Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Kierunki studiów | Poziom studiów | Forma studiów |
---|---|---|
Architektura |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne |
Architektura krajobrazu |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Bezpieczeństwo żywności |
I stopnia |
stacjonarne |
Bioinżynieria zwierząt |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne |
Biologia |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne |
Biotechnologia |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne |
Biotechnology |
I stopnia |
stacjonarne |
Budownictwo |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Dietetyka |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności |
I stopnia |
stacjonarne |
Ekonomia |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Finanse i rachunkowość |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Food science – technology and nutrition |
I stopnia |
stacjonarne |
Gastronomia i hotelarstwo |
I stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Gospodarka przestrzenna |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Informatyka |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Informatyka i ekonometria |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Inżynieria ekologiczna |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Inżynieria i gospodarka wodna |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne |
Inżynieria systemów biotechnicznych |
I stopnia |
stacjonarne |
Inżynieria środowiska |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Leśnictwo |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Logistyka |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Management |
I stopnia |
stacjonarne |
Meblarstwo |
I stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Ochrona środowiska |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne |
Ogrodnictwo |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Ogrodnictwo miejskie i arborystyka |
I stopnia |
stacjonarne |
Organic agriculture and food production |
I stopnia |
stacjonarne |
Pedagogika |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Rolnictwo |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Socjologia |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Technologia biomedyczna |
I stopnia |
stacjonarne |
Technologia drewna |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Technologia żywności i żywienie człowieka |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Technologie energii odnawialnej |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne |
Towaroznawstwo i marketing żywności |
I stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Turystyka i rekreacja |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Zarządzanie |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Zarządzanie i inżynieria produkcji |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne |
Zootechnika |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Żywienie człowieka i ocena żywności |
I stopnia, II stopnia |
stacjonarne, niestacjonarne |
Proces kształcenia wyższego możemy rozpocząć na dwa sposoby. Możemy podjąć naukę na kierunku prowadzonym w systemie studiów jednolitych bądź na kierunku, który realizowany jest w podziale na stopnie. Jeśli wybieramy drugą propozycję, to musimy rozpocząć naukę od pierwszego poziomu. Studia pierwszego stopnia charakteryzują się kilkoma czynnikami. Do najważniejszych należy to, że będąc absolwentem tego poziomu możemy kontynuować naukę na studiach stopnia drugiego, możemy rozpocząć naukę w ramach studiów podyplomowych, jak również możemy całkowicie zakończyć proces wyższej edukacji. Wszystko zależy zarówno od potrzeb, jak i planów na przyszłość.
Studia pierwszego stopnia to przestrzeń, w której funkcjonuje najwięcej kierunków, a na dodatek wiele z nich prowadzona jest wyłącznie na tym poziomie. Ponadto, studia pierwszego stopnia dzielą się na studia licencjackie oraz inżynierskie, które różnią się od siebie nie tylko ilością semestrów, ale i rodzajem wiedzy i umiejętności, które można pozyskać. Patrząc na ofertę dydaktyczną Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie od razu można zauważyć, że katalogu studiów pierwszego stopnia odnaleźć można rozmaite propozycje, umożliwiające pozyskanie wykształcenia o rozmaitym przeznaczeniu.
Proces rekrutacji na studia pierwszego stopnia to specjalnie opracowany system dla wszystkich kierunków. Obecnie, nabór nowych studentów przebiega za pośrednictwem Internetu. Nie jest on skomplikowany, choć wymaga skrupulatności oraz punktualności. Każdy kandydat na studia pierwszego stopnia w SGGW zobligowany jest do założenia indywidualnego konta w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów. Najpierw należy wprowadzić dane osobowe, adres i dane kontaktowe, jak również dołączyć aktualną fotografię. Następnie uzupełnia się formularze dotyczące ukończonej szkoły, wyników matur oraz – jeśli takowe posiadamy – osiągnięć na rozmaitych konkursach i olimpiadach wiedzy. Starając się o przyjęcie do grona studentów należy działać dokładnie oraz wypełniać rekrutacyjne polecenia w zaznaczonych terminach, ponieważ każdy etap postępowania kwalifikacyjnego posiada jasno określone ramy czasowe.
Studia pierwszego stopnia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego to bardzo bogata i różnorodna przestrzeń kształcenia, w której figurują kierunki reprezentujące różne dyscypliny. Oczywiście, szczególne miejsce zajmują kierunki związane z rolnictwem, leśnictwem, produkcją żywności czy hodowlą zwierząt, a należą do nich między innymi: Rolnictwo, Ogrodnictwo, Ogrodnictwo miejskie i arborystyka, Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich, Zootechnika czy Ochrona zdrowia roślin. Warto jeszcze wspomnieć o tym, że katalog studiów pierwszego stopnia w SGGW tworzą kierunki realizowane w ramach studiów licencjackich i inżynierskich.
Czas trwania studiów uzależniony jest od profilu kształcenia, ponieważ studia pierwszego stopnia realizowane w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie możemy podzielić na licencjackie i inżynierskie. Studia licencjackie trwają 3 lata, natomiast studia inżynierskie trwają zazwyczaj 3, 5 roku.
Kształcenie na studiach pierwszego stopnia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie można prowadzić w trybie stacjonarnym bądź niestacjonarnym, jednak należy zwrócić uwagę na to, że kierunków oferowanych w tej drugie formie jest nieco mniej. Stacjonarna forma kształcenia jest najczęściej oferowana. Czym ona się charakteryzuje? Studia stacjonarne mogą przypominać tryb nauki znany ze szkoły ponadpodstawowej. Formę tę bardzo często wybierają osoby, które w podobnym schemacie chcą kontynuować naukę na studiach. Forma stacjonarna, nazywana często studiami dziennymi, polega na tym, że studenci uczęszczają na uczelnię w tygodniu, czyli od poniedziałku do piątku, i realizują zajęcia, które rozpoczynają się zwykle w godzinach porannych. A czym wyróżnia się forma niestacjonarna? Otóż, przybiera ona wymiar studiów zaocznych, bardzo często nazywanych studiami weekendowymi. Dlaczego? Ponieważ zajęcia odbywają się właśnie w weekendy, w ramach tzw. zjazdów, które organizowane są najczęściej co dwa tygodnie.
Trwa ładowanie wyników, proszę czekać
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie