizowane są w 9 jednostkach.
Jednostki organizacyjne, które funkcjonują obecnie w strukturze Wydziału wraz z ich główną tematyką badawczą to:
Kadra naukowo-dydaktyczna Wydziału Technologii Żywności, prowadząc badania naukowe wykorzystuje nowoczesną bazę aparaturowo-analityczną oraz pozostaje w ciągłym kontakcie z naukowcami z różnych ośrodków krajowych i zagranicznych. Tematyka badawcza jest stale dostosowywana do potrzeb współczesnego przetwórstwa żywności i nauk żywieniowych i podejmuje także nowe problemy badawcze, które będą istotne w przyszłości.
Wspólnie z krakowskimi uczelniami, m. in. Uniwersytetem Jagiellońskim, Akademią Górniczo-Hutniczą czy Politechniką Krakowską są realizowane granty badawcze, współpraca rozwija się także z innymi ośrodkami naukowymi w Polsce (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wrocławiu i Lublinie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Politechnika Łódzka i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie).
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podstawie przeprowadzonej kompleksowej oceny działalności jednostek naukowych za okres 2013-2016, przyznało Wydziałowi Technologii Żywności w 2017 roku kategorię naukową A (poziom bardzo dobry).
Na Wydziale zatrudnionych jest 169 osób, w tym 121 pracowników naukowo-dydaktycznych (78 profesorów i doktorów habilitowanych oraz 43 doktorów, wykładowców i asystentów), uczestniczących w procesie dydaktycznym.”
Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych
informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.
Mam nadzieje, ze bez problemu skoncze tu studia i znajdę wymarzona pracę w zawodzie
studiuje gastronomie, wiąże z tym swoja przyszlosc :) podoba mi sie bardzo
Dietetyka super, uczelnia doklada staran, zeby bylo maksymalnie komfortowo i naturalnie, mozna się tu czuć naprawde dobrze
Kierunek mega, nie zapowiadalo sie ze bedzie az tak ciekawie :)
Ciekawe kierunki, nie wiedzialam na co sie zdecydować :) kadra pierwsza klasa!
Tak wlasnie wyobrazal sobie studia ;) super, bo wydzial jest naprawde swietny, ludzie przyjaznie nastawieni
Bardzo mi zaimponowało doswiadczenie wykladowców i ich zaangażowanie w caly proces ksztalcenia tu na uczelni
Ciekawe kierunki i specjalnosci, a do tego uczelnia dba o dlugofalowy rozwoj i to, aby studenci jak nawiecej wyniesli
Bardzo ciekawe kierunki do wyboru, sam nie wiedzialem na co sie zdecydowac tak do konca, super podejscie wykladowców
Ciesze sie, ze wybralam tą uczelnie, zdobyte tutaj wykształcenie na pewno bedzie wartosciowe
Oferta skierowana do przyszłych studentów jest naprawdę imponująca
Mozna sie wiele nauczyć, bo wykladowcy bardzo powaznie podchodzą do swojej pracy
Bardzo fajni wykladowcy od ktorych mozna sie wiele nauczyc
Wymagające studia, ale naprawde wiele mozna sie nauczyc, doswiadczeni wykladowcy
Bardzo fajny wydział. Uczelnia okej, wszystko jest dokladnie tak jak oczekiwałam
Uczelnia funkcjonuje bez zarzutu, pracownicy dziekanatu, wykładowcy, wszyscy naprawde bardzo w porzadku
Kierunek trudny, wiec i nauki sporo, nie ma sie co dziwic. Szkola ma wysoki poziom
Nie polecam, studia o kierunku technologia zywnosci bardzo ciężkie, jakby co najmniej była to medycyna. Jak jedynym waszym zajęciem będzie nauka to zdacie (albo o nie) inaczej nie ma opcji.
Zastanawiałam się nad tą uczelnią, ale mieszkam i pracuję pod Krakowem, więc wieczne dojazdy na stacjonarne zajęcia byłyby dla mnie sporym utrudnieniem. Ostatenicze wybrałam technologie żywności i żywienie człowieka dla nauczycieli na WSKZ, bo wszystkie zjazdy są w formie zdalnej i już niedługo będę miała uprawnienia do nauczania kolejnego przedmiotu w mojej szkole :)
Studiowałam na WTZ dietetyke. Dziedzina zawierająca wiedzę z zakresu medycyny jak i chemii, technologii produkcji żywności co jest podstawą aby wiedzieć jak żywność w rzeczywistości od postaw jest tworzona i jakim procesom podlega. Mimo dużej ilości godzin na temat produkcji, składów żywności itp. Spory zakres to zajęcia odbywające się w szpitalu z którym uczelnia współpracuje gdzie wykłady prowadzili lekarze ze szpitala Jana Pawła II oraz szpitala uniwersyteckiego im. Kopernika. Zdobyty tytuł na kierunku dietetyka - lider kształcenia mówi sam za sobie. Dużo praktycznej wiedzy na tym wydziale na pewno dowiecie się dokładnie co to jest żywność jakie ma znaczenie i zastosowanie.
Uczelnia na wysokim poziomie. WTŻ to wydział górujący na Rolniczym. Jeśli masz jakąś wiedzę w dziedzinach chemii to zapraszamy. Wspaniała atmosfera, a władze wydziału niezastąpione !!! :)
DB
Zgadzam się z Karo. I jeszcze dopowiem od siebie, że na wydziale jest naprawdę fajna kadra. Cud, miód i orzeszki. : )
Technologia Żywności to fajny kierunek i nie tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Dużo techniki i chemii :)
może być, nic więcej w temacie