CHOROBY PSÓW I KOTÓW - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Zwiń
CHOROBY ZWIERZĄT NIEUDOMOWIONYCH - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Zwiń
DOBROSTAN ZWIERZĄT - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Szkolenie specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii z zakresu specjalizacji nr 19. Dobrostan zwierząt to dziedzina, która odnosi się do jakości życia zwierzęcia. W ostatnich latach, wraz z ciągłym rozwojem prawodawstwa na poziomie krajowym, unijnym i międzynarodowym, dobrostan zwierząt staje się kluczowym elementem medycyny weterynaryjnej.
Techniki pomiaru dobrostanu zwierząt wymagają multidyscyplinarnego podejścia naukowego, które uwzględnia umysł, ciało i naturę zwierzęcia. Podejmowanie decyzji dotyczących dobrostanu zwierząt wymaga uwzględnienia nauki wraz z aspektami społecznymi, takimi jak względy etyczne, prawne, ekonomiczne i kulturowe. Lekarki i lekarze weterynarii odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu zwierzętom dobrostanu. Kurs specjalizacyjny pozwoli zdobyć wiedzę i umiejętności wiedzę i umiejętności niezbędne do realizacji zadań z zakresu pracy urzędowych lekarzy weterynarii jak i lekarzy wolnej praktyki.
Szkolenie kończy się egzaminem, po zdaniu którego słuchacze otrzymują certyfikat ukończenia szkolenie specjalizacyjnego. Ukończenie szkolenia umożliwia absolwentom zdawanie egzaminu państwowego z “Dobrostan zwierząt”. Pozytywnie zdany egzamin jest warunkiem uzyskania tytułu specjalisty.
Zwiń
HIGIENA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Studia podyplomowe dla lekarzy weterynarii z zakresu specjalizacji nr 15. Słuchacze studiów muszą opanować wiedzę i praktycznie się nią posługiwać w zakresie: wymogów higieniczno-sanitarnych w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego, higieny pozyskiwania mleka w gospodarstwach rolnych, zasad transportu zwierząt, wymogów technicznych i sanitarnych odnośnie rzeźni i zakładów produkujących żywność zwierzęcego pochodzenia, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, zasad technologii żywności pochodzenia zwierzęcego, systemów zapewniania jakości zdrowotnej (normy ISO, HACCP i inne) oraz umiejętności wykorzystania tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, zasad audytu systemów zabezpieczenia jakości zdrowotnej i umiejętności korzystania z tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, postępowania administracyjnego (postanowienia, decyzje), znajomości prawa żywnościowego; umiejętności korzystania z technik komputerowych w dokumentowaniu, sprawozdawczości itp.
Zwiń
WETERYNARYJNA DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Szkolenie specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii (specjalizacja nr 16), którego celem jest przekazanie wiedzy z zakresu diagnostyki laboratoryjnej chorób zwierząt i monitorowania ich stanu zdrowia. Zajęcia teoretyczne i praktyczne odbywają się w formie zjazdów sobotnio-niedzielnych. Szkolenie skierowane jest do pracowników Weterynaryjnych Laboratoriów Diagnostycznych, Inspekcji Weterynaryjnej oraz lekarzy wolnej praktyki zainteresowanych zastosowaniem metod diagnostycznych w codziennej pracy.
Zwiń
Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych
informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.