Menedżer żywności i żywienia

Menedżer żywności i żywienia

01.03.2024

Menedżer żywności i żywienia – Politechnika Łódzka rekrutacja 2024/2025

Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia na Politechnice Łódzkiej to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwao 3 lata (studia I stopnia)  i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).

Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia w PŁ
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

Progi punktowe na kierunek menedżer żywności i żywienia - Politechnika Łódzka

Kandydaci na Politechnika Łódzka ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2023/2024 na kierunek menedżer żywności i żywienia musieli uzyskać co najmniej 176 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.

Sprawdź progi na Politechnika Łódzka

Program studiów i przedmioty

Menedżer żywności i żywienia główne przedmioty: 

  • Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
  • Budowanie i motywowanie zespołów pracowniczych
  • Finansowanie działalności biznesowej
  • Komunikacja interpersonalna i kształtowanie wizerunku
  • Kształtowanie kompetencji menedżerskich
  • Marketing usług
  • Podstawy analizy żywności
  • Podstawy techniki
  • Podstawy zarządzania
  • Podstawy żywienia i dietetyki
  • Prawo pracy
  • Prawo żywnościowe
  • Przedsiębiorczość
  • Savoir-vivre i sztuka dyplomacji
  • Towaroznawstwo żywności i potraw
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi

 

Politechnika Łódzka to jeden z najbardziej znaczących punktów kształcenia technicznego w kraju. W bogatej ofercie dydaktycznej znalazło się miejsce dla kierunku Menedżer żywności i żywienia, który prowadzony jest na studiach pierwszego stopnia.

 

Nabywane Umiejętności

Najważniejszym założeniem kształcenia jest nabycie umiejętności, pozwalających na planowanie, organizację i realizowanie przedsięwzięć w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Studenci uczą się zarządzać obsługą firm gastronomicznych, opracowywać plany działania, rozwoju i inwestycji, konstruować posiłki zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi, czy też fachowo kierować zespołem.

 

Sprawdź

Politechnika Łódzka kierunki studiów

Politechnika Łódzka rekrutacja

Rekrutacja na studia w Łodzi

 

W programie nauczania zawarto następujące przedmioty: ekonomika konsumpcji, biochemia żywności i żywienia, zarządzanie i analiza kosztów, transport i logistyka żywności, ekonomia, marketing i reklama żywności i żywienia. Absolwenci kierunku znajdą zatrudnienie w hotelarstwie, gastronomii, ośrodkach wypoczynkowych i sportowych, centrach rekreacji, jednostkach badawczych i konsultingowych w zakresie rynku żywności, gospodarstwach agroturystycznych.

 

Opinie

Podjęcie decyzji związanych ze studiowaniem bywa twardym orzechem do zgryzienia. Jak ułatwić życie kandydatom? Jeśli wybraliśmy kierunek Menedżer żywności i żywienia, warto zapytać: Jakie ma Politechnika Łódzka opinie? Agata, studentka kierunku mówi:

„Politechnika Łódzka to był mój pierwszy wybór. I trzymałam się tej zasady, że pierwsza opcja, pierwszy pomysł bywa najlepszy. I nie myliłam się. Politechnika Łódzka to prestiżowa uczelnia, która funkcjonuje dzięki ludziom, którzy mają pasję i chętnie się nią dzielą ze studentami.”

 

Gdzie studiować kierunek menedżer żywności i żywienia na Politechnice Łódzkiej 

Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia prowadzone są przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej zlokalizowany przy ul. Wólczańskiej 171/173 w Łodzi.

Kontakt:

tel. (42) 631-34-03

www.binoz.p.lodz.pl

 

 

STUDIA W ŁODZI - ważne informacje

kierunki studiów w Łodzi

studia w Łodzi

 

MENEDŻER ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA - ważne informacje

Menedżer żywności i żywienia studia Łódź

Menedżer żywności i żywienia studia

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Menedżer żywności i żywienia na Politechnice Łódzkiej:

Absolwent kierunku Menedżer żywności i żywienia na Politechnice Łódzkiej może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • zarządzania obsługą firm gastronomicznych,
  • przygotowywania ofert handlowych dla różnych grup odbiorców,
  • procesów chemicznych i biochemicznych zachodzących w żywności i organizmie,
  • produkcji gastronomicznej w oparciu o systemy kontroli jakości,
  • konstruowania posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi,
  • kierowania zespołem pracowników,
  • oceny jakości żywności,
  • realizowania działań promocyjnych i marketingowych.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Menedżer żywności i żywienia:

Absolwent kierunku Menedżer żywności i żywienia na Politechnice Łódzkiej może znaleźć zatrudnienie w:

  • hotelarstwie,
  • gastronomii,
  • ośrodkach wypoczynkowych i sportowych,
  • centrach rekreacji,
  • organizacjach i instytucjach zajmujących się ochroną konsumentów,
  • jednostkach badawczych i konsultingowych,
  • placówkach zajmujących się edukacją żywieniową,
  • gospodarstwach agroturystycznych.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Politechnika Łódzka

Komentarze (0)