Analityka medyczna
Warszawa
POKAŻ
Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania
Studia na kierunku Dietetyka w Warszawie to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia trwa od 3 lat do 3,5 roku (studia I stopnia) lub od 1,5 roku do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata lub magistra.
Studia na kierunku dietetyka w Warszawie | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne, online |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3 do 3,5 roku (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia) |
Bezpłatne studia stacjonarne na kierunku dietetyka w Warszawie możesz rozpocząć na dwóch uczelniach publicznych: Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Za stacjonarne studiowanie dietetyki należy zapłacić na kilku warszawskich prywatnych uczelniach wyższych.
Dietetyka pozwala studentom pogłębić wiedzę z zakresu dziedzin medycznych i nauk o zdrowiu. Dzięki studiom przyszli specjaliści przygotowani są do rozpoczęcia praktycznej pracy dietetyka w środowisku medycznym lub gastronomicznym. Eksperci dietetyki wykorzystują zasady żywienia człowieka w profilaktyce zdrowia oraz leczeniu chorób dieto-zależnych. Ponadto potrafią oni organizować i nadzorować produkcję potraw, prowadzić badania naukowe czy działania edukacyjne z zakresu dietetyki.
Absolwenci tego kierunku przygotowywani są także do prowadzenia własnej działalności związanej z pełnieniem usług dietetycznych. Specjaliści z warszawskich uczelni planują i wdrażają żywienie indywidualne oraz zbiorowe, które dostosowane jest do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klientów.
Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.
Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka w Warszawie:
* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studenci tego kierunku przygotowują się do profesjonalnego wykonywania zawodu dietetyka zarówno w środowisku medycznym, jak i naukowym, gastronomicznym czy medialnym. Warszawskie uczelnie dokładają wszelkich starań, by absolwenci dietetyki przystosowani było do warunków współczesnego rynku pracy. Dzięki temu studenci zgłębiają zagadnienia o naturze nie tylko medycznej, ale i społecznej czy marketingowej. Przyszli specjaliści mogą założyć własną działalność, która poświęcona będzie promowaniu zdrowego trybu życia.
Wiedza
Studenci zdobywają interdyscyplinarną wiedzę z zakresu m.in. medycyny, farmakologii, biologii czy chemii. Poznają oni anatomię człowieka, a także jego metabolizm – nie są obce im reakcje chemiczne i biochemiczne ludzkiego mózgu, będące wynikiem interakcji leków z określonymi substancjami występującymi w żywności.
Program dietetyki zakłada również zajęcia poświęcone humanistycznym i społecznym aspektom tej dziedziny. W trakcie studiów przyszli specjaliści poznają społeczne oraz psychologiczne konteksty rozwijania się dietetyki we współczesnym świecie – eksperci wiedzą, z jakimi problemami żywieniowymi mogą zmagać się ich pacjenci, a także znają czynniki, które wpływają na kształt ich jadłospisów.
Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:
Umiejętności
Przyszli specjaliści dietetyki potrafią sprawnie ocenić jakość żywności oraz jej wpływ na zdrowie człowieka. Dzięki specjalistycznej wiedzy oraz umiejętnościom zdobytym w trakcie praktycznego realizowania programu potrafią oni konstruować plany żywieniowe, które dostosowane są do indywidualnych potrzeb pacjenta.
Dietetyk może także stworzyć specjalne menu, które skierowane będzie do określonej grupy osób – z uwzględnieniem uniwersalnych wymogów. Absolwenci tego kierunku trafnie diagnozują zaburzenia żywieniowe pacjentów, a także prowadzą odpowiednią profilaktykę zdrowia klientów. W tym celu eksperci korzystają z narzędzi oraz programów komputerowych, których obsługi uczą się na warszawskich uczelniach.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
Studia stacjonarne pozwalają studentom zdobyć wczesne doświadczenie zawodowe. Dzięki licznym projektom grupowym, konkursom studenckim, a także targom pracy przyszli specjaliści mają szansę nawiązać współpracę z przedstawicielami różnorodnych firm i instytucji. Ponadto studenci stacjonarni mają zapewniony dostęp do narzędzi oraz programów ułatwiających im zdobywanie wiedzy i doświadczenia.
Stacjonarna nauka wiąże się z bezpośrednim kontaktem z profesjonalistami, którzy zawodowo spełniają się w interesujących studentów dziedzinach. Dzięki temu uczestnicy stacjonarnych zajęć mają szansę z bliska obserwować pracę ekspertów, a także pod ich czujnym okiem realizować własne pomysły badawcze. W edukacji olbrzymim wsparciem dla studentów stacjonarnych są także bogate księgozbiory, które znajdują się w uczelnianych bibliotekach.
Państwowe uczelnie umożliwiają studentom darmową naukę. Publiczne szkoły wyższe cechuje jednak ograniczona liczba miejsc oraz rekrutowanie kandydatów, którzy wykazali się wyjątkowymi wynikami egzaminów maturalnych czy też dodatkowymi osiągnięciami naukowymi. Studiowanie stacjonarne można także rozpocząć na prywatnej uczelni – większość niepublicznych szkół wyższych oferuje zbliżony program kształcenia, a kandydaci przyjmowani są zgodnie z kolejnością zgłoszeń. Za taką naukę należy jednak zapłacić.
studia stacjonarne w Warszawie
studia niestacjonarne w Warszawie
Studia na kierunku dietetyka w Warszawie możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
Studenci warszawskich uczelni przygotowują się do tego, by profesjonalnie prowadzić działania doradcze oraz badawcze w środowisku klinicznym, gastronomicznym czy naukowym. Program na kierunku dietetyka przewiduje przedmioty poświęcone zagadnieniom chemicznym i biochemicznym, które ściśle związane są z procesami żywieniowymi w życiu człowieka. Ponadto studenci dietetyki poznają społeczne i psychologiczne aspekty tej dziedziny – uczą się także pracy z klientami i pacjentami. Absolwenci tego kierunku są także przygotowani do prowadzenia własnej działalności.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Warszawie znajdują się przedmioty takie jak:
Kandydat na ten kierunek powinien być zainteresowany naukami przyrodniczymi, szczególnie tymi, które ścisły związek mają ze zdrowiem człowieka. Przyszli dietetycy znają biologiczne reakcje ludzkiego organizmu na różnorodne czynniki żywnościowe, a także potrafią odczytywać ze zrozumieniem składy poszczególnych produktów spożywczych. Dietetyka jako nauka stale rozwijająca się wymaga od studentów warszawskich uczelni ciągłej nauki.
Dobrze, by kandydat na dietetykę radził sobie w stresujących sytuacjach, a także postępował odpowiedzialnie i rozważnie. Istotne jest to, by przyszły ekspert dietetyki był dokładny, a także cierpliwy i empatyczny. W pracy z klientem niezbędna będzie komunikatywność. Studenci tego kierunku mogą interesować się gotowaniem i produktami żywnościowymi – pomoże im to w zdobywaniu wiedzy z zakresu dietetyki.
Studenta dietetyki cechują:
Uczelnie, na których można studiować dietetykę stacjonarnie w Warszawie:
czytaj dalej
Uczelnie w Warszawie - kierunek dietetyka:
Uczelnia | Forma studiów | Poziom studiów | |
---|---|---|---|
Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie | stacjonarne, niestacjonarne, online | I stopnia, II stopnia | więcej |
Akademia Medyczna Nauk Stosowanych i Holistycznych | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Wydział Żywienia Człowieka SGGW) | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia | więcej |
Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka w Warszawie | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Warszawski Uniwersytet Medyczny | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności
DIETETYKA - ważne informacje