Dietetyka
Poznań
POKAŻ
Studia na kierunku analityka produktów spożywczych to studia magisterskie, których program kształcenia 1,5 roku (studia magisterskie) i kończy się uzyskaniem dyplomu magistra inżyniera. Studia możesz podjąć stacjonarnie.
Studia na kierunku analityka produktów spożywczych w Poznaniu | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia II stopnia |
Czas trwania | 2 lata (studia II stopnia) |
Opis kierunku
Studia w Poznaniu na tym kierunku łączą wiedzę z zakresu chemii, biologii, technologii żywności i analityki laboratoryjnej, w celu zrozumienia i badania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych. Studia te przygotowują specjalistów do oceny składu, wartości odżywczych, jakości i bezpieczeństwa żywności. Kierunek kładzie duży nacisk na zaawansowane techniki analizy laboratoryjnej oraz metody kontroli procesów produkcyjnych w przemyśle spożywczym. Uczestnicy zdobywają wiedze na temat składników odżywczych, ich właściwości oraz reakcji chemicznych, które zachodzą podczas produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności.
Praca po studiach
Kierunki studiów w Poznaniu związane z tą dyscypliną przygotowują absolwentów do pracy w laboratoriach badawczych i kontrolnych, gdzie będą wykonywać analizy chemiczne, mikrobiologiczne oraz sensoryczne produktów spożywczych. Będą odpowiadać także za opracowywanie nowych produktów spożywczych, testowanie ich składu, trwałości i bezpieczeństwa.
Rekrutacja na studia w Poznaniu na tym kierunku uwzględnia ocenę na dyplomie studiów I stopnia. Kandydatem mogą być absolwenci pokrewnych kierunków. Prowadzona jest też rozmowa kwalifikacyjna, która weryfikuje predyspozycje do podjęcia kształcenia na tym kierunku.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Studia te mają na celu przygotowanie specjalistów zdolnych do oceny jakości, bezpieczeństwa oraz wartości odżywczej produktów spożywczych. Program łączy elementy chemii, biologii, technologii żywności i analityki laboratoryjnej.
Studenci są wprowadzani do zagadnień składu chemicznego żywności, właściwości chemicznych i biologicznych składników odżywczych, reakcji chemicznych zachodzących w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.
W ramach studiów przewidziane są praktyki w laboratoriach analitycznych, zakładach produkcyjnych lub instytucjach nadzoru nad jakością żywności. Praktyki te mają na celu zdobycie doświadczenia i umiejętności niezbędnych do przyszłej pracy zawodowej.
Studenci biorą też udział w projektach badawczych, które mogą dotyczyć nowych technologii w produkcji żywności, analizy nowych metod oceny jakości lub badań nad wpływem żywności na zdrowie.
Studia na kierunku analityka produktów spożywczych możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Dzięki licznym zajęciom praktycznym, jakie uwzględniły w programie tych studiów uczelnie w Poznaniu, absolwenci potrafią identyfikować i oceniać mikroorganizmy w żywności za pomocą technik mikrobiologicznych, takich jak hodowle, testy biochemiczne i metody molekularne. Oceniają organoleptycznie żywność i analizują jej smak, zapach czy teksturę.
Wyróżnia ich wiedza na temat technologii produkcji żywności, takich jak pasteryzacja, sterylizacja, fermentacja oraz techniki pakowania i przechowywania żywności. Monitorują i optymalizują procesy technologiczne w zakładach produkcyjnych w celu zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych.
Uczelnie w Poznaniu - kierunek analityka produktów spożywczych:
Uczelnia | Forma studiów | Poziom studiów | |
---|---|---|---|
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (Wydział Chemii UAM) | stacjonarne | II stopnia | więcej |
Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności
Studia na kierunku analityka produktów spożywczych trwają 1,5 roku (studia magisterskie).
Analityka produktów spożywczych w Poznaniu - czas trwania
Poziom studiów | czas trwania | otrzymywany tytuł |
studia II stopnia | 2 lata | magister inżynier |
Absolwenci mogą pracować jako analitycy laboratoryjni, którzy wykonują analizy chemiczne, mikrobiologiczne i sensoryczne produktów spożywczych. Jako specjaliści do spraw badań i rozwoju będą odpowiadać za opracowywanie nowych produktów spożywczych, testowanie ich składu i trwałości.
Odnajdą się też jako kontrolerzy jakości w zakładach produkcyjnych, którzy odpowiadają za monitorowanie procesów produkcyjnych, kontrolowanie jakości surowców, półproduktów i gotowych produktów, a także za przestrzeganie norm bezpieczeństwa żywności.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku analityka produktów spożywczych
Absolwenci mają wiele możliwości zatrudnienia zarówno w Polsce, jak i za granicą, gdzie zapotrzebowanie na specjalistów do spraw analizy i kontroli żywności jest stale wysokie.
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Analityka produktów spożywczych Poznań studia ii stopnia
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Analityka produktów spożywczych Poznań studia stacjonarne
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia