Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
ANALITYKA CHEMICZNA I SPOŻYWCZA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku • 4 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Analityk jest specjalistą którego zadaniem jest opracowywanie, rozwijanie i zastosowanie metod, aparatów i strategii, w celu uzyskania informacji o składzie chemicznym materiałów i ich zmienności w czasie i przestrzeni zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem krajowym oraz unijnym. Nasz Analityk zajmuję się analizą chemiczną, czyli badaniem jakościowego
i ilościowego składu chemicznego substancji.
Absolwent tego kierunku posiada niezbędną Wiedzę do rozwiązania podstawowych zagadnień analitycznych. Zna techniki stosowane w analizie chemicznej oraz potrafi je zastosować w praktyce laboratoryjnej. Posiada również wiedzę z zakresu zasad organizacji i pracy w laboratorium akredytowanym.
Absolwent posiada umiejętność obsługi i zastosowania komputera oraz podstawowych programów użytkowych, które może wykorzystać w laboratorium do przeprowadzania obliczeń oraz do oceny poprawności uzyskanych wyników.
Zwiń
Studia I stopnia stacjonarne
Studia I stopnia niestacjonarne
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język polski, język obcy nowożytny, matematyka.
Przedmioty dodatkowe:
1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
INŻYNIERIA FARMACEUTYCZNA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Kształcimy specjalistów w zakresie inżynierii farmaceutycznej przygotowanych do rozwiązywania zadań inżynierskich z zakresu technologii i inżynierii farmaceutycznej, szczególnie projektowania i kontroli procesów technologicznych.
Absolwenci kierunku są wyposażeni w wiedzę i umiejętności z zakresu oceny jakości substancji i produktów leczniczych i kosmetycznych a także aspektów związanych z farmakologią i toksykologią produktów oraz bromatologią jest szczególnie istotne w aspekcie bezpieczeństwa ich stosowania.
Inżynier farmaceutyczny potrafi wykorzystywać w swojej pracy, w oparciu o szerokie kompetencje inżynierskie, różne dziedziny wiedzy, począwszy od inżynierii chemicznej, przez nauki chemiczne, technologię żywności i żywienia po nauki o zarządzaniu i jakości.
Inżynier farmaceutyczny jest specjalistą w zakresie:
• wytwarzania leków i kosmetyków oraz pozyskiwania surowców do ich produkcji–
• projektowania zakładów i procesów technologicznych oraz organizacji procesu produkcyjnego.
• kontroli procesu produkcyjnego oraz kontroli jakości surowców, półproduktów i produktów
• systemów zapewniających bezpieczeństwo produktu
• zarządzania zasobami ludzkimi, komunikacji społecznej
• profilaktyki i promocji zdrowia, a także sprzedaży produktu
Zwiń
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język polski, język obcy nowożytny, matematyka.
Przedmioty dodatkowe:
1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
TECHNOLOGIA CHEMICZNA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 4 lata • 1,5 roku • 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Zwiń
Studia I stopnia stacjonarne
Studia II stopnia stacjonarne
Studia II stopnia niestacjonarne
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język polski, język obcy nowożytny, matematyka.
Przedmioty dodatkowe:
1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
STUDIA II STOPNIA
Podstawą przyjęcia na I rok studiów drugiego stopnia na kierunek technologia chemiczna studia stacjonarne i niestacjonarne jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia z tytułem inżyniera lub licencjata.Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
TECHNOLOGIA I CHEMIA ŻYWNOŚCI⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (II) czas trwania: 1,5 roku • 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Studia w Bydgoszczy - Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich - kierunek studiów technologia i chemia żywności
Technologia i chemia żywności to jedyny kierunek kształcenia w Polsce, który łączy nauki podstawowe i techniczno-inżynieryjne z obszaru chemii, technologii żywności i żywienia oraz inżynierii chemicznej. Dzięki temu podczas studiów nabędziesz specjalistyczną wiedzę i umiejętności.
Po ukończeniu studiów uzyskasz tytuł magistra i kompetencje przydatne w pracy nie tylko bezpośrednio związanej z przemysłem spożywczym, chemicznym i pokrewnymi lecz również w każdym, w którym wymagane jest krytyczne myślenie i kreatywne rozwiązywanie problemów.
Program kształcenia technologii i chemii żywności powstał we współpracy z przedstawicielami sektora przemysłowego i zawiera treści służące nabyciu wiedzy o zarządzaniu procesem produkcji, zasobami ludzkimi oraz wykorzystaniem social mediów. Jest to gwarancja zdobycia kluczowych kompetencji niezbędnych m.in. dla osób pracujących na stanowiskach kierowniczych.
Zwiń
STUDIA II STOPNIA
O przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunek technologia i chemia żywności studia stacjonarne i niestacjonarne mogą ubiegać się kandydaci – absolwenci z tytułem inżyniera, licencjata, magistra lub równoważnym: a) kierunku obieralnego oraz kierunków: analityka chemiczna i spożywcza, bezpieczeństwo żywności, chemia żywności, chemia i technologia żywności, inżynieria farmaceutyczna, technologia chemiczna, technologia żywności i żywienie człowieka lub kierunków studiów realizowanych w obszarze nauk ścisłych, nauk przyrodniczych, nauk technicznych, nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk medycznych i nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej (obszarze kształcenia w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej) lub przyporządkowanych do dyscyplin naukowych oraz dyscyplin artystycznych: inżynieria chemiczna; inżynieria biomedyczna; nauki chemiczne; technologia żywności i żywienia, nauki o zdrowiu, b) pozostałych kierunków nie należących do lit. a. Kandydaci pozostałych kierunków studiów przystępują do rozmowy kwalifikacyjnej celem potwierdzenia efektów uczenia się. Szczegółowy zakres zagadnień dotyczących rozmowy kwalifikacyjnej uchwala Rada Programowa kierunku i podaje do wiadomości na co najmniej trzy miesiące przed terminem rozpoczęcia rekrutacji na studia drugiego stopnia. Za pozytywny wynik rozmowy przyjmuje się minimum 51%.Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Zwiń
Studia I stopnia stacjonarne
STUDIA I STOPNIA
Wymagane przedmioty:
język polski, język obcy nowożytny, matematyka.
Przedmioty dodatkowe:
1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, matematyka.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Sprawdź
przeliczniki punktów Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych
informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.